Médianapló

Médianapló - Az ellenzéki polgármesterek mihez kezdjenek a helyi nyilvánossággal?

2019. október 21. 10:19 - Zöldi László

A Nyomtassteis! Mozgalom és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége indokoltan aggódik a sajtószabadságért. Attól tartanak, hogy a megválasztott ellenzéki polgármesterek épp úgy maguk alá gyűrik a helyi nyilvánosságot, mint ahogy ezt a kormánypárti elődeik is tették. A hatalmat gyakorlók ugyanis hajlamosak arra, hogy barátságos és készséges médiumokkal vegyék körbe magukat.

Most például, az önkormányzati választás után ellenséges környezetre számíthatnak. A kormányzat kistafírozta a hozzá húzó szerkesztőségeket, és e hadiállapotban nem lesz könnyű „demokratizálni” az ellenzéki polgármesterekhez kötődő sajtót. Különösen akkor nem, ha az említett petíció szerint úgy kéne a helyi médiára fordítandó pénz 1-5 százalékát átutalni egy „közös országos pénzalapnak”, hogy a megyeszékhelyen megerősítendő vagy létrehozandó hírportált függetlenítenék a helyi hatalomtól. Ráadásul a pénzalap kezelését a MÚOSZ-rí bíznák, amely gondoskodna egy független kuratóriumról.

Vajon életszerű-e, hogy az újdonsült polgármesterek úgy mondanának le a helyi nyilvánosságra fordítandó pénz egy részéről, hogy nem szólhatnak bele a tőlük is független megyei hírportál vonalvezetésébe, tartalmába? Ráadásul miért éppen egy baloldalinak elkönyvelt újságíró szervezet osztaná el a pénzt, amidőn az ellenzéki polgármesterek világnézetileg változatos koalícióból kerültek ki? Arról nem is szólva, hogy több újságíró szervezet azzal vétette észre magát, hogy a félmúltban közös etikai alapelveket dolgozott ki. Most pedig mindegyik abban érdekelt, hogy a kormány tervezte Nemzeti Sajtókamara ne nyelje le.

A petíció egyébként hajaz a Sajtóalapra, mely a német nyelvterület és a skandináv országok sikeres civil vállalkozása. Az országgyűlés megszavazza a költségvetés bizonyos százalékát, és a tekintélyes életművű, független közéleti személyiségekből összeállított kuratórium támogatja az értéket teremtő, de veszteséget termelő médiumokat. Volt egy pillanat, amikor a magyar sajtóalapot csorbítatlanul lehetett volna megvalósítani. Be is került az MSZP 2002-es választási programjába, a győzelem után azonban elvérzett a koalíciós tárgyalásokon. Most rosszabb a helyzet, épp ezért kéne az újdonsült ellenzéki polgármestereket összehívni, hogy legalább abban jussanak közös nevezőre, mit is kezdjenek a helyi nyilvánossággal. 

Ehhez az indokolt aggályokat és az indokolatlan ellentmondásokat tartalmazó petíció tárgyalási alap lehetne.  

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2815244302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enrikokaruszo 2019.10.21. 21:07:40

aha
legyen sajtószabadság, de csak a haladó orgánumoknak, ettássak

Zöldi László 2019.10.21. 21:22:53

@enrikokaruszo: Az a helyzet, hogy választott témám az ellenzéki sajtó volt. De ha hiányérzete van, javaslom, indítson blogot, és írja meg álláspontját a kormánypárti sajtóról.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.10.22. 08:04:31

Azt monod, a független médiák ballib propagandát közölnek??? Atya Isten, ez nem lehet igaz!

Netuddki. 2019.10.22. 08:20:43

Milyen magyar sajtószabadságért aggódnak? Hol van az már?
A MUOSZ mit tett azért, hogy ez az áldatlan helyzet megszűnjön? 100 milliárdok mennek el arra, hogy a fidesz propagandagépezetét működtessék. Hát, én nem ezért fizetek adót, de az érdekeimet hogyan tudnám képviselni? A fidesz vezetők elcsalják a választásokat az einstandolt média segítségével, csak hogy kicsalhassák a jövőben is a pénzemet. Nem babra megy itt a játék kérem szépen, tropára megy az ország, anyagilag is és erkölcsileg is.
Kéne a pénzem? Hát dolgozzanak meg érte! :/

Bocs, de most nagyon felhúztam magam ezen az M1 híradón, ami megmutatja ennek a beteg magyar médiahelyzetnek a velejét: youtu.be/PBXTNsdgxSA

Zöldi László 2019.10.22. 13:42:45

@enrikokaruszo: Ettől még indíthat blogot. Vagy inkább énekel?

enrikokaruszo 2019.10.22. 14:23:34

@Zöldi László: csak, ha iszom....azonban más területeken jártasabb vagyok