Médianapló

Médianapló - Mire telik az ellenzék 700 milliárdjából?

2019. október 17. 10:23 - Zöldi László

Ma reggel 6.35-kor figyelemre méltó cikk jelent meg az Index.hu-n. Bíró Marianna az újraválasztott kispesti polgármesterrel beszélgetett. Gajda Péter elmondta, hogy beszélt Lackner Csaba szintén újraválasztott és szintén szocialista önkormányzati képviselővel, és ha ezen a héten sikerül tisztázni az állítólag drogos részleteket, akkor „gyors döntés születhet arról, mit kell tenni”. Félő, hogy a gyors döntést nem siették el. 

Október 4-én a Hír TV adott közre egy hangos videófelvételt, amelyen egy klottgatyás férfi valamilyen fehér port „hasogatva” arról beszélt (vagy azzal dicsekedett), hogy kerületi körülmények között is lehet százmilliókat kaszálni. Példálózott a kispesti vagyonkezelő vezetőjével, és mellékesen szóba hozta a polgármestert is. Ekkor robbant ki a Borkai-botrány is, és az önkormányzati választás kampányában párharc bontakozott ki a nyilvánosság fórumain. A kormánypárti oldal a kispesti botrányt részletezte, a Borkai-félét pedig bagatellizálta, az ellenzéki oldal épp fordítva.

A Népszava hat nappal a kispesti botrány után interjút közölt Gajda Péterrel. Munkatársa,. Zoltai Ákos azt firtatta, mi lesz, ha kiderül, hogy az önkormányzati képviselő látható és hallható a felvételen. A polgármester azt felelte, ha csakugyan az szerepel, ráadásul kokaint is fogyasztott, akkor felszólítja, hogy távozzon a közéletből. Ebből következett az újságíró kérdése: „Beszélt már Lackner Csabával?” A válasz meghökkentett: „Még nem értem el.” A polgármester tehát a felvételről nem ismerte föl a frakciójához tartozó képviselőt, a hangját sem sikerült azonosítani, és a botrány kirobbanása meg az interjú készítése közben eltelt öt nap alatt sem volt képes kapcsolatot teremteni egyik legközvetlenebb munkatársával. Legalább a kapcsolatteremtés hiánya fölkelthette volna az újságíró kíváncsiságát, ő azonban a kampányról kezdte faggatni a polgármestert.

Az önkormányzati választáson a kormánypártok sok várost veszítettek, és az ellenzéki polgármesterek mozgástere körülbelül 700 milliárd forintnyira bővült. Tóta W. Árpád publicista meg is kongatta a vészharangot: „Karácsony Gergely és a győztesek mögött kiéhezett bűnözők hada áll.” (hvg.hu, 2019.10.14.) Ha ezen a héten esetleg kiderül, hogy az önkormányzati képviselő nem képzelgett, hanem felvázolta a valós helyzetet, akkor a bűnösök megnevezésével az ellenzéki pártok azt bizonyíthatják, hogy nincs szándékukban megcsapolni ama bizonyos 700 milliárdot.      

4 komment
süti beállítások módosítása