Médianapló

Médianapló - Mikor lesz újság a Bácskai Napló?

2019. november 01. 10:09 - Zöldi László

Néhány napja eltűnődtem a Sugovica parti nyilvánosságról. Arról, hogy egy civil szervezet képviseletében, de az ellenzéki pártok támogatásával, majd’ mindenki meglepetésére nyert Baján az egyik momentumos politikus. A helybéli iskolában angolt tanító hölgyet kerestem a Bácskai Napló című önkormányzati lap kampány alatti számaiban.

Az első kettőben nem találkoztam a fényképével, a harmadikban viszont, már a helyhatósági választás után hatalmas portréfotó jelent meg róla. S mert a három számban a régi polgármesterről harminc fénykép látott napvilágot, a kirívó aránytalanságot némileg enyhítette, hogy október 17-én az önkormányzati lap főszerkesztője tizenkét soros jegyzetben köszöntötte a győztest - mint a helyi sajtószabadság letéteményesét. A gesztust azzal viszonozta az újdonsült polgármester, hogy békejobbot nyújtott az őt és szintén kampányoló társait elhanyagoló főszerkesztőnek. Aki szakmánk nagyobb  dicsőségére a látogatás végén megkérdezte tőle, milyen e-mail címre kell majd küldenie a cikkeket.

Nem tudom, vajon meglepődött-e az új polgármester, mindenesetre azt válaszolta, hogy írjon inkább újságot. E rövid és talán ironikus felelet nyomán érdeklődéssel böngésztem a Bácskai Napló tegnap megjelent számát. A huszonnégy oldalas, szép kiállítású és gondosan tördelt kéthetilapban nyolc fényképet számoltam össze a város új gazdájáról - pontosabban gazdasszonyáról -, akinek a nevét tizenötször írták le a tudósítók, leginkább maga a főszerkesztő. Kár, hogy ama bizonyos három számban elfelejtettem megszámolni a régi polgármester nevét, miután azonban kövérített betűvel szedette a főszerkesztő, az utólagos ránézésre is többnek hatott, mint a számonkénti átlagosan tíz fénykép.

Egyébként a negyedik számban az önkormányzati lap főszerkesztője terjedelmes tudósításában idézte a polgármester asszony bejelentését az új képviselőtestület alakuló ülésén, miszerint „Már tettünk lépéseket, felszabadítjuk a médiát.” Ennek egyelőre nem sok jelét látom, mindazonáltal kirajzolódik az önkormányzati lapból, hogy egy bajai szerkesztő miként képzeli a lapcsinálást. A helyi nyilvánosság első számú kedvezményezettjét, a mindenkori polgármestert olyan megrendelőnek tekinti, mint aki a csárdában papírpénzt húz a prímás vonójába, ha kedvenc nótáit játssza a zenekar. Ezzel magyarázható, hogy bár e bejegyzésben többször is leírtam a Bácskai Napló nevét, de újságnak egyszer se neveztem. 

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1615277370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Báthory Ödönke 2019.11.02. 18:28:59

Nagy lépés egy embernek, kis lépés az emberiségnek.

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2019.11.04. 01:15:55

"Baján például a Fideszt brutálisan kiszolgáló lap főszerkesztőjét magához hívatta a polgármesterünk, és elmondta; vagy bocsánatot kér az olvasóktól, hogy hazudtak, vagy mennie kell. Ő az előzőt választotta, aztán megkérdezte, hogy ezután milyen e-mail-címre kell majd elküldenie a cikkeket, mire Nyirati Klára elmondta, hogy nem lesz cenzúra többé, az lesz a dolga, hogy újságot írjon."

index.hu/belfold/2019/10/31/kephamisito_bajai_lap_foszerkeszto_uj_polgarmester_cikkek

Azért megnézném a Zöldi úr orcáját, ha egy pszichopata politikus végigjátszaná vele azt, amit ez a sötét, gonosz és egyértelműen beteg l_vnya ezzel a sz_rf_sz főszerkkel! Nyilvánosan porig alázom, megfélemlítem az alkalmazottamat, majd lekezelően közlöm vele, hogy: te hülye, te szabad vagy! Milyen módi ez? Én biztos úgy hagytam volna ott szó nélkül és úgy b_sztam volna rá az ajtót, hogy az tokostól szakadt volna a pofájába.

Ön nem?

Zöldi László 2019.11.04. 06:20:02

@Szabó A. Imre: Nehéz beleképzelni magam a helyzetébe. Ha ugyanis nem szolgálja ki a régi polgármestert, akkor az újnál nem kerül megalázó helyzetbe.

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2019.11.04. 08:07:20

@Zöldi László:

Valami probléma lehet a blogmotorral, mert hol megjelenik a válaszkommentje, hol nem. #:-| Megpróbálok válaszolni, remélve, hogy olvasható lesz. :-)

No de Tanár úr! Nem én írtam, hanem Ön: "a három számban a régi polgármesterről harminc fénykép látott napvilágot", majd "érdeklődéssel böngésztem a Bácskai Napló tegnap megjelent számát. A huszonnégy oldalas, szép kiállítású és gondosan tördelt kéthetilapban nyolc fényképet számoltam össze a város új gazdájáról - pontosabban gazdasszonyáról -, akinek a nevét tizenötször írták le a tudósítók, leginkább maga a főszerkesztő". Ez volna az a minőségi változás? Vajon, tiltakozott e polgármester asszony személye ilyen mértékű kultusza ellen?

Van némi "helyi média"-tapasztalatom, találkoztam néhány elképesztően sötét önkormányzati arccal, de így is azt mondom, a polgiasszony alemberségben szintet lépett. Aki ennyire embertelen, primitív és gonosz, arra nemhogy egy város lakosságát, de egy szatyor poloskát sem volna szabad rábízni.

Zöldi László 2019.11.04. 08:24:17

@Szabó A. Imre: Nem szívesen csatlakoznék az Ön értékítéletéhez, amelyet a korábban tapasztalt kulturáltságához képest meglepően durva szavakkal fogalmazott meg. Nem ismerem az új bajai polgármestert, de ottani ismerőseim szerint kulturált értelmiségi, aki békét szeretne teremteni a városban. Ezzel magyarázható, hogy nem akarja eltávolítani az önkormányzati lap főszerkesztőjét. Lehet, hogy jól teszi, lehet, hogy nem. Várnék az ítélkezéssel, ezt tanácsolom Önnek is.

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2019.11.04. 10:47:15

@Zöldi László:

És ezt akkor is így látná, ha egy jobbos polgármester szeretne így "békét teremteni" egy balos újságíró kontójára?

vergyula 2019.11.04. 11:14:35

@Szabó A. Imre: Most már tényleg érdekelne, hogy ön szerint mit kellett volna tennie az új polgármesternek.

Zöldi László 2019.11.04. 12:06:16

@Szabó A. Imre: 1. Elképzel egy jelenetet, amiből következtetést von le, holott egyikünk sem volt ott. 2. Nem balos vagy jobbos újságírókban gondolkodom, ezt észrevehette volna. 3. Aki polgármesterként szűkíti a helyi nyilvánosságot, azzal bajom van, akármelyik oldalhoz tartozik is. Aki bővíti, azzal nincs bajom.

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2019.11.04. 12:55:18

@Zöldi László: @vergyula:

Én nem képzelődök, arra alapozom véleményemet, amit az Index közöl Fekete-Győrt idézve.

Ha egy új polgármester arra kötelezi a helyi lap főszerkesztőjét, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot a helyi lap oldalain, amiért eddig hazudott, különben elbocsátja, annak két kifutása lehet: ha az újságíró egészséges lelkű, akkor föláll és úgy hagyja ott a despota hajlamú polgármestert, mint Szent Pál az oláhokat, azt sem mondja, mukk, ha megrögzött talpnyaló, akkor bizonyosságot nyer, hogy ezután a csaholásban és a nyalásban még nagyobb fokozatra kell kapcsolnia. Ezzel a polgármesternek is tisztában kellett lennie, tehát azért tette, amit tett, hogy vagy elűzze vagy behódoltassa a szerkesztőt. Hogy ezek után még a szólásszabadságról és a szakmaiságról is kioktatta a nyomorultat, az már egyenesen a perverzitás kategóriája.

Megpróbáltam, de nem tudom elképzelni, hogy mindezt bárki másként tudná értelmezni (különösképp, ha újságíró az illető és látott, átélt már ezt-azt).

Zöldi László 2019.11.04. 13:00:22

@Szabó A. Imre: Javaslom, olvassa a Bácskai Naplót, hozzáférhető a világhálón. Akkor talán nem Fekete-Győrből tájékozódik.

Zöldi László 2019.11.04. 15:21:23

@Szabó A. Imre: Közvetett forrásra lehet ugyan elméletet építeni, de nem érdemes. Egyébként pedig köszönöm az érdeklődését, de más dolgom is van.

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2019.11.04. 16:05:55

@Zöldi László:

Ne érdeklődjek? Jó, nem érdeklődök! Velem lehet beszélni. :-)

vergyula 2019.11.05. 04:57:04

@Szabó A. Imre: Talán az az igazi perverzió, amikor csak végletekben tudunk gondolkodni, lásd teljes behódolás vagy elűzés/elpusztítás. A rosszalkodó gyerek jut eszembe, aki duzzogva áll be a sarokba, aztán csodálkozik, hogy mégis kap vacsorát.
Újságíró nem vagyok, és úgy értelmezem a dolgot (hívjuk 3. kifutásnak), hogy "hibáztál, bocsánatot kértél, kvázi tiszta lappal folytatjuk". Számomra ez a természetes és szimpatikus verzió, bár meglehet, hogy ez a naívitásomból fakad, ami mások szemében akár perverziónak is tűnhet.
+1 kifutás: a "méltatlan" helyzetbe került főszerkesztő (hibázott, bocsánatot kért, de nyalásra nem kényszerítik, felháborító) ezek után még mindig távozhatna szentpálosan, talán ez lenne a leginkább "egészséges lelkű" lépés.

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2019.11.05. 15:31:13

Parádés eszmefuttatás! :-)

És most akkor gondolkodj el azon, vajon, mi is lehet ez:

m.blog.hu/st/statutabu/image/bacskainaplo20191017asajtoszabadsagneveben.jpg

vergyula 2019.11.06. 06:20:05

@Szabó A. Imre: Több verziót is el tudok képzelni:
- őszintén örül, hogy végre cenzúra nélkül dolgozhat, eljött az aranykor
- működnek a régi reflexek, elkezdte az új s@gget nyalni
- a cikket az új polgármester mondta tollba

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2019.11.08. 02:17:17

@vergyula:

No fene! A végén még nekem lesz igazam?