Médianapló

Médianapló - Az új polgármesterek a Bácskai vagy a bácskai hagyatékot választják-e?

2019. november 04. 10:24 - Zöldi László

 

E bejegyzés után olvasható egy dokumentáció. Öt nemrégiben megválasztott polgármester, két újságíró, két szociológus és egy médiajogász fejti ki álláspontját arról, hogy a helyhatósági választás után mihez kéne kezdeni az önkormányzati sajtóval. Az idézetekből sokféle elképzelés rajzolódik ki, közülük kettőt emelnék ki, amelyek két egymást kizáró lehetőséggé sűrűsödtek. Vajon el kell-é távolítani ama főszerkesztőket, akik kiszolgálták a régi polgármestereket, vagy békejobbot nyújtani nekik, hátha megváltoznak? A sors iróniája, hogy ezekben a napokban két asszonyhoz és a bácskai névhez-jelzőhöz kötődik a dilemma.

A ferencvárosi polgármester, Baranyi Krisztina megszabadulna a Ferencváros című újság főszerkesztőjétől. A korábbi kerületvezető, Bácskai János bizalmi emberétől, aki éppen csinálná a választás utáni első számot. A kormánypárti sajtóban elmondta, hogy a címoldalra az új főnökasszonyt tenné, de a régi főnök is benne lenne az újságban, elvégre a választás előtti napokban avatott, szalagot vágott, és ezeket az eseményeket is illene dokumentálni. A bajai polgármester, Nyirati Klára elégedetlen ugyan a Bácskai Napló főszerkesztőjével, mert úgy istenítette a régi polgármestert, hogy közben elhanyagolta őt és szintén ellenzéki társait. Mégis ad neki egy esélyt, hátha megembereli magát. Meg is jelent az új lapszám, amelyben a főnökasszonynak nyolc fényképe látott napvilágot, a régi gazdát pedig mintha elfelejtette volna a hálátlan főszerkesztő.

Ha normális országban élnénk, akkor a folyamatosság híve volnék. Egy normális önkormányzati lapban óhatatlanul némi elsőbbséget élvez a helyi nyilvánosság első számú kedvezményezettje, de a városházi ellenzék álláspontjáról is értesülnek az olvasók. Ilyenkor a vezetőváltás zökkenőmentes, és az átmeneti lapszámban mindkét várospolitikusnak helye van. Csakhogy nem normális országban élünk, ahol az önkormányzati lapok se működnek normálisan. Sőt a polgármesterek sem, Bácskai János például az átadáskor-átvételkor nem fogott kezet az utódjával. Szorult belém annyi empátia, hogy megértsem Baranyi Krisztina indulatát, és azt, hogy főszerkesztő-ügyben miért képviseli a radikálisabb álláspontot.

Együtt kéne éreznem persze az önkormányzati főszerkesztőkkel is, akik változatos eszközökkel küzdenek az állásukért. Bár nem föltétlenül a megújulás jele, ha telerakják az újságot az új polgármester fényképével, és kifelejtik belőle a régit.

 

Tíz mondat az önkormányzati sajtóról

 

Szakmánk megcsúfolóit a média közeléből is el kell zavarni, de nem azért, hogy újabb propagandacsatornák nyíljanak. (Korbely György orosházi újságíró, Alföldi.blog, 2019. október 17.)

Megadhatjuk a lehetőséget azoknak, akik eddig a kerületi újságokat szerkesztették, hogy szabad újságíróként működhessenek, és ne kelljen leküldeniük politikai jóváhagyásra az újságot. (Örsi Gergely II. kerületi polgármester, 444.hu, 2019. október 30.)

Ahol az ellenzék vezeti a várost, ott legalább lesz sajtó. (Závecz Tibor szociológus, ATV, 2019. október 31.)

A különböző ellenzéki pártok remélhetőleg nem fogják engedni, hogy bármelyik polgármesterük ámokfutásba kezdjen. (Urbán Ágnes médiaszociológus, Mérce.hu, 2019. október 31.)

A jelenlegi ellenzék sajtótájékoztatójáról hosszasan és előkelő helyen számolt be a lap. Ez így helyes, hisz az újság mindannyinké. (Csőzik László érdi polgármester, Facebook.com, 2019. október 31.)

Teljesen független médiában gondolkodom, ahol mindenki véleménye megjelenhet. (Déri Tibor IV. kerületi polgármester, Magyar Hang, 2019. november 1.)

Ha a leggyorsabban haladunk, akkor is november végén, december elején jöhet ki a már nem propaganda lapunk első száma. (Pikó András VIII. kerületi polgármester, Facebook.com, 2019. november 1.)

Propagandára nem ellenpropaganda a helyes válasz. (Szerető Szabolcs újságíró, Magyar Hang, 2019. november 1.)

Természetesen nem utasítottam senkit, hogy a Ferencváros újságot megjelenése előtt mutassák meg nekem, bár ilyen főszerkesztő mellett indokolt is lehetett volna. (Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester, Facebook.com, 2019. november 2.)

Súlyos hiba lenne, ha az ellenzéki városok vezetése a hatalma védelmében vagy bosszúból a korábbi megaláztatásai miatt a település fontos ügyeiben nem engedélyezné szóhoz jutni a kormánypárti városatyákat és táborukat a helyi sajtóban. (Polyák Gábor médiajogász, Népszava Online, 2019. november 2.)

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr9815287486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamedve 2019.11.05. 06:06:42

A régi talpnyalók pozícióban hagyása hiba.
Egyrészt kutyából nem lesz szalonna, másrészt milyen példa ez?
Ha valaki megmutatta, hogy képes erkölcsileg azonosulni egy ilyen mocsok bandával, az nem érdemli meg a folytatást.

Ez egyébként a liberalizmus önpusztító fegyvere: ő mindent megbocsát, fordított helyzetben meg eltapossák.

rallus 2019.11.05. 09:04:10

"..., nyomdába küldés előtt el kellett küldeni a kerületi újságot az új ferencvárosi polgármesternek – ez abból a levelezésből derült ki, amelyben arra kérték a lap egyik munkatársát, hogy „az újságot nyomdába történő továbbítás előtt a polgarmester@ferencvaros.hu e-mail címre küldd meg”.

A fenti mail valós, ahogy az is tény, hogy az ominózus levelet október 29-én, tehát tizenhat nappal az önkormányzati választásokat követően kapta a ferencvárosi lap több szerkesztője egy hivatalban dolgozó önkormányzati irodavezetőtől....."

Etniez 2019.11.05. 15:52:55

@rallus: csak nem a polgármesternőtől.

JFK-alapítótag 2019.11.05. 20:02:29

@rallus: kenegeted a szart fidesz módra:
„a levelet – miszerint az újságot nyomdába történő továbbítás előtt a polgarmester@ferencvaros.hu e-mail címre küldjék meg – a volt polgármester kabinetjének irodavezetője küldte a főszerkesztőnek, a tördelőszerkesztőnek és az arculattervezőnek.”

morph on deer 2019.11.05. 20:16:30

@rallus:
“az is tény, hogy az ominózus levelet október 29-én”

Meg az is tény, hogy levelet - azaz e-mailt, ahogy az ebben az esetben történt, - akár hetekkel korábban is megírhatsz, és egy megadott időpontban küldi el a géped/gépe/gépem.

Ezen túl már csak az érdekes kérdés, hogy kinek lehetett remote hozzáférése az illető gépéhez korábban legálisan, amit elfelejtettek megszüntetni esetleg.

És ezek még csak a legegyszerűbb lehetőségek. Ezeken felül az is tény, hogy csak idő, pénz és/vagy hozzáértés kérdése, de gyakorlatilag szinte minden rendszer feltörhető, továbbá, hogy számos malware, troján, meg hasonló létezik ilyen célra.

Mindezt csupán azért meséltem el, hogy igazságügyi biztonságtechnikai vizsgálat nélkül maga az e-mail dátuma nem bizonyít semmit, ami a küldés tényleges idejét illeti.
Legalább is nekem nem!

Fülig José 2019.11.05. 21:14:59

ne vitatkozzatok egy fideSSpatkánnyal, nem éri meg. meg amúgy sincs sok nekik hátra, hát nyomassa csak a faxságot. ami igaz, igaz: én rossz keresztény lennék, ezeket a propagandistákat belelőném a Dunába. fogyjon a férgesse... asszem ezért nem vagyok polgármester. :-)

Sir Galahad 2019.11.05. 21:36:04

@Fülig José: Elég egy részgyőzelem, és máris lehull rólatok az álarc. Hasznos ezt látni.

BOAR 2019.11.05. 22:14:54

@Sir Galahad: Ez az álláspont független a "részgyőzelem"-től, eddig sem volt titok, mit érdemelnek szerintünk a ner-es férgek és csatlósaik.

Sir Galahad 2019.11.05. 23:50:57

@BOAR: Akkor elnézést kérek. Nekem eddig úgy tűnt, hogy a jelenlegi ellenzék hívei többnyire tartózkodnak ettől a hátborzongató hangnemtől és távol áll tőlük a másként gondolkodók fizikai megsemmisítésének szándéka. Jó tudni, hogy mire készültök, ha ne adj Isten hatalomra kerülnétek.

BiG74 Bodri 2019.11.06. 06:40:55

@Sir Galahad:
Jó fideszesként frankón összemosod az ellenzéket.
Jelenleg aki nem hajlandó fideszcsicska lenni az ellenzéki, akár liberális, akár keresztény, akár nacionalista, akár vérgőzös. Mondjuk érthető, mert bárminemű aljasságot elnéző, szelektív emlékezetű, a tábori lopást ujjongva ünneplő gerinctelenek jelenleg fideszesek.

n3spr3ss0 2019.11.06. 07:51:38

2002-ben Medgyessy Péter, akkori miniszterelnök mindenkit a helyén hagyott az előző, bukott fidesz érából, dolgoztak is ellene rendesen. A Terror Háza az egyik legjobb példa erre.

n3spr3ss0 2019.11.06. 07:52:32

@Sir Galahad: Akkor bizony kellene egy pár új fegyház.

Sir Galahad 2019.11.06. 07:54:36

@BiG74 Bodri: Nem én mosom össze, ők álltak össze.

chrisred 2019.11.06. 08:05:02

@morph on deer: Szerintem az nem volt kérdéses, hogy ki és mikor küldte, hanem hogy milyen motivációval. Utasitást kapott rá az új polgármestertől vagy a saját szakállára ügyködött? Ha az utóbbi akkor is lehet több verzió, jóhiszeműen küldte a levelet, vagy direkt azért, hogy később felhasználható legyen Baranyi ellen.

BiG74 Bodri 2019.11.06. 08:05:44

@Sir Galahad:
De bizony! Az, hogy az elcseszett fideszpolitika egy táborba kényszeríti őket, az nem jelenti azt, hogy egyformák.
Ezt szeretnétek kommunikálni, de az átlagember jól tudja, hogy nem ideológiai egyezésről van szó, csak a demokratikus rendszert felrúgó fidesz elleni kényszerszövetségről.
Ha nem tudod, vagy akarod ezt érteni, akkor tökéletes, ideális fidesznyik vagy.

Sir Galahad 2019.11.06. 08:07:15

@n3spr3ss0: Hogy oda zárjuk azokat, akik polgárháborúval meg népirtással fenyegetőznek?

Sir Galahad 2019.11.06. 08:22:46

@BiG74 Bodri: Madarat tolláról, embert barátjáról - régi igazság. És mint látható, néha kellemetlen is egyben.

BiG74 Bodri 2019.11.06. 08:28:53

@Sir Galahad:
Még mindig nem érted. Majd fogod.

Európai téridő 2019.11.06. 08:47:58

Ennyire széthúzóak a médiamunkások? Miért is nem vagyok ezen meglepődve?

Minden ballib bérretteg 2019.11.06. 08:51:55

"Szorult belém annyi empátia, hogy megértsem Baranyi Krisztina indulatát, és azt, hogy főszerkesztő-ügyben miért képviseli a radikálisabb álláspontot."

Ezt megértem. Én is végtelen empátiával néztem és fogom is nézni, mikor a ballib kinevezetteket fogják újra pics@n rúgni.

Rettegek mert baIIib vagyok 2019.11.06. 09:30:57

A Soros bérenc túlsúlyos média háttérhatalmi agymosás következeben hatalomra juttatott ballippsi polgármesterek csak hagyják helyükön a független önkormányzati újságírókat! Mi a bajuk velük? Hogy azt merték megírni amit a fideszes gazdájuk parancsolt nekik? Mégis mit kellett volna megírniuk ehelyett??? Azt hogy a ballipssikről írt lejáratások nem is igazak? Meg hogy nem is torzak a Momentumos jelöltek pofái?? Hogy aztán másnap ne legyen munkahelyük a sajtósoknak, csak azért mert Gyurcsányéknak szereztek egy jó napot hogy az egyik számban nem hazudtak róluk? Jelentkezzen már az akinek ez megéri és állástalan újságíró akar lenni!!!

Úgy hogy a ballippsikk hagyják csak a helyükön a független fideszes sajtósokat, ha kell mától nekik fognak olyan cikkeket írni amilyet ők rendelnek meg. Márcsak azért is mert a kisujjukban van hogy melyik kerületben esetleg melyik fideszes kispárttag lopott ( de csak ők és nem a vezetők!!!) és ha kell hetente tudnak a ballipsiknek ilyen cikksorozatokat szállítani. Szeressük egymást gyerekek, legyünk egy nemzet, rajtunk független közírókon ez nem múlik, mint ahogy az se hogy ne fogadjuk el a ballippsik fizetését csak azért hogy éhen haljunk néhány megtévedt fideszes párttag miatt.

Sir Galahad 2019.11.06. 09:50:00

@BiG74 Bodri: Már hogyne érteném. Mivel egyik párt sem volt képes az ellenzéki térfélen úgy kiemelkedni a többi közül, mint annak idején a Fidesz a túloldalon (egyik sem volt képes jelentős számú szavazó bizalmát elnyerni, nem véletlenül), másként nem kerülhettek a hatalom közelébe, csak ha befogják az orrukat és összeállnak. Mindent a hatalomért, ugye...

illaim 2019.11.06. 10:01:50

@Sir Galahad: Milyen vastag a bőr a pofádon fidesstálib? Még te mersz ugatni "hatalomszerzésről"?

chrisred 2019.11.06. 10:04:45

@Sir Galahad: Ha túloldalról írsz, akkor eleve azt feltételezed, hogy csak két oldal létezik.

Ballib vagyok rettegek 2019.11.06. 10:23:52

@chrisred:
Két oldal van. Az egyik a ballibeket gyűlöli jobban és van aki a Fideszt.

Mindkettőt okkal, bár a ballibek kétségetlenül sokkalta jobban elkúrták.

Ballib vagyok rettegek 2019.11.06. 10:26:28

Sajnálatos, hogy pl a Momentum máris bebizonította magyarellenességét:

www.origo.hu/itthon/20191105-momentum-marko-helyet-barnat-tamogatja.html
a Momentum elnöke támogatásáról biztosította a súlyos korrupciós botrányba keveredő Dan Barnát (USR). Ezzel csak annyi a probléma, hogy a közelgő román államfőválasztáson Kelemen Hunor (RMDSZ) személyében az erdélyi magyaroknak is van jelöltje. A Momentum egyre jobban hasonlít az SZDSZ-re: az erdélyi magyarok kiakadtak, és egy videóban hívták fel a figyelmet a képtelen lépésre.

BiG74 Bodri 2019.11.06. 10:28:54

@Sir Galahad:
A politika hatalomról szól. A pártok pedig a társadalom csoportjairól. A pártok csoportok nézőpontjait, véleményét képviselik. Ha a társadalom csoportjai nem kapnak hangot, érdekérvényesítő képviseletet, akkor elégedetlenek lesznek. A fityisz azt hiszi, hogy konszolidáció nélkül ledugózhatja ezeket a törekvéseket és azt tehet a hatalomban amit akar.
Az életből kiszorított erők ilyenkor nem tehetnek mást, mint a legfontosabbra koncentrálnak, ideológiai különbségektől függetlenül. A legfontosabb pedig a fidesz kiütése a hatalomból és a fideszes választási rendszer visszaalakítása. A közös ellenség adott.
Hogy jó ez? Ezt egy fideszes ne kérdezze, aki tapsol hozzá, és nem érti mi a baj. Mert rémületesen naiv vagy ostoba az ilyen, nem látja a veszélyt.
Majd megkérdezlek, hogy mit csinálsz, ha egy összellenzéki koalició szarrá nyeri magát országos választáson az orbáni rendszerben. Aztán legyalulja a fideszes klienturát, elveszi a strómanok pénzét, szarik rá mit gondolsz a világról, mert onnantól az van amit ők mondanak, tesznek, akkor is ha borsódzik a hátad tőle. És ha pofázol, törvényt hoznak arról is mikor, hol, mit mondhatsz.

Ballib vagyok rettegek 2019.11.06. 10:45:11

@BiG74 Bodri:
De hiszen ezt tudjuk.. Éppen ez történt 2002-2010 között. Mindenkitől mindent elvettek, elkúrták, és korlátozták a szólás vélemény szabadságot, beazonosíthatatlan rendőrökkel verettek szét ünnepséget, tüntetést.

Rettegek mert baIIib vagyok 2019.11.06. 11:35:51

@BiG74 Bodri:

A magyar történelem egyetlen szabad korszaka 2010 óta van amikor is a nemzet megmentő Fidesz kormányunk új alkotmányt adott a magyar embereknek amiben biztosította őket mindarról a jogról ami alapján újra van sajtószabadság, az emberek nem félnek a hatalomtól és szabadon elmondhatják a véleményüket az ország sorsáról minden retorzió nélkül, amióta nincsen tisztogatás az állami cégeknél hanem csak az alkalmatlan ballippsiket takarítják el hogy helyettük az Orbán Viktor által jóváhagyott alkalmas nemzeti érzelmü emberek kapják meg a pozíciókat és magukat a cégeket, amikor végre a magyar GDP már majdnem 100%-os magyar tulajdonban van Mészáros Lőrinc kezében aki nem viszi ki a profitot az országból, amikor Orbán Viktornak sikerült minden migránst kipaterolnia az országból és így megmentette a keresztény fehér fajtánkat, amikor végre nem ez EU seggét kell nyalnunk hanem mi választjuk meg magunknak Putyin szövetségét ahol egyenrangú félként azt csináljuk amit mond nekünk mert az nekünk csak használ.

Ez nem tetszik a lippsiknek hogy szabad ország lettünk ahol mindenki boldog aki meg nem az az egymillió lippsi meg szerencsére kivándorol hogy ne zavarja Orbán Viktort az országának az építésében amely a nemzet építésünk legsikeresebb korszaka volt mind az elmúlt ezer éves történelmünkben és a következő ezer évben is.

Sir Galahad 2019.11.06. 12:36:06

@chrisred: Jelenleg, miután az ellenzék összeállt, tényleg kettő van.

Sir Galahad 2019.11.06. 12:46:40

@BiG74 Bodri: Szerintem szerencsésebb lett volna, ha az ellenzéki oldalon megerősödik egy párt, aminek aztán nem kell gusztustalan kompromisszumokat kötnie. Erre azonban nem volt türelem, nagyon kellett valami kis hatalom már végre... Azt majd meglátjuk, ennek így mi lesz a vége. Azt pedig, ha a jelenlegi ellenzék hatalomra kerülve felszámolja a szólásszabadságot, én egy rendkívül ostoba és szomorú lépésnek fogom tartani.

chrisred 2019.11.06. 13:06:54

@Sir Galahad: De ezt írtad: "mint annak idején a Fidesz a túloldalon", vagyis nem csak jelenleg, hanem korábban is létezett túloldal.

BiG74 Bodri 2019.11.06. 15:03:37

@Sir Galahad:
A hatalom jelenlegi koncentrációja káros. A jelenlegi irány káros. Ha az ellenzék a megkezdett fityiszes úton menne tovább, nektek annyi, és semmi más nem történne valójában, minthogy megágyaztatok saját veszteteknek. Az már késő öröm, hogy aztán az ellenzéki koalíció szétesik.

Sir Galahad 2019.11.06. 15:11:42

A hatalomkoncentrációnak vannak előnyei is, hátrányai is. Az a kérdés, mire használják. Amikor a jelenlegi ellenzék még hatalmon volt, valóban nem koncentrálta ennyire a hatalmát, viszont az országot tönkretette, kis híján csődbe vitte. Ehhez képest most jó állapotban van az ország, még ha természetesen nem is tökéletes minden. Szóval lehet ezt nézni sokféleképpen.

Sir Galahad 2019.11.06. 15:14:31

@chrisred: Az akkori jobboldalon valóban végbement egy folyamat, ami azt eredményezte, hogy kiemelkedett, megerősödött egy párt. Ugyanez most az ellenzéki oldalon nem történt meg, nem volt az ellenzéki pártoknak türelme ezt kivárni, kénytelenek voltak egyesülni. Így ma már ténylegesen két tömb van.

chrisred 2019.11.06. 16:10:57

@Sir Galahad: Hát, ha valaki úgy fogalmaz a korábbi viszonyokkal kapcsolatban, hogy az egyik oldal meg a túloldal, akkor az arra utal, hogy akkor is két tömb volt.