Médianapló

Médianapló - Hol lehet wifizni?

2019. november 10. 11:01 - Zöldi László

 

Csak azt a fölényes, lekezelő hangvételt tudnám feledni, mellyel a névtelen kommentelők illettek néhány hete. Az önkormányzati választás után azt firtattam, vajon mivel magyarázható, hogy a Fidesz elsöprő győzelmet aratott a falusi Magyarországon. Nemcsak azzal, hogy a nagyvárosokban ügyesen kampányoló ellenzéki pártok gyakorlatilag nem léteznek a kistelepüléseken. Azzal is, hogy a falvak népe hátrányban van számítástechnikailag, ezért inkább csak a nyilvánosság államosított, könnyebben hozzáférhető fórumairól tájékozódik.

A fővárosi és nagyvárosi kommentelőkben föl se merült, hogy ami számukra magától értetődő - otthon drót nélkül neteznek, betérnek egy kávéházba, plázába, kiülnek a bewifizett tér padjára -, az csak vágyálom a falvak népének. Ma reggel azonban azt olvastam Juhász Béla közösségi üzenőfalán, hogy Sződliget ötmillió forinthoz jutott. és végre telepíthetik azt a fránya wifit. Az már más információs forrásból való, hogy a lehetőség egy nemzetközi program része. Az Európai Unió egyre fontosabbnak tartja, hogy minél többen férjenek hozzá a vezeték nélküli világhálóhoz, és településenként 15 ezer eurót ad a bevezetésére. A 27 tagországból 11 ezer önkormányzat pályázott, és 1780 kapja meg hamarosan az említett összeget.

Magyarországon 142 kistelepülés nyert, köztük van a 4500 körüli lélekszámú Sződliget is. A Duna menti nagyközség polgármesterévé immár harmadszor választották Juhász Bélát, akiben ráadásul az egyik legjobb közéleti bloggert is tisztelhetjük. Közösségi üzenőfala árulkodik arról, hogy a Facebook simán helyettesítheti a sokkal drágábban előállítható önkormányzati újságot. De visszatérve e bejegyzés alaptémájához, a Zalai Hírlap tegnapelőtti számában azt is olvastam, hogy ugyanebből az uniós keretből részesül Csesztreg, Felsőpáhok, Nagypál, Szentpéterfölde és Várvölgy lakossága is. A drót nélküli világháló híján a határszéli falvak népe tehát szórványosan, egyoldalúan tájékozódhatott. Sződliget, a Vác környéki település helyzete annyiban más, hogy a főváros vonzáskörzetében található, és sokan járnak dolgozni Budapestre. Ahhoz szoktak a munkahelyükön, amit hamarosan a lakóhelyükön is megélhetnek.

Azt szombathelyi, székesfehérvári, szegedi, egri és nyíregyházi médiatanárként eddig is tudtam a kommunikáció szakos főiskolások és egyetemisták szemináriumi dolgozataiból, hogy milyen a falusi Magyarország számítástechnikai helyzete, De most a számok is azt sejtetik, hogy a wifivel új tájékozódási lehetőségek nyílnak százegynéhány településen.       

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr7615299832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vergyula 2019.11.11. 06:21:49

@cívisvárosi: Igen, azért. A wifi rossz, a wifit meg kell állítani. Amíg a Fidesz ezt megteszi, számíthat az emberek szavazatára. És hiába próbálja a sátáni EU terjeszteni a wifi-kórt, kormányunk jóvoltából már elérhetőek a személyi Faraday-kalitkák, mint a védelem első vonala. Gyártja Mészáros és Mészáros.

Netuddki. 2019.11.11. 08:19:10

Pontosítanék.

Nagyon könnyen ellenőrizhető, hogy a felsorolt területeken van-e 4G és egyéb szolgáltató általi internet lefedettség. SZVSZ, szinte az egész ország területén kb. 5 ezer forint/hó áron viszonylag normális internetelérés érhető el, kb. 3000Ft/hó áron pedig minimális, ami maximum hírolvasásra, levelezésre elég.

Ezt az "ingyen wifi"-t parasztvakításnak érzem. Akinek valamilyen "okos" mobilja van, annak az előfizetési díjában gyakorlatilag gombokért ott az internet elérés is. Ha a telefonban van WiFi, akkor az internet elérés megosztható akár egy PC-nek is. Akinek nem telik mobil előfizetésre, annak nem fog telni olyan eszközre sem amivel az "ingyen" wifit használja.
Ráadásul, a wifi-s közösségi internet elérés XX. századi technológia. Amelyik település ebbe akar beruházni, az vagy nagyon le van maradva az események követésével, vagy lopni akarnak. Magyarország elég sűrűn lakott ország, ezért a mobil lefedettség gyakorlatilag majdnem 100%-os.

konrada 2019.11.11. 10:57:37

Aham. Akkor azért nyert Tóth Jóska a XIII. kerületben 80%-os eredménnyel, mert van kerületi wifi.
...azért elég érdekes hozzáállás ez a kedves blogolótól, mert azért legyünk tisztában azzal, ezek a települési közwifik igazából sokra nem jók, lakásokon belül nem nagyon foghatóak, azt meg azért merném kinézni a bloggerból, hogy komolyan elhisz magának, hogy a választásokra komoly kihatása van az utcán okostelefonjukat nyomogató helyi lakosok - Mari nénik, Pista bácsik - világra rácsodálkozása a helyi wifinek köszönhetően!;))

(Egymás közt: ez a "helyi" wifi pont olyan pénzlenyúlás, mint amikor kitalálták a kresztáblával kijelölt internetpontokat annak idején: alig pár bennfentesnek - esetleg mélyszegény kamasznak - ez egyébként jó pont volt! - a játéka volt, ami a valóságot nem ismerő eu-s bürokraták találtak ki, és hirdettek meg: valós haszna nem sok, de a pénz arra van, hát akkor hajrá!, elvégre annyi haszna legalább van, mint a kilátós eus programnak..,;)

Zöldi László 2019.11.11. 11:31:24

@konrada: Honnan fejti ki álláspontját? Egy nagyvárosi lakásból vagy egy falusi házikóból? Ismeri a wifi-telepítés országos adatait? Ha figyelmesebben olvasta volna a bejegyzést, észrevehette volna, hogy a wifi hiányát az egyéb okok között emlegettem. Ha pedig visszaolvasna a Médianaplóban a 2018-as választásig.a kormánypártok elsöprő falusi fölényére több tényezős magyarázatot kapna. Például azt, hogy visszafogták a digitalizációt, máskülönben a gleichschaltolt megyei sajtó nem szolgálhatta volna meg a vételárát.

konrada 2019.11.11. 13:01:51

@Zöldi László:
Ja hogy a diginek, meg a jupiszinek a fejére koppintottak a fidesz-központból, ha be akartak drótozni egy sok hektáron elterülő, viszont alig párszáz lakosú falut, ez az oka annak, hogy alacsonyabb a vezetékes internet ellátottság ott, nem pedig piaci okok...;)

A köz wifi meg... ...hát érdekes lenne megtudni, mennyiben befolyásolta adott településeken belül az ellenzék esélyeit, hogy az adott ingatlannál a ház falain belül, avagy csak az utcán előtte lehet netezni.

...persze ha csak egyéb ok, az más, abba minden belefér.

...s félreértés ne essék, ha az EU erre akarja elszórni a pénzét, tegye - több értelme van, mint a kutyakozmetikának , és biztosan lesz olyan is, aki használni fogja - de abban reménykedni, hogy a falusi közwifitől lesz a forradalom, kissé túlzó álom!;)

Netuddki. 2019.11.11. 13:04:56

@Zöldi László: Vidéken nagyobb arányban laknak alacsonyabb végzettségűek és idősek. Akik sajnos jobban elhiszik a fidesz hazug propagandáját, mint a magasabb iskolai végzettségűek.
E mellett, a szórakozási lehetőség is korlátozott vidéken, kénytelenek az országosan fogható TV és rádió adásokat hallgatni mozi színház helyett.
Hirtelen, a retekklubon kívül nem tudnék más, nem fidesz befolyás alatt lévő TV csatornát mondani, amelyiket vidéken is fogni lehet dekóder nélkül. Rádiót meg 1-et se. A papíralapú tájékozódási lehetőséget is szerintem a megyei lap, népsport lefedi. Ezekről is tudjuk, milyen irányítás alatt vannak.
Az internet is egy érdekes kérdés. Honnan tudnák vidéken melyik portálokat érdemes olvasni az O-val és a 8-al kezdődőek helyett? A Facebookra is eléggé rászálltak a fidesz trollok, és a blog.hu-ra is.

Zöldi László 2019.11.11. 13:05:33

@konrada: Az a különbség kettőnk gondolkodása között, hogy Ön forradalomról vízionál, én pedig az információhoz jutás esélyegyenlőségéről.

Netuddki. 2019.11.11. 13:15:30

@konrada: A wifi-nél nem az a probléma, hogy házon belül vagy kívül van az antenna. A Z-Net antennája is kint van a tetőn. A wifi-vel a sávszélesség és a kapcsolatok száma a probléma (no meg, hogy minden zavarja), amit az 5G-s mikrohullámmal már megoldottak irányított antennákkal. Egyszerűen van jobb, és ezért nem wifi-n szolgáltatnak, hanem mikrohullámon. Ami persze ugyanolyan mint a wifi, csak a wifin a 2.4GHz-es technológiát értjük. Szóval, ha ilyet akarnak kiépíteni a faluban a XXI. században, akkor az tényleg gáz és pénzkidobás.

Ahogy az is, hogy megyek a faluban és felcsatlakozok az ingyen wifire a telefonommal. Minek? Ott a mobilnet, és ráadásul franc tudja mit lehet bekapni a helyi wifin keresztül.

Flankerr 2019.11.15. 04:59:54

Egy kis elméleti játék: melyik település érdemelné meg jobban ezt a publikus wifit: egy 477 fős, vagy 1390 fős? A két település néhány kilométerre van egymástól.

Zöldi László 2019.11.15. 05:13:17

@Flankerr: Előbb-utóbb minden település sorra kerül - ha megéri neki. Bár néhány kommentelő szemfényvesztésnek (fölöslegesnek) véli a kül- és beltéri wifit. Friss példa a Napló című veszprémi napilap 2019. november 11-i számából: Tapolca város 15 ezer eurót kapott az Európai Unióról a helybéliek és a turisták wifisítésére, például okospadok felállítására. Pályázati feltétel volt, hogy az önkormányzat vállalja 3 évre a fenntartás költségeit.