Médianapló

Médianapló - Az új polgármesterek mihez kezdenek az önkormányzati sajtóval?

2019. november 02. 10:47 - Zöldi László

Az Index két munkatársa beszélgetést kezdeményezett a ferencvárosi polgármesterrel. Baranyi Krisztina kifejtette, hogy szívügye a szabad sajtó, ezért a kerületi lapot átalakítaná. S bár nem akar vérengzést az önkormányzati alkalmazottak körében, az együttműködést nehezen képzeli el a jelenlegi főszerkesztővel, aki úszómesteri oklevéllel újságíróskodott, ráadásul kínos lakásügybe is keveredett.

A polgármester asszony nehéz hónapokon van túl. Megvívta harcát az ellenzéken belül, és sikerült a húsosfazék közeléből eltávolítania az ellenzéki pártok mutyizásra hajlamos képviselőit. Aztán legyőzte a kormánypárti polgármestert is, és ahogy ő fogalmazott az Index digitális felületén, „kinyílt előttünk a nyilvánosság”. Kár, hogy az október 31-én 14.09-től sugárzott beszélgetés utáni napon, tegnap 17.31-kor a Mandiner.hu közölt egy figyelemre méltó üzenetet. Az új polgármester munkatársa ezt írta az önkormányzati lap egyik munkatársának: „Kérlek, hogy az újságot nyomdába történő továbbítás előtt a polgarmester@ferencvaros.hu e-mail címre küldd meg. Köszönettel A.”

Tegnap arról tűnődtem, hogy az újdonsült bajai polgármester békejobbot nyújtott az önkormányzati lap főszerkesztőjének, aki a választási kampányban cudarul bánt vele. A pozíciójában hagyott főszerkesztő azt kérdezte tőle, milyen e-mail címre kell küldenie a cikkeket. A bajai polgármester asszony elhárította az ellenőrzés íratlan jogát, a ferencvárosi kolléganője viszont fenntartja magának. (Eddig legalábbis nem cáfolta a Mandiner értesülését.) Bizonyára érthető, ha újságíróként és szerkesztőként ellenzem a nyilvánosság szűkítését. Ha tehát egy régi (fideszes) vagy új (ellenzéki) polgármester a megjelenés előtt ellenőrizni akarja a cikkeket, akkor ezt a sajtószabadság elleni támadásnak vélem.

Egyelőre mégsem ítélkeznék a ferencvárosi ügyben, csupán megállapítom, hogy az újdonsült polgármesterek nem gondolkoznak egységesen a helyi nyilvánosságról. Az Üllői út másik oldalán, Józsefvárosban például Pikó András polgármester a harmadik megoldást választotta. Arról számolt be a közösségi üzenőfalán, hogy „Ha a leggyorsabban haladunk, akkor is november végén, december elején jöhet ki a már nem propaganda lapunk első száma.” Új főszerkesztővel képzeli el az önkormányzati lapot, de nem igényli az előzetes ellenőrzés lehetőségét. Talán azért nem, mert mielőtt polgármesterségre adta volna a fejét, csaknem három évtizedig újságíróskodott.           

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr9615282866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BiG74 Bodri 2019.11.02. 15:05:02

Tegyük fel, hogy a munkatárs bakizott.

Zöldi László 2019.11.03. 07:39:01

@Flankerr: Köszönöm a linket, a részletekre kitérek a mai bejegyzésben.

Zöldi László 2019.11.03. 23:02:53

@Flankerr: Akit érdekel: megjelent a következő bejegyzésem is, ezúttal már kizárólag a ferencvárosi ügyről. Az újdonsült polgármester cáfolja a cenzúrázást, illetve ama bizonyos e-mailt a régi polgármester irodavezetőjének tulajdonítja. A mai bejegyzésem után pedig a kormánypárti sajtóban megjelent a cáfolat cáfolata is. Itt tartunk, vannak még nyitott kérdések.

lomposfarkas 2019.11.04. 03:13:45

A bajai lapot láttam éveken át, vegytiszta Fidesz pártlap volt, lényegében a fideszes polgármester és az alpolgi médiafelületeként működött. Ha az új polgármester asszony az eddigi főszerkesztővel képzeli el az önkoris lapot, az vagy mérhetetlen naivitásra utal (ilyen harcok után megkímélni az ellenséget több, mint hiba) vagy már megvannak a lépései a közeljövőre.

A törökszultán · http://lama.blogsite.org 2019.11.04. 05:37:59

@lomposfarkas:
Megmondta nekik: Ha megtanulnak újságot írni, maradhatnak. Ha nem, menni fognak.

Géczi meg jó lesz szélkakasnak.

nu pagagyí 2019.11.04. 06:55:17

Az újságírás civil műfaj. Egy normális országban nem kellene újságot kiadnia egy önkormányzatnak.

Sancho12 2019.11.04. 12:10:06

@nu pagagyí: Igen,normális országba.:D

victor2 2019.11.04. 15:53:44

"Ha tehát egy régi (fideszes) vagy új (ellenzéki) polgármester a megjelenés előtt ellenőrizni akarja a cikkeket, akkor ezt a sajtószabadság elleni támadásnak vélem."

Ez önmagában még nem támadás a sajtószabadság ellen. Sőt, éppenséggel jelentős segítség is lehet, amennyiben a polgármester kiigazítja a név elírásokat, téves helyszíneket, időpontokat, netalán a nyelvtani hibákat is.

Akkor lenne sajtószabadság elleni támadás, ha a polgármester például tényeket hamisítana meg, avagy adott műfajokban nem adatna helyet a másik oldal véleményének.
Illetve, elvileg a tények mellőztetése is támadás lehet, de ez már vizenyős terület. Hiszen például egy nyomozás érdeke nagyon is megkívánhatja, hogy bizonyos tényeket adott esetben ne hozzunk nyilvánosságra - nem is beszélve katonai titkokról, államtitkokról.