Médianapló

Médianapló - Az új polgármesterek mihez kezdenek az önkormányzati sajtóval?

2019. november 02. 10:47 - Zöldi László

Az Index két munkatársa beszélgetést kezdeményezett a ferencvárosi polgármesterrel. Baranyi Krisztina kifejtette, hogy szívügye a szabad sajtó, ezért a kerületi lapot átalakítaná. S bár nem akar vérengzést az önkormányzati alkalmazottak körében, az együttműködést nehezen képzeli el a jelenlegi főszerkesztővel, aki úszómesteri oklevéllel újságíróskodott, ráadásul kínos lakásügybe is keveredett.

A polgármester asszony nehéz hónapokon van túl. Megvívta harcát az ellenzéken belül, és sikerült a húsosfazék közeléből eltávolítania az ellenzéki pártok mutyizásra hajlamos képviselőit. Aztán legyőzte a kormánypárti polgármestert is, és ahogy ő fogalmazott az Index digitális felületén, „kinyílt előttünk a nyilvánosság”. Kár, hogy az október 31-én 14.09-től sugárzott beszélgetés utáni napon, tegnap 17.31-kor a Mandiner.hu közölt egy figyelemre méltó üzenetet. Az új polgármester munkatársa ezt írta az önkormányzati lap egyik munkatársának: „Kérlek, hogy az újságot nyomdába történő továbbítás előtt a polgarmester@ferencvaros.hu e-mail címre küldd meg. Köszönettel A.”

Tegnap arról tűnődtem, hogy az újdonsült bajai polgármester békejobbot nyújtott az önkormányzati lap főszerkesztőjének, aki a választási kampányban cudarul bánt vele. A pozíciójában hagyott főszerkesztő azt kérdezte tőle, milyen e-mail címre kell küldenie a cikkeket. A bajai polgármester asszony elhárította az ellenőrzés íratlan jogát, a ferencvárosi kolléganője viszont fenntartja magának. (Eddig legalábbis nem cáfolta a Mandiner értesülését.) Bizonyára érthető, ha újságíróként és szerkesztőként ellenzem a nyilvánosság szűkítését. Ha tehát egy régi (fideszes) vagy új (ellenzéki) polgármester a megjelenés előtt ellenőrizni akarja a cikkeket, akkor ezt a sajtószabadság elleni támadásnak vélem.

Egyelőre mégsem ítélkeznék a ferencvárosi ügyben, csupán megállapítom, hogy az újdonsült polgármesterek nem gondolkoznak egységesen a helyi nyilvánosságról. Az Üllői út másik oldalán, Józsefvárosban például Pikó András polgármester a harmadik megoldást választotta. Arról számolt be a közösségi üzenőfalán, hogy „Ha a leggyorsabban haladunk, akkor is november végén, december elején jöhet ki a már nem propaganda lapunk első száma.” Új főszerkesztővel képzeli el az önkormányzati lapot, de nem igényli az előzetes ellenőrzés lehetőségét. Talán azért nem, mert mielőtt polgármesterségre adta volna a fejét, csaknem három évtizedig újságíróskodott.           

9 komment
süti beállítások módosítása