Médianapló

Médianapló - Meddig terjed az ellenzéki nyilvánosság akciórádiusza?

2019. október 14. 11:02 - Zöldi László

A kormány érzékeny veszteségeket szenvedett, a szétmorzsolt ellenzék pedig megérezte az együttműködés ízét. Se több, se kevesebb nem történt tegnap. Kár, hogy az önkormányzati választást értelmező politikusok felnagyítják a sikereket, és bagatellizálják a kudarcokat. A korábbi választásokhoz képest legföljebb az a különbség, hogy az ellenzéki pártok emberei már nem beszélnek annyifelé, ahányan vannak. Mindkét oldalon hivatkoztak a „Borkai-ügyre”, mint a kormányzati visszaszorulás és az ellenzéki nyomulás egyik okára. 

Kétségkívül beigazolódott Tarlós István budapesti főpolgármester elkottyantott mondata: „Attól félek, hogy vannak emberek, akiket ez elgondolkoztat.” (InfoRádió, 2019. október 10.) De akkor mivel magyarázható, hogy Borkai Zsolt szűkebb pátriájában, Győrött az adriai hajókirándulás nem éreztette a hatását? Elvégre az élvhajhász polgármester ma reggel újraválasztottként ébredt. Kormányzatilag félrekezelt ügye viszont Budapesten és környékén csökkentette a Fideszre szavazók számát. Válaszom az akciórádiuszban keresendő.

A Borkai-botrányt a túlsúlyban lévő kormánypárti sajtó gyakorlatilag elhallgatta, az adriai jachton történtek azonban hozzáférhetővé váltak a világhálón. Csakhogy a netezés (a több forrásból tájékozódás) szórványos ama százezrek körében, akik a legelesettebbek és a legkiszolgáltatottabbak. Az ellenzék egyedül az online nyilvánosságban versenyképes a kormánypártival, ám a digitális tájékozódásnak vannak korlátjai. A Klubrádió akciórádiusza a fővárostól 60 kilométernyire terjed. Távolabb, például Győrött nap közben, az autórádióból már azok sem kísérhetik figyelemmel, akiknek van otthon számítógépük.

A Népszava három vidéki tudósítóval kiegészítve is a budapesti agglomeráció lapja. Minél távolabb kerülünk a fővárostól, annál kevesebben olvassák. A könnyebben hozzáférhető online kiadáshoz is a számítógép közelében kell tartózkodni, amire nem mindenki ér rá. A budapestiek és a környékbeliek tehát nemcsak kormánypárti, hanem ellenzéki forrásokból is tájékozódhatnak. Ezzel is magyarázható, hogy az ellenzék Borkai Zsolt „segítségével” tarolhatott Budapesten és vonzáskörzetében. A miniszterelnök pedig tegnap este "szinte meghatódottan" köszönte meg a „vidéki Magyarország" támogatását..

Ezt azért tehette meg, mert az elszigetelt Magyarországot sikerült kirekeszteni az ellenzéki nyilvánosság akciórádiuszából. Amíg így lesz, az ellenzék nem is számíthat átütő eredményre.                 

        

47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr7815221984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kec5kemert 2019.10.15. 00:58:28

Javaslom, figyelje meg egy ingázókat szállító esti agglomerációs munkásvonat utasait! Elárulom: mindenki a telefonját nézi, az emberek legnagyobb része fészbúkozik. A nyugdíjasok közül is sokan a gyereküktől kapott okostelefonon fészbúkoznak az otthoni wifin, és nem asztali gépre várnak, ami ma már amúgy is csak munkaeszköz. Vagyis nem igaz az a teória, hogy az ellenzéki tartalmak nem jutnak el a legkisebb településre is. Nem az információ elérhetőségének hiánya miatt népszerűbb a Fidesz a falvakban és a kisvárosokban.

Zöldi László 2019.10.15. 07:58:27

@Kec5kemert: Egy betűt sem írtam arról, hogy hol és miért népszerűbb a Fidesz. A témámhoz tegnap este újabb adalék tűnt fel az ATV egyik műsorában. Ha az ellenzék által meghódított budapesti kerületeket is városoknak tekintjük, akkor a térképen kirajzolódott Budapest körül egy 39 városból álló alakzat, amelyen belül több forrásból lehet tájékozódni, mint az ország távolabbi részein.

Netuddki. 2019.10.15. 21:32:39

Az "ellenzéki nyilvánosság akciórádiusza" helyett én inkább az igazság megismerését használtam volna.
Mindenkinek joga van tájékozódni, és az objektív igazság ismeretében tud csak felelősségteljesen dönteni, amikor az urnákhoz járul. Ezt, az alkotmányban is rögzített jogot vette el a fidesz vezetősége a magyar emberektől. Kár, hogy még számon kérni sem lehet rajtuk. :/

Zöldi László 2019.10.15. 22:18:48

@Netuddki.: Az akciórádiusz-elméletet Perjés Géza hadtörténésztől örököltem, aki az oszmán birodalom térhódítását és korlátait jelezte vele. Maradnék nála, mert a médiapolitikában is jól használható.

lezlidzsi84 2019.10.17. 12:52:36

Végülis csak 17 százalékpontot vesztett (szavazói több, mint negyedét), a fideszes képviselőjelöltek 10 százalékpont felettit buktak, ennél többet sehol sem vesztett a Fidesz. Azért nem mondhatni, hogy nem volt hatása, csak nagyon magas elfogadottsági szintről indult, illetve nem sikerült ellene a teljes összefogás. Az viszont igaz, hogy Borkai Győr szociálisan legterheltebb területein tudott sok szavazatot hozni, odáig már tényleg nem ért el a botrány.

midnightcoder2 2019.10.17. 13:42:15

Vidéken elég kevés helyen nincs net. Az, hogy errõl a botrányról ne tudtak volna vidéken, az elég valószínûtlen. Inkább arról van szó, hogy 30 évvel a gengszterváltás után az átlagpolgárt kb. az sem érdekelné, ha Orbán közpénzen tenne magáévá a Kossuth téren 30 prostituáltat naponta, ha cserébe mondjuk elérjük az osztrák életszínvonalat. Sok minden van ami szerintem irritálja az átlagpolgárt, Pl. stadionépítések, de a Borkai-ügy kb. a vihar a biliben kategória.

És kb. ott nyert az ellenzék, ahol túl nagy tétje nincs a dolognak. Egy kisebb településen a polgár érzi a bõrén hogy ki a polgármester, de Pesten alig.

Manna5 2019.10.17. 13:44:51

@lezlidzsi84: Borkai minimális, 641 szavazattal nyert. Édesanyám az ottani, egyházi idősek otthonában élt. Igen jó körülmények között, saját külön garzonjában, állandó nővéri-, orvosi felügyelet mellett, luxus körülmények között. Az otthonnak olyan jó híre volt (megjegyzem joggal), hogy folyamatosan bővült a külföldről hazatelepülő idősek számára is. Az ott élőkről a legutolsó adat amit találtam, 2007-es. Akkor 480-an férőhelyük volt. Azóta látványosan bővítették... Választáskor mindig mozgóurnával szavaztak, a pap a reggeli misén prédikálta, hogy kire kell szavazni... Ma már biztos laknak ott 650-en... Na, ez csak úgy eszembe jutott, így a nagy számolgatásban...

A KFC logóján Vágó István van 2019.10.17. 13:54:54

Az akciórádiusz az olyasmi, mint mondjuk a kókuszrúd? Vagy inkább mint az Erdész rúd?

Zöldi László 2019.10.17. 13:58:06

@A KFC logóján Vágó István van: Én a hadászati szakirodalomban találkoztam vele, leginkább Perjés Géza munkáiban. Figyelmébe ajánlom például a mohácsi csatáról szóló könyvét.

Belzebubo 2019.10.17. 14:03:01

@Manna5: ha valakinek telik egy luxusjachtra, 6 luxusprostira/1500€, kokóra ég tudja mennyiért, annak nem gond megvenni pár száz szavazatot/zsák krumpli árfolyamon...

Emmett Brown 2019.10.17. 14:20:06

Ez kb olyan, mintha a XIII. kerületi szocikról derülne ki valami hasonló kaliberű disznóság, valószínűleg annak ellenére is hoznák a kerületet.

Manna5 2019.10.17. 14:45:18

@midnightcoder2: Azt azért, hogy csak vihar a biliben, nem mondanám... Elég mellbevágó volt, kívülről nézve is... hát még milyen lehetett azoknak, akik ugyan így élnek és szembesülniük kellett azzal, hogy róluk is kerülhet elő hasonló... Azért a választópolgároknál városban is van egy morális határ, amit nem lehet átlépni, bármennyire is a lé-zseton-money határozza meg a tudatot manapság. A vidék az más, ott kényszerpályán mozognak. Van erről jó néhány elborzasztó videó. Talán borzasztóbb, mint a Borkaié, csak nem olyan gusztustalan... De az nem pártfüggő - a helyi ügyeskedők sara...

David Bowman 2019.10.17. 15:15:36

Ezt a kamut. A csapból is Borkai folyt. Viszont semmi bizonyíték nem került elő (az amúgy nyilvánvaló) törvénysértésekre.
Nem úgy, mint Kispesten, ahol szintén újraválasztották a lopós képviselőket.

Zöldi László 2019.10.17. 15:20:54

@David Bowman Az utolsó mondatához: figyelmébe ajánlom a Médianapló mai bejegyzését. Kíváncsi vagyok a véleményére, előre is köszönöm.

Mikkamak 2019.10.17. 15:24:55

@Kec5kemert: Rájuk is települt a hivatásos rémhír ipar rendesen. Amikor 50 éve nem Magyarországon élő néni, aki naponta küld át Facebook linkeket mindenféle "hírekről" azon sápítozik, hogy "Jaj, a Gyurcsány migránsokat telepít be", na azon látszik, mennyire sikeresen működnek.

visóvölgy 2019.10.17. 15:28:03

@Emmett Brown: Persze, hogy kiderülhet, de annak a valószínűsége, hogy megtörténik valami disznóság (tehát nem kiderül), valahogy nagyobb abban a "kasztban", amely anyagilag képes erre. Ahhoz pedig nem kell nagy képzelőerő, hogy kik tartoznak ide.
Annak a valószínűsége, hogy kiderül, pedig fordított arányban van a pénz, illetve az urambátyám kapcsolatok mennyiségével.

visóvölgy 2019.10.17. 15:36:14

@David Bowman: Ha a Borkai-ügy kamu lenne, merthogy "nincs bizonyíték", akkor azt is nyugodtan állíthatjuk, hogy te is kamu vagy. (Vagy mondjuk egy homokkal teleszórt automata).

Zöldi László 2019.10.17. 15:36:55

@David Bowman: Köszönöm a tartalmas választ.

Stenonis 2019.10.17. 15:50:06

Nagypapám Kossuth rádiót szokott hallgatni és a TV2 "Tények" című műsorát szokta nézni. Pluszban jár hozzá a megyei újság.

Fogalma sem volt az egész Borkai-ügyről egészen múlt hét csütörtökig, amikor megkérdeztem, hogy mi a véleménye az egészről.

Az idősebb korcsoportot nagyon jól el tudta szigetelni a fideszes propagandamédia.

putris72 2019.10.17. 15:50:28

Hát tényleg annyira agyon lett hallgatva,hogy csak a Borkai ügy létezett,és a többi meg nem! Pedig a baloldalnak is megvolt a maga kis szexvideós sztorija,valamit a Karácsony Gergely beismerése,és a Kispesti közel 50 órányi,videó,és hanganyag! Ehhez képest mást nem halottam,hogy Borkai,kokain,Borkai,kokain ! Ráadásul a kokainozásra semmi bizonyíték azóta sem! Tehát unalmas már ez a Fidesz média többség,mert ha ez igaz lenne ,akkor senki nem tudott volna meg semmit a Borkai ügyröl,és csak a balliberális oldal ügyeiről hallanánk! Amúgy tegnap Karácsony az indexnek azt állította,hogy nagyon sok Fideszes ugyanúgy él mint Borkai (szexpartik).Persze bizonyíték nem kell,hisz amit a balliberális oldal állít, az mindig úgy van!! De velük kapcsolatban bármilyen bizonyíték, az hazugság!! Sok embernek kellene újból végig hallgatni a Gyurcsány őszödi beszédét,és a Laborcz Portik beszélgetéseket!

midnightcoder2 2019.10.17. 15:55:15

@Stenonis: Szegény nagypapádnak azért beköttethetnéd az RTL klubot is. Meg nyilván, a falusi átlagpolgárok soha nem beszélnek egymással, akik meg igen, azoknak se internetje se gyereke, unokája, ahogy a nagypapádnak is csak véletlenül van.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.10.17. 16:00:48

"a túlsúlyban lévő kormánypárti sajtó gyakorlatilag elhallgatta, "

Persze túlsúlyban..RTL, ATV, Népszava, narancs, Klub rádió, 24.hu, Index, 444, 168 óra, HVG..Arról nem is beszélve, hogy a Face gyakorlatilag tiltott zóna a jobboldal számára.. Tényleg rohadtul el vagytok nyomva, szegénykék..:)

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.10.17. 16:16:11

@Stenonis: Hát a kispesti ősnyuggereknem meg láthatóan a Lackner ügyről nem volt fogalma sem, mert Lackner Csabi több szavazatot kapott, mint öt éve..Vajon ők mit olvasnak?

visóvölgy 2019.10.17. 16:20:18

Aki szerint ez csak szexbotrány volt, az nem figyelt oda, vagy elég süsü. :) Aki meg a kokainozásra konkrét bizonyítékot követel, az hülye. Remélem, nem kell megmagyarázni, hogy miért.

Zöldi László 2019.10.17. 17:10:39

@Veszéjben a lyogállamiság !: Ha a média-túlsúlyt olyan elemzésből próbálnám bizonyítani, amely ellenzéki műhelyből származik, bizonyára gyanakodva fogadná. A Médianéző Kft azonban kormánypárti műhely, vezetője Boros Bánk Levente politológus, aki munkatársaival a hozzáférhetőség szempontjából minősítette a"politikailag releváns" médiumokat. A számok százalékokat jelentenek, az első a kormánykritikus, a második a kormánypárti médiumokat jelzi. Szerinte a tévéknél 54:46 az arány, a rádióknál 53:47, az online sajtónál 71:29, a hagyományos sajtónál pedig 28:72. Mi ezekről a számokról a véleménye? Fenntartja a kommentben megfogalmazott álláspontját?

Emmett Brown 2019.10.17. 17:20:18

@visóvölgy: a lényeg nem is a feltételes disznóság, hanem hogy Győrben a Fidesz brutálisan erős, sok olvadt az előnyből, de valamicske így is maradt. Míg ahol szorosabb volt az állás, ott a sztori mozgósító/elbizonytalanító ereje átbillentette a mérleg nyelvét.

Manna5 2019.10.17. 17:22:10

@putris72:

Afelöl senkinek ne legyen kétsége, hogy a baloldali elit hasonlóan szórakozik, média túlsúly oda, erkölcsös élet meg ide... Puzsérnak maximálisan igaza van abban, hogy ezt az ellenzéket is le kell váltani annak, aki változást akar!

Most a Fidesz kapott egy maflást - vesztett sok pozíciót és pénzt! Mert nemcsak a városi, kerületi önkormányzatok egy része szállt el, borultak a tőzsdén is... A választást követő hétfőn több mint tízmilliárdot bukott Mészáros Lőrinc cége.

www.napi.hu/tozsdek-piacok/tozsde-meszaros-lorinc-opus-valasztas-bukas.693277.html?fbclid=IwAR0vahpxmlKk7krUW5a1kpWATg9jng0kxIxzqfVkH5YziV5Lc8xHoKxThDI

Ennek ellenére ez az ellenzék sem jobb, sem okosabb, sem erkölcsösebb nem lett... Igen, a kispesti botránynak sincs kisebb súlya, mint a győrinek, de ezúttal a showt Borkai vitte el, bár szürreális módon ő jött ki belőle legjobban...

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.10.17. 18:11:01

@Zöldi László: Ezen számok alapján a nyomtatott sajtóban van csak kormánypárti túlsúly.Gondolom a megyei lapok miatt.Ezt viszont bőven ellensúlyozta a facebook pofátlan részrehajlása..

visóvölgy 2019.10.17. 18:12:20

@Manna5: Először is: Ellenzéknek nevezhetjük ezt a valamit, baloldalnak semmiképp! Az meg súlyos tévedés, ha egyenlőséget teszünk a két szemben álló fél közé: Ma a legkorruptabb, leghazugabb, legerkölcstelenebb társaság a Fidesz! Persze, ha valaha ekkora hatalma lesz egy pártnak, az is kitermelheti a maga korrupt rétegét, de a mai Fideszét aligha fogja. Erre majd leginkább a Lendvai utca fog vakogni, de erre nem kell senkinek reagálni. Én nem fogok. :)

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.10.17. 18:18:16

@Emmett Brown: Kispesten viszont nem igazán hatotta meg a baloldali szavazókat,hogy Lackner Csabi tisztán,érthetően elmagyarázza,hogy hogyan szokták lopni a közpénzt.Innentől ezen szavazóknak nincs morális alapja korrupció ügyben kritikus álládpontot elfoglani.Egy jó nagy YES-t mondtak a korrupcióra..

Zöldi László 2019.10.17. 18:22:18

@Veszéjben a lyogállamiság !: Legközelebb azért számokkal is érveljen!

visóvölgy 2019.10.17. 18:22:52

@Veszéjben a lyogállamiság !: Azt, hogy hogyan kell/szokták ellopni a közpénzt, arra a Fidesznek mindenhol tökéletes receptjei vannak, nem kell hozzá kispesti szoci. Csodálkozom, hogy egy, azaz egy példát tudsz mondani a jelenből, vajon a többi híre hogy nem jut el hozzád.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.10.17. 18:48:21

@visóvölgy: Ennyire nyilvánvalóan sehol sem bizonyosodott be a korrupció, mint Kispesten. A felvételeken a tolvajlásaikat részletesen elmesélő figura mégis több szavazatot kapott, mint öt éve..No comment..

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.10.17. 18:51:19

@Zöldi László: Milyen számokkal? Az ön által írt 4 mutatóból 3 kormánykritikus fölényt mutat..A facebookon pedig a jobboldali véleményeket rendszeresen kimoderálják. Jobboldali véleményvezéreket hetekre letiltják..

visóvölgy 2019.10.17. 18:57:41

@Veszéjben a lyogállamiság !: Te tényleg ennyire tájékozatlan vagy, hogy csak Kispestet figyelted?
Amúgy ez a szöveg tetszik: "ennyire nyilvánvalóan". Kacagtam is rajta.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.10.17. 19:01:20

@visóvölgy: Kispesten volt egy teljesen konkrét bizonyíték egy héttel a választás előtt. Mégis megszavazták Lacknert. Ha te ott laksz te is megszavaztad volna??

Zöldi László 2019.10.17. 19:05:00

@Veszéjben a lyogállamiság !: 1. Ön az eredeti kommentjében felsorolt 10 kormánykritikus médiumot - mint az ellenéki médiafölény bizonyítékát, én nem soroltam fel KESMA 476 médiumát. 2. Figyelmébe ajánlom a Mérték Médiaelemző Műhely felmérést arról, hogy miként oszlanak meg az állami hirdetések - nem a kormánykritikus médiumok javára. 3. A szórványos felmérések persze csak részeredményeket mutatnak föl, ezért nem szoktam a médiafölényt számokkal "bizonyítani". 4. De azért nagyon elfogultnak kell lenni ahhoz, hogy valaki a médiában (újság, rádió, televízió, internet) ellenzéki túlsúlyt mutasson ki.

visóvölgy 2019.10.17. 19:24:07

@Veszéjben a lyogállamiság !: Én kényelmesen azt mondhatom, hogy nem , mert irtózom a hazudozástól. Viszont azt látom, te valamiért pártolod. Itt a baj!

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.10.17. 21:38:16

@Zöldi László: Nem mondanám,hogy túlsúly,inkább kiegyenlített..Mindkét oldalnak van nagy nézettségű ker.tv-je(RTL,TV2), nagy látogatottságú netes portálja(Index,Origo) napilapja(Népszava,Magyar Nemzet) gazdasági hetilapja(Hvg,Figyelő)
Vagyis lehet,hogy a vidéki idősek Szabad Földet meg m1-et néznek,de ugyanakkor megnézhetik az RTL hiradót,a 21. századot is.
A Kesmához pedig olyan politikamentes életmód csatornák is tartoznak,mint a Life Tv vagy az Ozone Tv.Én is felsorolhattam volna mondjuk a Sorozat +-t vagy az RTl+-t és egyéb érdekeltségeket

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.10.17. 21:43:00

@visóvölgy: Tévedsz te kis grál lovag..Hogyha Győrben élek a lábammal szavaztam volna,vagyis nem mentem volna el szavazni..A kispesti baloldali szavazólnak is így kellett volna tennie..

visóvölgy 2019.10.17. 21:51:10

@Veszéjben a lyogállamiság !: Ó, meg is hatódtam hirtelen. De ahogy olvasom a kommentjeidet, nem hiszek neked. Ott hemzseg a sok álhír, átvett hazugság. Ezek terjesztéséről le kéne szokni.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.10.17. 22:25:25

@visóvölgy:Sztem meg arról kellene leszokni ,hogy a kispesti ,súlyosan kompromittálódott politikusokra szavazókat mentegeted.Te ,aki-állítólag- a becsület és az igazmondás élő megtestesülése vagy..:)

visóvölgy 2019.10.17. 22:43:23

@Veszéjben a lyogállamiság !: Na, azt hiszem, itt toltalak el magamtól.
Nem mentegettem senkit, hazugságon értelek. Beszélgess mással.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.10.18. 09:03:44

@visóvölgy: Hol értél hazugságon,te szerencsétlen? El kellene ismerni,hogy azon szavazók,akik a kispesti hanganyag nyilvánosságra kerülése után Lacknerékre szavaztak,a továbbiakban semmiféle morális alappal nem rendelkeznek a korrupcióval kapcsolatos kritikára..

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.10.18. 09:21:15

@putris72: A Borkai ügy azért bizonyult ütősebbnek,mert egyrészt szexuális tartalom,másrészt az első súlyosan terhelő anyag egy fideszes politikussal kapcsolatban,míg a baloldali szavazótábor az elmúlt évtizedekben már hozzáedződött a saját politikusaival kapcsolatos konkrét disznóságok rendszeres nyilvánosságrakerüléséhez..

Zöldi László 2019.10.18. 09:53:30

@Veszéjben a lyogállamiság !: A 46 hozzászólásból 12 az Öné. Ez árulkodik az önmérséklet hiányáról, ráadásul az álnevében föllelhető helyesírási hibákkal még kínos is. Kérem, vegye befejezettnek a vitát, a többi kommentelőnek pedig köszönöm a hozzászólást.