Médianapló

Médianapló - Hányszor újultak meg a szocialisták?

2019. november 08. 10:06 - Zöldi László

Két hajdani újságíró kolléga vitába keveredett. Sereg András jogi szakíró azt firtatta, vajon a budapesti városháza bizottságaiban, az önkormányzati cégek igazgatótanácsában és felügyelőbizottságában felbukkanó régi nevek milyen megújulást jelentenek. Bejegyzéséhez hozzászólt Gréczy Zsolt volt kulturális újságíró, aki a DK-ban adta politizálásra a fejét: Ezt írta: „Megújulás? Ez vmi mánia?” (Facebook.com, 2019.11.07.) 

Vitájuk nem lépett túl a kulturáltság határain, Gréczy megnyilvánulásából mégis némi sértettséget olvastam ki. Pedig nincs rá különösebb oka. A házi archívum tanúsága szerint a Demokratikus Koalíció politikusai egyszer sem használták a megújulás kifejezést. Talán azért nem, mert már a létük is maga a megújulás. Az alapítók szinte kivétel nélkül az MSZP-ből váltak ki, valószínűleg nem érezték benne a megújulás jeleit. De ha már témánál voltam, megnéztem az MSZP-fájlt is, amely a szocialista politikusok mintegy kétezer idézetét tartalmazza. Nos, 1989-ben mindössze ketten használták a megújulás szót, alighanem azért ilyen kevesen, mert amiből kiléptek, az MSZMP ugyanebben az évben hatszor akart megújulni. Neki ugyan nem sikerült, de a belőle sarjadt utódpárt akár megújulásnak is tekinthető.

Ezzel magyarázható, hogy képviselői a következő években elvétve hozakodtak elő vele. Elvégre minek megújulni, ha nincs semmi baj? 2010-ben viszont történhetett valami, mert a felelős politikusi megnyilvánulásokban hatszor is elhangzott, megjelent a megújulás, 2011-ben tizenkétszer, 2012-ben kilencszer. De aztán csillapodott a láz, mert 2013 és 2019 között csupán hétszer. Vagy azért enyhült a felfrissülés, a megfiatalodás, a regenerálódás, az újjászületés vágya, mert a szocialista politikusok elégedettek voltak élő organizmusuk teljesítményével, vagy mert szóba sem hozták a megújulást, annyira reménytelennek látták a helyzetet.

Gréczy Zsolt egyébként bogarat ültetett a fülembe. Megnéztem a mánia jelentését, és kiderült, hogy az ógörög menosz (ész) szóból származó mánia átvitt értelemben bogár, de nevezik hóbortnak, kényszerképzetnek, rögeszmének és vesszőparipának is. S bár a pszichológusok szerint beteges elképzelés, betegséggé fajuló szenvedély, enyhe elmezavar, maradnék mégis az egyetlen önkritikus megállapításnál. Lendvai Ildikó szocialista politikus szerint „Gondolatok nélkül a sokat emlegetett ’megújulás’ nem volna más, mint a belső huzakodások fedőneve.” (Népszava, 2011.07.09.)          

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1615296776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.11.10. 08:20:24

Hányszor kellene a nyilasoknak megújulni, hogy civilzált emberek számára is elfogadható párt váljon belõlük ? A szociknak nem megújulni kellene, hanem beszántani a helyét és bevetni sóval. Amúgy egy füst alatt a DK-t is.

dare 2019.11.10. 09:15:54

Ha én ennyiszer megújulnék, mint ahányszor találkoztam a megújulás szóval 2010 óta a Dk és az Mszp vonatkozásában, akkor már én lennék az emberi faj legmagasabb szinten álló egyedje.
A valóságban pedig pont tegnap kaptam egy hírt, amit most nem konkretizálnék (ismerettségi körömből járt jól valaki elég érdekes módon, nem irigység amit érzek, csak ez a ha nekem jó, akkor neked is jó lesz készít ki. Ha a kvalitásai miatt érvényesül, akkor az úgy oké lenne, de a megújult baloldalnál ez annyira számít csak, mint a Fidesznél), de kicsit lejjebb apasztotta már megint az idealista énemet.
1.5 év után azt kell mondanom, hogy Vona Gábornak volt igaza!!!
Soha semmilyen körülmények között nem szabad összefogni az Mszp-Dk-val a Fidesz ellen, ő látta jól a helyzetet 2018 elején, kb annyira nem, amennyire a Fideszt is jó messzire el kell kerülni, ha tükörbe szeretne még nézni valaki.
Nem, nincs új a nap alatt, a Fideszt a Dk-val (azért nem Mszp-t írtam, mert a Dk lassan beszippantja már őket) együtt kell partvonalon kívülre helyezni, ha ez nem megy, akkor el kell engedni az egészet.
Majd ha olyan szinten lesz a társadalom, hogy képes lesz ezt végre belátni, akkor érdemes lesz ezzel újra foglalkozni, addig viszont nem kell senkinek keresztre feszítenie magát, csak leköpni meg lehányni fogják úgyis csak érte, azt meg csak nem kívánja tán senki magának.
Le lehet győzni a Fideszt az Mszp-Dk-val, csak az a kérdés megéri-e?
Tegnap óta azt érzem, hogy így nem.
Ha viszont végre látnám azt a megújulást, akkor mást mondanék persze, de én csak most látom azt, amit Vona 2018 tavaszán már látott, vagy érzett.
Pedig milyen mérges voltam a Vonára, hogy képtelen kompromisszumot kötni, és az Lmp-re is, amiért a Jobbik nélkül nem hajlandó az egyezségre velük.
Hiába no, jó pap is holtig tanul.