Médianapló

Médianapló - Szabad-e térdelni?

2019. október 29. 10:49 - Zöldi László

Tegnap este az ATV műsorvezetője azt firtatta, vajon mit szól vallástörténész vendége a nagy visszhangot kiváltó fényképhez. A budai Karmelita-kolostor megnagyobbított erkélyén a miniszterelnök térdel egy Ausztráliából érkezett, kéz és láb nélküli prédikátor mellé, és valószínűleg imádkozik. A tudós azt válaszolta, hogy a reformátusok nem térdepelnek. Erről ugrott be apám tragikai vétsége.

1940 őszén sorozásra hívták Arad városába, ő azonban a zöldhatáron átszökött az ismét magyar fennhatóság alá került Észak-Erdélybe. Úgy vélte, ha már katonáskodnia kell, akkor az anyanyelvén hajthassa végre a vezényszavakat. Kolozsvárott ismert meg egy tizenéves pesztonkát, aki az anyaországból érkezett. Két pelenkázás között levelezett a nyalka hegyivadásszal, aki a fronttal együtt húzódott nyugat felé. A Felvidéken esett szovjet hadifogságba, szerencséjére azonban besszarábiai egységet fogott ki, amelynek harcosai románul beszélgettek egymás között. Tolmácsként használták a majdani apámat, és a cseh határon elengedték.

Erdélybe nem térhetett vissza, mert a román hatóságok katonaszökevényként tartották nyilván, ezért anyámék kalocsai házába kopogtatott be 1945. február 5-én. Az eperföldi templomban esküdtek, a katolikus szertartást azonban botrány színezte. A református vőlegényt a plébánosnak kellett térdre rángatnia. A történethez tartozik, hogy anyai nagyapám egyike volt ama első világháborús hadirokkantaknak, akiket az érsek 1923-ban telepített Kalocsára. Az úgynevezett Rokkant-telep két hosszú utcájában típusházakat terveztetett, döngölt padlójú előszobával és konyhával, udvari vécével és kerttel. A kizárólag katolikus vallású hadirokkantak családtagjai lettek az eperföldi templom legbuzgóbb látogatói.

Apámat nehezen fogadták be, és csak akkor enyhültek meg, amikor kiderült, hogy az anyám gyereket vár, és a leendő apa reverzálist adott arról, hogy ha fia születik, katolikus lesz. Mindebből annyi hatolt el a tudatomba, hogy a katolikus templomban idegesített a sok festmény és csavart oszlop, a reformátusban pedig megnyugtattak a vastag, fehérre meszelt, csupasz falak. Talán e kettősséggel magyarázható, hogy egyetemi diplomamunkámban Max Weber protestáns etikáról megfogalmazott nézeteit hasonlítottam össze Szekfű Gyula 1922-es tanulmányával, A magyar bortermelő lelki alkatával.

Köszönet a „múzsáknak”, ábécé sorrendben Gábor Györgynek, Orbán Viktornak és Rónai Egonnak, hogy ezzel a néhány sorral megemlékezhettem apámról a századik születésnapján.           

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr4815270234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dare 2019.10.29. 12:46:48

Református vagyok, falun nőttem fel, és nagyon sokáig nem láttam katolikus templomot belülről.
Emlékszem mikor mentünk Fehérgyarmatra, és nyitva volt a katolikus tempom ajtaja, akkor csak néztünk milyen szépen meg van csinálva belülről, a mi templomunk meg olyan kis puritán.
Arra emlékszem, hogy nagyon vágytam arra, hogy megnézhessem belülről, de már nem is tudom ki mondta, csak úgy bennem maradt ez a mondat: ők mások mint mi, ne vágyj közéjük.
Aztán persze ezt többen is mondták, hogy a mi vallásunk az nem pont olyan, mint az övék, szóval volt egy ilyen kelet a király, nyugat a király feelingje az egésznek, ezért szép lassan kialakult bennem egy hűvös távolságtartás a szobroktól és a gyertyaerdőktől.
Nem megbélyegezni akarom őket, de szó ami szó, náluk ez a szeresd az urat történet kicsit kisiklott ezzel a térdeplő imazsámolyos történettel, ami nem akkora nagy baj, ha valóban van megélt áhítat mögötte, tehát ha olyan szintű az imádatuk, amit így élnek meg, az ellen nekem semmi panaszom nincs egy másodpercre se.
Viszont ha ezzel csak a tekintélyelvűséget akarják reklámozni, tehát kisember vagy, térdre, majd meglesz érte a jutalmad, most viszont tudd hol a helyed, és egy kis pénzt is adhatnál a bűnbocsánatodért, az viszont már baromira visszatetsző nekem.
A katolicizmus jól megélt a szegény emberek panaszaiból sok száz évig az uralkodókkal együtt, a térdeplő és bocsánatra váró (és adózó) emberek azok mindig mindenütt nagyon jól mutatnak.
Tehát a kérdésre a válasz, hogy szabad-e térdelni?
Szabad.
Csak tudja az egyén, hogy miért térdelt le.
Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené.

"5A farizeusok erre félrevonultak és megtárgyalták, hogyan tudnának szavaiba belekötni. 16Odaküldték hozzá tanítványaikat, a Heródes-pártiakkal együtt. Ezek így beszéltek: „Mester, tudjuk, hogy igazat mondasz, az Isten útját az igazsághoz híven tanítod, nem vagy tekintettel senki személyére, mert nem igazodol emberi tekintélyhez. 17Mondd meg hát nekünk, mi a véleményed: Szabad adót fizetni a császárnak, vagy nem szabad?” 18Jézus átlátott álnokságukon, ezért így válaszolt: „Mit kísértetek, képmutatók? 19Mutassátok az adópénzt!” Odanyújtottak neki egy dénárt. 20Ekkor megkérdezte tőlük: „Kinek a képe és a felirata ez?” „A császáré” – felelték. 21Erre azt mondta nekik: „Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené!” 22Ezt hallva annyira meglepődtek, hogy otthagyták és eloldalogtak."

dare 2019.10.29. 13:05:01

Farizeusok. :D
Milyen sokan még mindig a farizeusoknak hisznek.
Megállt velünk az idő, nem igazán fejlődünk mi sehova, csak annyi változik, hogy térdepelnünk meg hajbókolniunk kell, ennyi csak a szerepünk.
Térdepeljen az ilyen embereknek az, akinek hat anyja van, és egy se mostoha.

Sir Galahad 2019.10.30. 18:11:40

Miért ne szabadna? A térdelésnek van egy köznapi, nem egyházjogi jelentése is: a tisztelet jele. Bár a fotó kétségkívül teátrális, az üzenete inkább ennek révén érthető meg.

Látens Inszinuáció 2019.10.30. 18:32:59

A csúti térdelése egyértelműen teátrális és gusztustalan.
Egyébként mint materialista kérdezem:

Most akkor hány isten is van?
És ki a katolikusoknak, vagy a reformátusoknak, a kálvinistáknak a földi helytartója?
A többi, egyébként keresztény egyházról már nem is beszélve ugye...

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.10.30. 22:31:43

@Látens Inszinuáció: Persze, hogyha Göncz Árpi bácsi csinálta volna, akkor máris rendben lenne a dolog, ugye..? ;)

István Tamasi 2019.10.31. 08:34:18

Divatja múlt a térdelésnek a fideszmaffiában. A legújabb az imaszőnyeg és a Mekka felé fordulás - lásd a suttyó vezérke muszlimokhoz dörgölődzését.