Médianapló

Médianapló - Szabolcs kiesik-e az ellenzéki nyilvánosság akciórádiuszából?

2019. október 15. 11:29 - Zöldi László

 

Tegnapi bejegyzésemhez két figyelemre méltó hozzászólás érkezett. Az egyiket tanítványom írta, szerinte az önkormányzati választás kommunikációs értelmezése „tűpontos”. Örülök az elismerésnek, de komolyan veszem az elmarasztalót is, aki szerint „Nem az információs lehetőségek hiánya miatt népszerűbb a Fidesz a falvakban és a kisvárosokban”. Csakhogy a Fidesz népszerűségét nem firtattam. Arról tűnődtem, hogy a budapesti agglomerációban élők sok forrásból tájékozódhatnak, és minél inkább távolodunk a fővárostól, annál egysíkúbban tájékozódnak az emberek.

Ettől persze az álneves kommentelő gondolatmenetében még lehetnek megfontolandó mozzanatok. Azt írta, hogy ha beülnék egy „agglomerációs vonatba”, láthatnám, miként „fészbukoznak” az utazók. Nos, a felvázolt jelenet arról árulkodik, hogy az ellenzéki nyilvánosság akciórádiuszából Budapestre érkező vagy a fővárosból hazatérő embereknek igényük van a több forrásból való tájékozódásra, s mert munkát találtak a fővárosban, pénzt is áldoznak rá. Azt is írta a kommentelő, hogy a falun élő nagyszülők okostelefont kaptak a gyerekeiktől, hogy „az otthoni wifi” révén tartsák velük és unokáikkal a kapcsolatot. Megnézném azt a szabolcsi falut, ahol működik az otthoni wifi.

Magyarországon 5,3 millió okostelefont használnak, a felnőtt netezők 89 százaléka okostelefonozik. Ami pedig az internetes lefedettséget illeti, 9 milliónyian szörfölnek a világhálón. Csakhogy ezerből 401 budapesti tartozik az asztali számítógéppel és/vagy okostelefonnal netezők közé, Szabolcs-Szatmár-Beregben viszont mindössze 198. Másfél évtizedig tanítottam a nyíregyházi főiskolán, és néhány száz dolgozatból megismerhettem a megyei nyilvánosság szerkezetét. A tapasztalatok úgy foglalhatók össze, hogy épp a legelesettebbeknek és legkiszolgáltatottabbaknak nincs pénzük a sokoldalú tájékozódásra, nem is nagyon igénylik. Ez a Fidesz esélye, melyet azonban nem neveznék népszerűségnek.

A tanítványom egyébként egy észak-magyarországi kisváros önkormányzati képviselője volt. A kormánypárti polgármester megtiltotta, hogy a testületi ülésen elmondott szavai megjelenjenek a helyi lapban. Interpellációját föltette a Facebook üzenőfalára, és a városka minden harmadik lakója elolvasta. Azok is, akik a szomszéd számítógépéről szereztek róla tudomást. Tanítványom a fővárostól 170 kilométernyire is igényli a több forrásból való tájékozódást. Örülnék, ha ezért olvasná a Médianaplót is.   

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5215223884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2019.10.15. 12:47:57

Hipotézis. Győr 130 ezres lakosú megyejogú modern nagyváros. A 16 egyéni választókerületből 15-ben nyert fideszes jelölt! A választásra jogosult 101841 főből mindössze 44989-en voksoltak, 56852 győri választópolgárt nem érdekli az önkormányzatuk vezetése. Akadnak, akik szerint Győrben a szavazók többsége az állampárti pozíciója miatt jobban kedveli a Fideszt. Ez a többség hosszabbította meg Borkai polgármesterségét is.
Borkai 19312 szavazatot kapott, első számú ellenfele (Glázer Tímea) 18671-et. Az érvénytelen, lebélyegzett szavazólapok száma magas: 1381, ami elégedetlenséget is jelezhet a választható jelöltekkel szemben.

Flankerr 2019.10.15. 23:05:51

"Megnézném azt a szabolcsi falut, ahol működik az otthoni wifi"
2019-ben ahol van internet, ott van otthoni wifi is, a szolgáltató olyan routert/modemet ad amint van wifi, mindegyik.

Zöldi László 2019.10.16. 04:52:38

@Flankerr: Egy Médianapló-bejegyzés nem lehet hosszabb 2500 karakternél. A tegnapi 2674-re sikerült, és 174-et kihúztam. Azt, amire az "otthoni wifi" vonatkozott. Arra utaltam, hogy egy 2008-as felmérés szerint a 60 fölöttiek 3,9 %-a használta a számítógépet, de sokan nem igényeltek netes hozzáférést. 10 év múlva arról számolt be egy felmérés, hogy már 600 ezer nyugdíjas használja a számítógépet, vagyis minden 4. A bejegyzésben említett szemináriumi dolgozatok alapján feltételeztem - erre utalt a "megnézném" -, hogy a szabolcsi faluban élő nyugdíjasok közül még mindig sokan nem igénylik a netes hozzáférést. Ezt húztam ki. Köszönöm, hogy rátapintott a bejegyzés sebezhető pontjára.