Médianapló

Médianapló - Széljegyzet két falu nyilvánosságához

2019. október 16. 10:45 - Zöldi László

Átnéztem az önkormányzati választás eredményeit, a megválasztott polgármesterek között tanítványokat kerestem. A nyíregyházi főiskola többnyire két megyéből, Szabolcs-Szatmár-Beregből és Hajdú-Biharból toborozza a diákságot - a nálunk végzettekből kettőt leltem. Mielőtt dióhéjban jellemezném őket, összefoglalom egy rögtönzésnek indult projekt folyamatát.

1993 szeptembere óta a médiatörténeti-médiapolitikai előadássorozattal megfordultam Szeged, Szombathely, Székesfehérvár és Eger felsőoktatási intézményeiben. Nyíregyházán pedig meg is állapodtam, és másfél évtizedet töltöttem. A technikai feltételek a 2000/2001-es tanévben tették lehetővé, hogy a szemináriumi dolgozatokat ímélben kérhessem. A belépő az volt, hogy minden hallgatónak föl kellett vázolnia a helyi nyilvánosság szerkezetét. Az egyik kérdés az volt, vajon min változtatna a szerző, ha megválasztanák polgármesternek. Akadtak vagy százan, akik a témából diplomamunkát írtak. S mert a polgármesterrel is készítettek interjút, a kétféle nyilvánosság-felfogás óhatatlanul ütközött. De ha már ennyit dolgoztak, országszerte tizenketten indultak a 2006-os önkormányzati választáson. Heten lettek polgármesterek, kettőről tudom, hogy most újraválasztották.

Mielőtt Lengyel Kati a polgármesterségre adta a fejét, benzinkutat működtetett. A Kisvárda melletti Kékcséről járt a főiskolára, és rájött, hogy a régi vágású polgármester médiaszemléletéből nem telik az újrázásra. Nyert az 1500 lakosú rétközi faluban. Kezdetben szerkesztette az önkormányzati újságot is, de amikor megtudta, hogy a 2002-es törvény szerint a két tisztsége összeférhetetlen, a főszerkesztői funkciót átadta egy tanárnőnek. Azóta olyan polgármestere van a falunak, akit újra és újra megválasztanak. Most 320 szavazattal, ez 100 százalékos eredmény.

Szécsi Tamás szintén középkorú, és a közigazgatásban tett szert tapasztalatokra, mielőtt a bihari Esztár polgármestere lett. Az 1300 lakosú és Derecske melletti község egyszerre van Nagyvárad és Debrecen vonzáskörzetében, ha úgy tetszik: a piacról él. Ahogy hallottam egy harmadik tanítványtól, aki a szomszédos faluban dolgozik a művelődési ház igazgatójaként, Tamást sem véletlenül választották meg immár sokadszor. A múlt szombaton például 434 szavazattal, ez is 100 százalékos eredmény.

Tudhatnak valamit, ami a siker titka. Bejelentkeznék hozzájuk, hogy a Médianapló olvasóit tudósíthassam, vajon  polgármesterként hogyan kamatoztatják a nyilvánosságról alkotott felfogásukat egy szabolcsi és egy bihari faluban.     

2 komment
süti beállítások módosítása