Médianapló

Médianapló - Civil-e az újságírás?

2019. november 07. 10:35 - Zöldi László

Nu pagagyi ezt írta november 4-én: „Az újságírás civil műfaj. Egy normális országban nem kellene újságot kiadni egy önkormányzatnak.” De hol van itt normális ország? Lám, az újdonsült (többnyire ellenzéki) polgármesterek fogadkoznak, hogy a városházi sajtójuk független lesz, és nemcsak az ő álláspontjukat közli, hanem az ellenzékbe szorultakét is. Aztán egyre több fénykép jelenik meg a polgármesterről, egyoldalúbbá válnak a közgyűlési beszámolók, és a másik oldal képviselői kiszorulnak az önkormányzati újságból. Egyébként a helyi nyilvánosság állapotát pontosabban jelzi a helyhatósági, mint az önkormányzati sajtó kifejezés.

Akadnak azonban olyan települések, ahol az úgynevezett civil sajtó azelőtt vetette meg a lábát, mint hogy az ellenzéki polgármester átvette volna a hatalmat. Például Dél-Dunántúlon a SzabadPécs.hu vagy Pest környékén a Váci Napló. A pécsi szerkesztőséget a megyei napilaptól eltávolított újságírók alapították, a vácit Furucz Zoltán, az egyik legtapasztaltabb vidéki lapmenedzser. Babos Attiláék azért vannak nehezebb helyzetben Pécsett, mert az új polgármester (a helyi hőerőmű hajdani igazgatója) szert tett ugyan némi várospolitikai gyakorlatra, de a médiaszemléletéről egyelőre nem sok tudható. Vácott viszont olyan elöljárót választottak, akinek még nincsenek várospolitikusi tapasztalatai, de a szakmájára nézve újságíró. Ezért meglepő, hogy Facebook-bejegyzéseiben legkevésbé a nyilvánossággal foglalkozik. Talán azért, mert komolyabban akarja venni a tőle független és piaci alapon működő újságot.

Nemcsak egy harmadik polgármester, az újdonsült érdi elöljáró figyelmébe ajánlom, hogy másfél évtizede az elődje kiszámolta, hány háztartás van a Buda környéki alvóvárosban, és annyi példányban jelentette meg az önkormányzati lapot. Ezzel egyenlőtlen helyzetet teremtett, a másik helyi újság alapítói ugyanis kénytelenek voltak pénzért adni a lapjukat, máskülönben fölkopott volna az álluk. A Gazdasági Versenyhivatal kifejtette, hogy nem adható ingyen a városházi újság, ha ugyanazon a településen magánlap is működik. Az ügy megjárta az összes bírósági fórumot, és egy kivétellel mindegyiken a magánkiadó nyert. Kár, hogy a Legfelső Bíróságon jogerős ítélet semmisítette meg a GVH határozatát.

Ha rajtam múlna, arra kötelezném a régi és az új polgármestereket, hogy épp annyi pénzt adjanak a piaci alapon működő magánújságnak, mint a helyhatósági lapnak. Ha ezt nem szavazza meg a képviselőtestület, akkor pedig szüntessék meg a saját újságjukat.      

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5515294570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.11.07. 10:50:27

Keverik a munkát a hobbival.

Az újságíró nem civil, hanem alkalmazott, valamelyik médiánál, s főnökei vannak.

Netuddki. 2019.11.08. 08:33:18

Amíg a politika beleszólhat az újságírásba, addig nincs demokrácia. Törvényileg meg egyvalamit kéne biztosítani, hogy a sajtóban megjelent cikkek fedjék a valóságot. A tudatos félretájékoztatást pedig köztörvényes bűncselekménynek kellene minősíteni.

konrada 2019.11.08. 14:05:10

Ez így hülyeség.
Az önkormányzatok felelőssége, hogy az ott lakókat tájékoztassa, ennek egyik formája a helyi hírlap.
A helyi hírlapot olyan példányszámban illik kiadni, hogy elérjen minden háztartásba.

Ez persze pénzbe kerül. Ha feltétel volna az, hogy ugyanannyi pénzt kell szánni azon magánkiadványokra, amikben valamilyen szinten szerepel az adott település neve, az világi nagy csalásra adna alkalmat, mert ez esetben bárki meg tudná pumpolni az önkormányzatot, aki valami blőd tartalommal képes feltölteni néhány oldalnyit egy rossz minőségű nyomtatóval kinyomtatva....

...szóval ez a javaslat csak arra jó, hogy az önkormányzat se adjon ki lapot, mert egyébként rossz esetben lapok tucatjait kéne egyforma mértékben finanszíroznia.

konrada 2019.11.08. 14:11:14

@Netuddki.: "Amíg a politika beleszólhat az újságírásba, addig nincs demokrácia. "
azaz soha sehol nincs szerte a világban, kivéve ha baba-mama a lap.;)

...egyébként meg: nem feltétlen nem takarja a valóságot ugyanazon hír kétféle értelmezése, így "ügyes" felvezetéssel lehet valami egyiken akár jó, a másikon akár rossz hír. Nem az elfogult újságírón kell számon kérni azt, hogy egyesek nem képesek a sorok közt olvasni, illetve sajátos szemüvegen keresztül hajlandók csak megtekinteni a világot...

Zöldi László 2019.11.08. 15:58:30

@konrada: Ami Önnek hülyeség, az nekem nem hülyeség. Ha az önkormányzat körülbástyázza magát garanciákkal, akkor a szélhámosok nem jutnak szóhoz. Az említett kötelezettség pedig arra is jó, hogy a polgármester önfényezése visszaszorul az FB-oldalára, a sokoldalú vélemények jobb helyen vannak a piaci alapon működő magánújságban. Tudok olyan polgármesterről, aki takarékossági okból lassanként elsorvasztja a havonta megjelenő önkormányzati lapot, és már most is hirdetési pénzzel száll be a gyakrabban megjelenő magánlapba. Közben majd' mindent megír magáról a közösségi üzenőfalára. A lényeg, hogy az új polgármesterek üljenek össze, és cseréljék ki egymással a tapasztalataikat.