Médianapló

Médianapló - Borkai a tüntetőkhöz: "Maguk pedig itt nem csinálnak mást, mint kuplerájt"

2019. november 10. 15:26 - Zöldi László

A legutóbbi napokban Orbán magyarkodott, Kövér gyurcsányozott, Mesterházy putyinozott, Lendvai borkaizott és Karácsony betonozott. Lefülelt mondatok.

 

Az MSZP provincializálódott. (Ágh Attila politológus, Népszava, november 4.)

Külön öröm, hogy nem tankokkal jöttek, hanem bankokkal. (Mesterházy Attila szocialista politikus Putyinről és embereiről, ATV, november 4.)

2002-ben Orbán nagyon súlyos vereséget szenvedett Budapesten. Akkorát, hogy azt vidéken már nem tudta ellensúlyozni. (Révész Sándor újságíró, hvg.hu, november 5.)

A beton helyett a fákat választom. (Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, Index.hu, november 5.)

Megrezdült a rendszer. (Hiller István szocialista politikus, ATV, november 5.)

Nem lehet többé primadonnaként viselkedni ebben a történetben. (Kiss Ambrus, a budapesti főpolgármester általános helyettese az ellenzéki pártok együttműködéséről, Mérce.hu, november 6.)

Karácsony Gergely bőkezűbben osztogatja a fővárosi önkormányzati cégekben járó fizetéseket, mint Tarlós István. (Stumpf András újságíró, Válasz Online, november 7.)

Mi kiegyensúlyozott, mindenkit megszólaltató közéleti lapot akarunk az újpestiek kezébe adni. (Déri Tibor újpesti polgármester, 168 Óra, november 7.)

Maguk pedig itt nem csinálnak mást, mint kuplerájt. (Borkai Zsolt lemondott győri polgármester a tüntetőkhöz, ATV, november 7.)

Talán nem ez volt az évszázad legszerencsésebb szóhasználata. (Lendvai Ildikó szocialista politikus Borkai Zsoltról, Facebook.com, november 7.)

Magyarország nem provinciális. De nagyon sok magyar ember él provinciális, szűk látókörű életet. (Frei Tamás újságíró, 24.hu, november 7.)

Erdogán Orbáné, Erdogánné a szocialistáké. (Szombathy Pál újságíró, Facebook.com, november 7.)

A magyar miniszterelnök immár szinte csak diktátorokkal és bűnözőkkel tart kapcsolatot. (Bruck András író, Facebook.com, november 8.)

Merjünk magyarok lenni! (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Rádió, november 8.)

Az ellenőrző tevékenységi jogköröket ellátó bizottsági elnöki, illetve tanácsnoki pozíciókat ellenzéki politikusok töltik be. (Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester, Feol.hu, november 8.)

Képes-e hagyni, engedni valódi szerkesztőségként működni őket az ellenzéki összefogás? (Dévényi István újságíró az önkormányzati lapokról, Magyar Hang, november 8.)

A nyomtatott lapok iránti igény drasztikusan csökkent, ezért azt is vizsgáljuk, hogyan érdemes a hírlapterjesztést megtartani. (Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója, Magyar Nemzet, november 9.)

A Momentum liberális párt, mi pedig zöldek vagyunk. A Párbeszéd nem tudom, milyen. (Ungár Péter LMP-politikus, Népszava, november 9.)

A Facebook szinte minden szerveződés legfontosabb fóruma lett, politikai demonstrációtól hétvégi grillezésig. (Szele Tamás újságíró, Forgókínpad.blog, november 9.)

Lehet, hogy a nők többre is képesek koncentrálni, de egyre sem igazán. (Köstner Vilmos debreceni kézilabda-edző, Nemzeti Sport, november 9.)

Gyurcsány Ferenc a magyar politikai élet legaljához tartozik. (Kövér László, az országgyűlés elnöke, Magyar Rádió, november 10.)

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5815300166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2019.11.10. 20:40:23

Révész Sándor újságíró úr megint túlkombinálta a dolgokat, ezért és ennek ellenére is, kedvelem. Provinciális, szűk látókörű életet élő "embörök" pedig Nyugat-Mucsán is élnek. Amúgy nem ok nélkül hivatkoznak mások gyakran erre a blogra.

Sir Galahad 2019.11.10. 21:26:07

Bocsánat, de hadd kérdezzem meg, mi az, hogy "magyarkodik"? Vajon más nyelvekben is van hasonló szó? Mondjuk, portugálkodik, hollandkodik? Szerintem nincs, és nem véletlenül.

vergyula 2019.11.11. 06:04:35

@Sir Galahad: A "magyarkodás" ebben a kontextusban számomra azt jelenti, hogy a szükségesnél többször utal a nemzetiségünkre, olyan témákban is, melyekben a származás irreleváns. Azért tesszük, amit teszünk, és úgy, ahogy, mert különlegesek - értsd magyarok - vagyunk. Ez segít felébreszteni a szunnyadó hazafias érzéseket, ne adj' isten nacionalizmust az emberekben. Ez komoly összetartó erőt jelent az erre érzékenyekben.
S hogy más nyelvekben van-e? Nemtom, talán nincs. Nálunk azért van, mert mi ebben is különlegesek vagyunk. Na tessék, most magam is magyarkodtam.

Sir Galahad 2019.11.11. 08:30:01

@vergyula: Én ezt másként látom. Emlékezetem szerint ezt a kifejezést a rendszerváltás időszakában a liberális értelmiség, illetve politikai elit dobta be a köztudatba azzal a szándékkal, hogy pejoratív felhangot tudjanak adni annak, ha valaki a megnyilatkozásaiban olyan kérdésekkel foglalkozik, mint hazafiság, nemzeti összetartozás stb. Szerintük ugyanis ilyesmiről még beszélni sem kell, szabad, nekik ez nem mond semmit és akkor szóba se kerüljön. És tényleg nincs ilyen szó más nyelvekben - mindenütt másutt ugyanis természetes és elfogadott dolog hazafinak lenni. Nekünk az a különlegességünk, hogy nálunk, legalábbis bizonyos körökben nem. És ez nem jó. Én örülnék, ha ezt végre sikerülne meghaladni és ezzel együtt ez a szó is kikopna nyelvünkből.

vergyula 2019.11.11. 09:14:24

@Sir Galahad: Nincs ellentmondás. Ezt a témát nagyon könnyű "túltolni", és egyből jön a magyarkodás vs. hazaárulózás. Pedig biztos van egy olyan "egészséges" mértéke a hazafiságnak, mely szerint nem felejtjük el, kik vagyunk, honnan jöttünk, de nem ezzel kelünk és fekszünk.
A nemzeti összetartozás említése fontos része mondjuk egy nemzeti ünnepnek, de a mindennapok realitásában kevésbé lényeges. A származás egy állapot, és jómagam minden pillanatban tisztában vagyok a magyarságommal, nincs szükségem folyamatos állami emlékeztetőre. Aki magyarként jó ember, az valószínűleg más nemzet színeiben is az lenne. Nincs olyan, hogy jó ember, de rossz magyar.
A kormány "magyarkodjon" a tetteiben, mivel a magyarok választották, nyilván a magyarokért kell dolgoznia. Ha csak emlegeti, de azt gyakran, az nem egyéb, mint tömegpszichózis.

Zöldi László 2019.11.11. 10:20:50

@Sir Galahad: Elismerem, hogy a magyarkodásnak van olyan értelmezése is, ahogyan Ön megfogalmazta. Én azonban a dokumentációs összeállítáokban igyekszem mellőzni az értékítéletet, és az eredeti értelemben használtam. Vagyis gyakorító igének tekintettem, aki tehát gyakran foglalkozik a magyarsággal és a magyarságával.

Csaba Szikora 2019.11.11. 14:42:06

ez a nyalafinta budaőrsi polgármester lemondott már?