Médianapló

Médianapló - Horváth Csaba miért utálja az újságírókat?

2019. október 31. 10:43 - Zöldi László

Az ismert várospolitikus tegnap este immár sokadszor marasztalta el az Átlátszó.hu munkatársát. Rosszhiszeműséggel, rosszindulattal, szakmai felkészületlenséggel vádolta, mert rövid cikket jelentetett meg arról, hogy az újdonsült zuglói polgármester az önkormányzati testület alakuló ülésére olyan tervezetet készített, amely különleges jogokkal ruházta volna őt fel. Például azzal, hogy a havonta összejövő testület ülései között egyedül dönthessen bizonyos ügyekben.

Leginkább azt kifogásolta, hogy az újságírónő miért nem kérdezte meg őt a részletekről, mielőtt nyilvánosságra hozta volna a félreértésektől hemzsegő cikket. Ha ő maga is elismerte, hogy félreérthető volt a tervezet, akkor magáról állított ki bizonyítványt. Minden szakma egyik alapvető ismérve, hogy ami a szakmabeliek számára evidencia, az a kívülállók számára korántsem magától értetődő. Úgy kell tehát a nyilvánossághoz fordulni, hogy az érveket azok is megértsék, akik nincsenek benne a folyamatban. A zuglói képviselőtestület tagjai benne vannak, tiltakozásukkal mégis azt jelezték, hogy nem kérnek a polgármester átlátszó próbálkozásából.   

Mellesleg az Átlátszó.hu munkatársának nincs konzultálási kötelezettsége. Csupán azt olvasta ki a tervezetből, amelyet az önkormányzati testület tagjai is megorrontottak: a polgármester tart tőlük, ezért igyekszik bebiztosítani magát. Árulkodó jel, hogy Horváth Csaba azért igényelte volna a polgármesteri jogosítványok megerősítését, mert két ülés között akarta felgyorsítani a döntéseket. De ha zavarja, hogy a képviselők túl ritkán ülnek össze, úgy is átalakíthatta volna az a fránya SZMSZ-t (szervezési és működési szabályzatot), hogy kéthetente jöjjenek össze. A nettó havi 400 ezer forintért akár még hetenként is ülésezhetnének.

Kínos, ha egy várospolitikus abban éli ki magát, hogy végighaknizza a nyilvánosság ellenzéki és kormánypárti fórumait, és csepüli a nyilvánosság képviselőjét. Ráadásul Horváth Csaba nem kezdő a politikai szakmában. Harminc éve tagja az MSZP-nek, 2002-ben lett II. kerületi polgármester, majd később Demszky főpolgármester egyik helyettese, most pedig Karácsony Gergely utódja Zugló polgármesteri székében. Az ellenzék fővárosi győzelmének egyik haszonélvezője, aki azzal kezdte mostani tevékenységét, hogy folyamatosan ócsárol egy újságírót. Ha három évtizednyi várospolitikai gyakorlat után ennyit tanult a nyilvánosságról, vajon alkalmas-e a demokratikus politizálásra?            

14 komment
süti beállítások módosítása