Médianapló

Médianapló - Hogyan engedélyezték nálunk a kapitalizmust?

2019. november 12. 10:16 - Zöldi László

Fábry Sándor figyelemre méltó interjút adott egy alig nézett televíziónak. A beszélgetést november 5-én sugározta a Fix TV, és azzal keltett feltűnést, hogy a magát jobboldalinak valló humorista okult az önkormányzati választás eredményéből. Mint oly sok konzervatív értelmiségi, ő is megcsipkedte a „pökhendivé, arrogánssá, úrhatnámmá, kellemetlenné” vált kormánypártot, mondván: „Nem árt, hogy a Fidesz kapott egy kis fricskát.” Bóta Gábor műsorvezető úgy reagált Fábry kritikai megnyilvánulására, hogy emlékezete mélyéről előkotort egy idézetet.

Szerinte a helyzetet leginkább Szilágyi János szállóigéje jellemzi, aki olyasmit mondott, hogy nálunk változatlanul szocializmus van, csak engedélyezték a kapitalizmust. Némi böngészés után megtaláltam a pontos idézetet, amely az akkoriban még liberális Magyar Hírlap 1996. március 30-i számában látott napvilágot. Imigyen jelent meg: „Magyarországon ugyanúgy szocializmus van, mint volt, csak engedélyezték a kapitalizmust.” Igen ám, csakhogy az immár 84. évében lévő rádióriporter nemrégiben interjút adott, amelyben kifejtette: „Egy könyvben olvastam egy mondatot, amivel teljesen egyetértek: itt változatlanul szocializmus van az agyakban, csak engedélyezve van a kapitalizmus.”  (168 Óra, 2019. október 17.)

Egyelőre nem sikerült föllelni, vajon melyik lehetett ama bizonyos könyv, és ki volt a szerzője, mindazonáltal annyi tudható a szállóigék természetrajzáról, hogy mindig van előzményük. Úgy kristályosodnak ki, hogy olvasunk vagy hallunk valamit, elgondolkozunk rajta, formáljuk, alakítgatjuk, fúrjuk-faragjuk. Az ütős mondat szájról szájra terjed, majd megállapodik egy közéleti személyiségnél, aki a nevére veszi. Az a benyomásom, hogy jó helyen van Szilágyi Jánosnál, ráadásul az ő változata mintha új jelentéssel gyarapodott volna. Napjainkban legalább annyira igaz, mint a Horn-kormány országlása idején volt.

Az idő tájt Orbán Viktor ellenzéki politikusként a szocializmust orrontotta Hornék kapitalizmusában, nem is ok nélkül. S bár 1998-ban miniszterelnök lett, a koalíciós kényszer megakadályozta abban, hogy az agyakban rejlő szocializmust hatalmi eszköznek tekinthesse. A gyökeres változtatás ideje 2010-ben jött el, a kétharmaddal. Azóta megvalósította azt, amit először a múlt század kilencvenes éveiben egy ismeretlen könyvszerző mondott ki, mi pedig egy neves rádióriporter átértelmezésében ismerhettük meg.     

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6315302722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kabai Domokos Lajos · www.bekialtas.blogspot.hu 2019.11.12. 13:09:11

A szállóige szellemes, de nem igaz. Az államszocializmusban -- a kor körülményeit és az ország teherbíróképességét figyelembe véve -- valóban hatalmas tömegek számára nyílt lehetőség a szociális indítékú ellátásokhoz: mindenki számára hozzáférhető egészségügy, nyugdíj, oktatás, tömegek egészséges lakáshoz való juttatása stb. Ma azoknak a rendszereknek a lebontása folyik, lassan be is fejeződik, s legjobb esetben is csak a társadalom felső húsz százalékának, ezen belül a legfelső 3-4 javára működik a rendszer, mint mondják, annak érdekében, hogy majd ezek a kivételezett rétegek beindítják a magyar kapitalizmust, amelynek áldásaiból aztán mindenki részesül. A nyolcvan százalék egyik-hón napról másikra él a kasztosodott társadalomban, utódainak esélye sincs arra, hogy az elitbe átlépjen, s legfeljebb eltűri a kiszolgáltatottságát addig, amíg be nem üt valamilyen nagyobb krach. Ezt statisztikai adatok bizonyítják, és sajnos, ez a keserű valóság.#

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.11.13. 10:47:59

@Kabai Domokos Lajos:

A kommunista nagyurak megelégelték a korlátokat a 80-as években, így gyorsan liberók lettek, majd maguknak adták a közvagyont, aztán meg elkótyavetyélték azt@Kabai Domokos Lajos: y nyugati filantlopós gazembereknek és rablólovagoknak.

Homo fideszbirkusz 2019.11.13. 12:20:52

@MAXVAL bircaman közíró: "A kommunista nagyurak megelégelték a korlátokat a 80-as években, így gyorsan liberók lettek, majd maguknak adták a közvagyont,"

Köszi Homo bulgár fideszbirkusz hogy felmondtad orbán meg kövér apjának és családjának a CV-jét!

Homo fideszbirkusz 2019.11.13. 12:24:26

Fábry Fideszbirkusz is is keményen a 60-as IQ alatt maradt a fejlödésben, ha 2019-ben ott tart, hogy a mindent szétlopó, mindenkit lenyomó fideszmaffiállamról azt állapítja meg, hogy a legnagyobb baja az, hogy " pökhendi vált".
És ezért kapott egy "kis" fricskát??!!

John Doe3 2019.11.13. 12:29:27

Itt volt és maradt a feudalizmus. Lőrinc barát tevékenységének annyi köze van a kapitalizmushoz, mint a bakkecskének a szinusztételhez.

Slejmi bá 2019.11.13. 13:03:32

nem úgy volt, hogy a személyeskedő tahóknak dádá? mellesleg, aki képes leírni, hogy "fideszbirkusz", és emellett szellemesnek is gondolja magát, az nyilvánvalóan egy emeletes barom.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.11.13. 13:42:15

@John Doe3:

A kisemberek érdekée a nemzeti töke felhízlalása.

Eugene Horse 2019.11.13. 13:45:24

@Kabai Domokos Lajos: elég tré dolog kommentelni más blogban, mikor a tiédben te ezt tiltod. Legyél következetes, és ne kommentelj máshova.

Sancho12 2019.11.13. 14:09:42

@Kabai Domokos Lajos: Bocsi,miért is nem lehet hozzá szólni.Csak a Te véleményed számít a többi nem érdekel.Nagyon egyoldalú hozzá állás.

MEDVE1978 2019.11.13. 14:11:10

Az izmusoknál sokkal nagyobb probléma, hogy még mindig a XIX. században élünk reakciók szintjén. A feudális berendezkedés valóban adott, sőt inkább abszolutizmusnak hívnám, ahol Viktor a király. A király irányít mindent, kritikátlanul és az ő személye fogja össze az arisztokráciát, a bárókat. Egyébként a bárók egymást támadnák, folyamatos ellentéteik vannak (pl: Rogán kontra Habony) vagy legalábbis független hatalmi centrumként működnek (Mészáros Lőrinc, Rezsiszilárd, Kocsis Máté, Kósa stb.). Ha a király nem fogna erős kézzel, akkor vége lenne egyhamar az együttműködésnek, a koncon marakodnának az urak. Ahogy a király is megmondta: Ne mondj rosszat a FIDESZ-es társadról!

Sokkal érdekesebb, hogy mi történik, ha a király már nem lesz. Mert utód aztán nincsen. Egy időben Lézer báró is erre a címre pályázott, aztán kicsinálta a többi báró, illetve maga a király, mert közölte, hogy ő még ereje teljében van. Viszont, ha a király nem találja meg időben az utódot, akkor széthullik a birodalma.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.11.13. 14:18:56

@Eugene Horse:

Kabainak leszóltak fentről fél éve a Pártközpontból, azóta tilos nála bármi komment.

nemecsekerno_007 2019.11.13. 14:34:57

10 millió kommunistával nehéz kapitalizmust építeni, ahogy Tóta W. írta anno. Persze 3 millió nyugdíjassal, 800 ezres közszférával és 500 ezer külföldön dolgozóval még nehezebb. Szóval kapitalizmus van itt kérem 1990 óta csak nem mindenkinek egyformán, sokan, nagyon sokáig bort ittak és vizet prédikáltak...

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2019.11.13. 20:12:15

@nemecsekerno_007:

Az a 10 millió kommunista, meg a 3 millió nyugger, meg a 800 ezres közszférás és az 500 ezer lepapírállampolgárosított külföldi kibic az orbán rezsimet fenntartartó állomány.

Etniez 2019.11.13. 20:59:53

@Kabai Domokos Lajos: És Orbán Viktor adóprogramja szépen tovább mélyíti a szakadékot, aki jól keress jobban fog élni, aki kevesebbet az rosszabbul.
A sokat szidott progresszív adózás sokkal jobb a többségnek, csak értelmesen kellett volna meghúzni a határokat.

Etniez 2019.11.13. 21:01:57

@MAXVAL bircaman közíró: A tőke az soha nem nemzeti, ezt sem tanultad a pártfőiskolán? A tőke az csak tőke, önmagát szereti csupán.

Zalancelot 2019.11.13. 23:17:40

@Etniez: Ahogyan Hadházy mutatta!
Nincsenek olyan értelmes határok, ami a progresszív adózást működőképessé teszi.
Ha magasan húzod meg a határt, nem érdemes bevezetni, mert többe kerül, mint amennyit hoz.
Felhívom a figyelmedet, hogy a gazdag emberek, nem SZJA-t fizetnek, osztalékot vesznek fel, vagy egyszerűen elrejtik a jövedelmüket.
Ha alacsonyan húzod meg a progresszivtás határát, akkor azzal a gazdaságot fojtod meg, mert az bőven megfirkálja azokat a kékgalléros kvalifikált szakembereket, akik a hátukon cipelik a magyar gazdaságot.
Több műszakot vállava, túlórázva enyhítik azt a jelen levő szakember hiányt, ami amúgy is gátja a további fejlődésnek.
Ha ez a réteg érdektelenné válik abban, hogy többet dolgozzon, nem csak a költségvetés fog rosszabbul járni, de azok a szegényeb rétegek is, akinek kevesebbet ad a lineáris adózás, mert kevesebb fog jutni szociálpolitikára is, amivel őket lehet támogatni.

Zalancelot 2019.11.13. 23:35:56

@Etniez: Miért ne lehetne?
Terroir jellege így lehet a LÉ-nek, ami nem mindegy, hogy kit boldogít!

nemorino 2019.11.14. 08:41:56

@nemecsekerno_007: Ekkora baromságot már rég olvastam. A közszférában gyűlölik leginkább a kormányt, olvasgass cikkeket a kormányhivatalokban, vagy az állami iskolákban dolgozók helyzetéről. 2006-ban a kívülállók szerint a közszféra en bloc gyurcsányista volt, most orbánista, persze, nyilván így van. A közszféra mindenütt létezik, még a nagyonkapitalista bezzegUSÁban is, ott mégse kommunisták? A közszféra egy társadalmi igényt elégít ki, amit jórészt lehetne piacosítani is, de szerintem sok gyerekes sírna, ha csak nekik kellene fizetni a gyerekük iskoláztatását, sok beteg sírna, ha csak nekik kellene fizetni a gyógyíttatásuk költségét. Nem véletlenül van ez szerte Európában közösségi szinten finanszírozva.

@Orbánék Moszkva fele menekülnek!: Lol, számoljunk: 10 millió + 3 millió + 800 ezer + 500 ezer az 14 300 ezer, miközben a választópolgárok száma 7 900 ezer. Nyilván az összes csecsemő már eleve kommunistának születik, egyből nyúlnak a szavazólap után, hogy a Fideszt ikszeljék :-D

Az a gond, hogy a probléma valós, tényleg kommunizmus van, egy elhízott tsz-elnök imásával lehet választást nyerni, de ezek a hozzászólások is ugyanilyen agynélküli birkamentalitásról árulkodnak. Orbánt csak ésszel lehet választáson legyőzni, nektek meg abból láthatóan nem sok jutott.

nemecsekerno_007 2019.11.14. 09:14:25

@nemorino: Baromság?!?! Úgy gondolod, hogy jó módszer ezt a 4 millió embert eltartatni a 3 millió aktívval?!?! Így lehetnek frankón alacsony adók, meg az ÁFA is emiatt lehet jó alacsony?!?! Ha már kapitalizmusról beszélünk, ugye?!?!

Fideszes vagyok tehát lopok 2019.11.14. 09:57:58

@Eugene Horse: @Sancho12: " elég tré dolog kommentelni más blogban, mikor a tiédben te ezt tiltod."

az a tré dolog ti fidióták, hogy orbán illibbant diktátorotoknak felszoptok, éltetitek a liberális alapjogok szinte teljes leépítését, majd amikor egy blogban nem jelennek meg a semmirekellő troll propagandátok, akkor itt jajongtok ezerrel, hogy hol vannak a liberális jogaitok????
Idióta tudatzavaros birka tábor.

Fideszes vagyok tehát lopok 2019.11.14. 10:03:16

@nemorino:

Te is nagy ész vagy te birka tábor tag, ezeket a számokat először a fideszkomcsi elvtásad a nemecsek írta, nem a másik akinek válaszoltál. Nem is csoda, hogy ha orbán együjti ezt a 30%.-nyi funkcionális analfabéta tömeget, akkor már kétharmaddal tudja csinálni a nemzet sorvasztását.

N. Barbie 2019.11.14. 11:34:55

@MAXVAL bircaman közíró: "A kisemberek érdekée a nemzeti töke felhízlalása."

A szokasos, soha semmivel nem bizonyitott fideszpropaganda az ostoba kozgazdasagi analfabetaknak.
A kisembernek tokmindegy, hogy egy multi gyaraban robotol ehberert vagy lorinceben, ahogy az is, hogy a profitot a csunya multi viszi ki vagy lorinc teszi a svajci szamlajara.

Ezen propaganda cafolatara viszont boven van municio, nem tudom megvan e peldaul, hogy valami 700 milliardot vesztett az orszag kizarolag amiatt, hogy az unios penzek a fidesz haverokhoz vandorolnak.
Na ez a 700 milliard megkapasa a kisemberek erdeke lett volna, de mar elbuktak koszonhetoen a (koz es EU) penz ellopasaba beleorult fidesznek. Atszamoljuk ezt a brutal mennyisegu penzt korhazakra vagy lelegeztetogepekre te propagandapapagaj fajanko?

a szürkebarát ötven árnyalata 2019.11.14. 11:44:33

@Kabai Domokos Lajos: ez e lehetőség nem az államszocializmusban valósult meg először, legfeljebb a deklarációk szintjén. Mi több, miután elfogyott a mások pénze, a szocialist országog minden alrendszere bőszen elindult lefelé a lejtőn.

nemecsekerno_007 2019.11.14. 12:10:27

@N. Barbie: Szociális demagógia. Az Eü és a nyugdíj is szociális ellátás és nem biztosítás, mindegy mit hazudunk magunknak. Persze lehet hülyíteni a prolikat lélegeztetögéppel, meg ct-vel, de nem lesz aki fizesse. Ha meg adót akarnál emelni, egyböl utcára menne párszázezer ember. Tegyük hozzá, szerencsére mert az utóbbi 10 évben sikerült kihúzni a szociális demagógia méregfogát...

Manna5 2019.11.14. 12:51:09

@nemecsekerno_007: Meg azt is tegyük hozzá, hogy az orvosok is megelégelték az állami aprópénzt fizetés gyanánt és lassan, de biztosan önjáróan kezdik kivezetni a betegeiket a magán szférájukba... Akinek van pénze és fontos az élete az megy is... a többi meg vár és szitkozódik a várólisták miatt... Mennek a dolgok a maguk útján... Ja, hogy erről a hülye politikusok mit sem tudnak? Na, ez a gáz...

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.11.14. 12:59:21

@N. Barbie:

A bizonyítás egyszerű. Íme 2 opció:
- a profit azt az országot gazdagítja, ahol keletkezik,
- a profit nem azt az országot gazdagítja, ahol keletkezik.

Hármat találgathatsz mi az előnyösebb az adott országnak.
-

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.11.14. 13:00:26

@N. Barbie:

"az unios penzek a fidesz haverokhoz vandorolnak"

Az úniós pénzek legnagyobb része vissza mennek nyugatra, ugyanis a nyugati befektetőkhöz kerülnek.

N. Barbie 2019.11.14. 14:09:06

@MAXVAL bircaman közíró: Tehat jo ostoba fidesznyik szokas szerint semmilyen kozgazdasagi tetellel (vagy akar tenyszeru peldakkal) nem tudod bizonyitani, hogy miert is lenne jo egy orszagnak a haveri kapitalizmus, nyilvan, hiszen ezt mar sokan sokszor bizonyitottak, hogy rossz az adott orszagnak, de ennek elismerese helyett szokas szerint csak hablatyolsz.

"Az úniós pénzek legnagyobb része vissza mennek nyugatra, ugyanis a nyugati befektetőkhöz kerülnek. "

Blablablabla, semmitmondo rizsa.

nemecsekerno_007 2019.11.14. 15:12:17

@Manna5: Tudnak róla, csak sose fogják mondani mert kb. tabu. A magyar társadalom nem képes az ilyen tabukat megbeszélni...

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.11.14. 16:06:31

@N. Barbie:

A kapitalizmus lényege profit szerzése.

Szerinted jobb, ha kapsz részt a profitból? Vagy jobb, ha nme kapsz?

Minden kapitalizmus eredetileg haveri.

N. Barbie 2019.11.14. 16:29:11

@MAXVAL bircaman közíró: Semmitmondo blablabla 2. resz.
Ennyit tudsz propagandapapagaj.

N. Barbie 2019.11.15. 10:27:12

@MAXVAL bircaman közíró: Igen, aki megcafolja a szektad propagandajat az mindenki soros embere mi, te ostoba fajanko. :DD

Csak az utokor kedveert roviden mi tortent.

Te: a haveri kapitalizmus jo
En: bizonyitsd
Te: nem tudom bizonyitani
En: ennyit tudsz
Te: soros embere vagy

Ennyi vagy, vitakeptelen propagandapapagaj.

Zöldi László 2019.11.15. 14:03:31

@MAXVAL bircaman közíró: Köszönöm a hozzászólásokat, a vitát befejezettnek nyilvánítom.