Médianapló

Médianapló - Civil-e az újságírás?

2019. november 07. 10:35 - Zöldi László

Nu pagagyi ezt írta november 4-én: „Az újságírás civil műfaj. Egy normális országban nem kellene újságot kiadni egy önkormányzatnak.” De hol van itt normális ország? Lám, az újdonsült (többnyire ellenzéki) polgármesterek fogadkoznak, hogy a városházi sajtójuk független lesz, és nemcsak az ő álláspontjukat közli, hanem az ellenzékbe szorultakét is. Aztán egyre több fénykép jelenik meg a polgármesterről, egyoldalúbbá válnak a közgyűlési beszámolók, és a másik oldal képviselői kiszorulnak az önkormányzati újságból. Egyébként a helyi nyilvánosság állapotát pontosabban jelzi a helyhatósági, mint az önkormányzati sajtó kifejezés.

Akadnak azonban olyan települések, ahol az úgynevezett civil sajtó azelőtt vetette meg a lábát, mint hogy az ellenzéki polgármester átvette volna a hatalmat. Például Dél-Dunántúlon a SzabadPécs.hu vagy Pest környékén a Váci Napló. A pécsi szerkesztőséget a megyei napilaptól eltávolított újságírók alapították, a vácit Furucz Zoltán, az egyik legtapasztaltabb vidéki lapmenedzser. Babos Attiláék azért vannak nehezebb helyzetben Pécsett, mert az új polgármester (a helyi hőerőmű hajdani igazgatója) szert tett ugyan némi várospolitikai gyakorlatra, de a médiaszemléletéről egyelőre nem sok tudható. Vácott viszont olyan elöljárót választottak, akinek még nincsenek várospolitikusi tapasztalatai, de a szakmájára nézve újságíró. Ezért meglepő, hogy Facebook-bejegyzéseiben legkevésbé a nyilvánossággal foglalkozik. Talán azért, mert komolyabban akarja venni a tőle független és piaci alapon működő újságot.

Nemcsak egy harmadik polgármester, az újdonsült érdi elöljáró figyelmébe ajánlom, hogy másfél évtizede az elődje kiszámolta, hány háztartás van a Buda környéki alvóvárosban, és annyi példányban jelentette meg az önkormányzati lapot. Ezzel egyenlőtlen helyzetet teremtett, a másik helyi újság alapítói ugyanis kénytelenek voltak pénzért adni a lapjukat, máskülönben fölkopott volna az álluk. A Gazdasági Versenyhivatal kifejtette, hogy nem adható ingyen a városházi újság, ha ugyanazon a településen magánlap is működik. Az ügy megjárta az összes bírósági fórumot, és egy kivétellel mindegyiken a magánkiadó nyert. Kár, hogy a Legfelső Bíróságon jogerős ítélet semmisítette meg a GVH határozatát.

Ha rajtam múlna, arra kötelezném a régi és az új polgármestereket, hogy épp annyi pénzt adjanak a piaci alapon működő magánújságnak, mint a helyhatósági lapnak. Ha ezt nem szavazza meg a képviselőtestület, akkor pedig szüntessék meg a saját újságjukat.      

6 komment
süti beállítások módosítása