Médianapló

Médianapló - Miért vannak csonka bizottságok a pesti városházán?

2019. november 06. 07:33 - Zöldi László

Tegnap este Gy. Németh Erzsébet, Budapest újdonsült főpolgármester-helyettese magyarázatot tett föl közösségi üzenőfalára. „Látom, a sajtó egy része azt állítja, hogy a DK és az MSZP elvette és maguk közt osztotta szét a fideszes bizottsági helyeket a Fővárosi Közgyűlésben.” Ama kifogással ugyanis, hogy aránytalan az elosztás, a Fidesz meg akarta akadályozni a közgyűlés kiteljesedését, ezért a győztes pártok arra kényszerültek, amit az idézett bejegyzéssel egy időben Barabás Richárd Párbeszéd-politikus az ATV stúdiójában így minősített: „a fideszes manőverre jogtechnikai válasz” érkezett. Felidézek egy jelenetet az országgyűlés 1999. február 9-i üléséről.

Az 1995-os médiatörvényt az MSZP és az SZDSZ politikusai úgy fogalmazták meg, hogy a kormánypártok és az ellenzéki pártok fele-fele arányban küldhessenek tagokat a közszolgálati médiumok kuratóriumába. A döntés azonban nem számolt azzal, hogy a következő választási ciklusban egy MIÉP-szerű párt is bekerülhet a parlamentbe. A szélsőjobboldali csoportosulást Orbán Viktor miniszterelnök nem vállalhatta a kormányban, ezért az ellenzéki pártok között lehetett számon tartani. A négy ellenzéki tagságra a Magyar Televízió kuratóriumában három párt pályázott: az MSZP, az SZDSZ és a MIÉP.

Már-már körvonalazódott, hogy a 136 képviselőt adó MSZP két mandátumot kap, az SZDSZ és a MIÉP egyet-egyet, ám Csurka István, a MIÉP 13 képviselőjét vezető drámaíró bejelentette, hogy az országgyűlés legkisebb frakciója igényt tart az ellenzéki mandátumok felére. A parlamenti elnök, Áder János pedig azért nem szavaztatott az ellenzéki kurátorokról, mert lám, az ellenzéki pártok nem képesek megegyezni, holott a médiatörvény ezt igényelné tőlük. Csupán a 2002-es választás után kottyantotta ki Deutsch Tamás Fidesz-politikus, hogy a Kempinski-szállóban ő egyeztetett Csurka Istvánnal a követendő taktikáról.

A médiapolitikai jelenség azzal járt, hogy az első Orbán-kormány azt csinált a közszolgálati kuratóriumokban, amit  csak akart, elvégre hiányzott az ellenzék fürkésző tekintete. Varró Szilvia 1999. november 18-án a Magyar Narancs online kiadásában összegezte a tanulságokat, és névtelenül nyilatkozó fideszes beszélgetőpartnere bevallotta: „Nem mondom, hogy a csonka kuratórium nem jött nekünk jól.” Azon tűnődöm, vajon ki lesz néhány hónap múlva a DK-MSZP Deutsch Tamása és névtelenül nyilatkozó politikusa, akik esetleg kikotyogják a tegnap kivitelezett jogtechnikai művelet kulisszatitkait. 

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6615291978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ballib vagyok rettegek 2019.11.06. 10:37:50

Nincs itt semmilyen jogtechnika. A ballibek totális diktatúrát vezetnek be mindenhol ahol megtehetik. Ahogy szokták. Érdemes hozzétenni, hogy a ballibek 1999-ben valóban 1 mandátum okán botrányoltak, a MIÉP kapcsán, de ugyanakkor 2003-ban a Fideszt teljesen ellehetetlenítették, úgy hogy ugyannyi szava volt a Fidesznek, mintha egy jelöltet se delegált volna oda.

Ballib vagyok rettegek 2019.11.06. 10:40:33

Érdmes elolvasni a 2003-as látleletet.. Ebből látszik hogy semmi változás és a ballibek is ugyanazt teszik mint korábban.

politicalcapital.hu/konyvtar.php?article_read=1&article_id=977

A jelölési eljárás nehézsége miatt az is felvetődött, hogy nem 8, hanem 10 tagú testület alakul, ahol az MSZP-nek és a Fidesznek 3-3, a két kisebbik pártnak 2-2 pozíciója lett volna. A javaslat végül nem került napirendre, bár a Fidesz szempontjából ez sem jelentett volna komoly változást. Különös végkicsengése lehet a folyamatnak, ha végül valamennyi ellenzéki helyet az MDF töltené be. A kuratórium kiegészítésére Szili Katalin már fel is kérte a Fórumot. Ebben az esetben a második legerősebb párt, a Fidesz nem rendelkezne döntési hatáskörrel az MTV ügyeiben - csakúgy, mint az MSZP hasonló pozícióban 1999-2002 között.

A választás körül kialakult helyzet jól tükrözi a magyar politikában jellemző megegyezés-képtelenséget és a sérelmi politizálást. A jelenlegi kormánypártok többek között azzal az ígérettel kerültek hatalomra, hogy helyreállítják a közélet tisztaságát. Ez volt első 100 napos programjukban az utolsó pont, a demokrácia jelszava alatt. Ennek ellenére úgy tűnik, a Fidesz ugyanazzal kénytelen szembenézni, mint 1999-től az MSZP és az SZDSZ. A médiakuratóriumok ügye bizonyos értelmezésben a politikai bosszú kategóriájává vált az utóbbi két ciklusban.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.11.07. 21:00:04

Sajtószabadság ballibául = minden média ballib.

VT Man 2019.11.07. 22:13:03

Engem nem zavarna a csonka bizottság, ha nem az látszana a cikkek alapján, hogy az MSZP már kezdené a lopást.

De nem értem, nem szólt nekik senki, hogy nem kellene lopni?? Hogy azzal nyertetek, hogy "megszüntetjük a korrupciót"???

Ekrü 2019.11.08. 00:56:30

@VT Man: Nem csak az MSZP.Ezeket az emberek odaszavazta a DK-tól kezdve a Momentumig mindenki.Tudott dolog volt ,hogy mennyire nagy a korrupció az MSZP-ben,ha másból nem is a Karácsony vagy a Lackner videóból mindenképp.Mégsem állt fel egyik ellenzéki párt sem,azzal ,hogy köszönöm szépen,én ebből nem kérek.Mint tudjuk ,madarat tolláról ,pártot pedig szövetségeséről....

DFK 2019.11.08. 06:53:44

Én úgy emlékszem, hogy a maszop és a szadesz nulla darab miépest akart a médiakuratóriumba.

DFK 2019.11.08. 07:11:14

A helyzet az, hogy az előző közgyűlésben az eredmémyeknél nagyvonalúbb volt a bizottsági leosztás (pont ahogy az Országgyűlésben).
Ebből látszik, a baloldallal nem szabad úriemberkedni.
Most a baloldal úgy érzi, eljött a bosszú ideje.

Európai téridő 2019.11.08. 09:04:16

Bizony, bölcs médiamunkásnak hosszú az emlékezete és tényszerű adatokat közöl hörgések helyett.

Weißkopf 2019.11.08. 11:04:35

@Ballib vagyok rettegek: "A ballibek totális diktatúrát vezetnek be mindenhol ahol megtehetik": ha igen, akkor volt kitől tanulniuk az elmúlt 9 évben.

Péter 2 2019.11.09. 23:29:10

A fővárosi bizottságokról lenne szó? Amelyekbe a Fidesz az elosztás módja miatti tiltakozásában egyáltalán nem delegált senkit?

chrisred 2019.11.10. 06:58:47

@DFK: Mit jelent az, hogy nagyvonalúbb? Hogy meg sem jelennek a bizottsági üléseken, ha nem teszik nekik a téma, ezért az össze sem ülhet?

chrisred 2019.11.10. 07:00:38

@cívisvárosi: Tehát nem volt rendszerváltás, mert a választásokon mindig csak az dől el, hogy ki gyakorolhat teljes és kontrollálatlan hatalmat, mint ahogy korábban a pártállam tette.

chrisred 2019.11.11. 05:15:53

@cívisvárosi: Nem, addig zajlik, míg mind ki nem lesz ütve.