Médianapló

Médianapló - Meddig terjed az ellenzéki nyilvánosság akciórádiusza?

2019. október 14. 11:02 - Zöldi László

A kormány érzékeny veszteségeket szenvedett, a szétmorzsolt ellenzék pedig megérezte az együttműködés ízét. Se több, se kevesebb nem történt tegnap. Kár, hogy az önkormányzati választást értelmező politikusok felnagyítják a sikereket, és bagatellizálják a kudarcokat. A korábbi választásokhoz képest legföljebb az a különbség, hogy az ellenzéki pártok emberei már nem beszélnek annyifelé, ahányan vannak. Mindkét oldalon hivatkoztak a „Borkai-ügyre”, mint a kormányzati visszaszorulás és az ellenzéki nyomulás egyik okára. 

Kétségkívül beigazolódott Tarlós István budapesti főpolgármester elkottyantott mondata: „Attól félek, hogy vannak emberek, akiket ez elgondolkoztat.” (InfoRádió, 2019. október 10.) De akkor mivel magyarázható, hogy Borkai Zsolt szűkebb pátriájában, Győrött az adriai hajókirándulás nem éreztette a hatását? Elvégre az élvhajhász polgármester ma reggel újraválasztottként ébredt. Kormányzatilag félrekezelt ügye viszont Budapesten és környékén csökkentette a Fideszre szavazók számát. Válaszom az akciórádiuszban keresendő.

A Borkai-botrányt a túlsúlyban lévő kormánypárti sajtó gyakorlatilag elhallgatta, az adriai jachton történtek azonban hozzáférhetővé váltak a világhálón. Csakhogy a netezés (a több forrásból tájékozódás) szórványos ama százezrek körében, akik a legelesettebbek és a legkiszolgáltatottabbak. Az ellenzék egyedül az online nyilvánosságban versenyképes a kormánypártival, ám a digitális tájékozódásnak vannak korlátjai. A Klubrádió akciórádiusza a fővárostól 60 kilométernyire terjed. Távolabb, például Győrött nap közben, az autórádióból már azok sem kísérhetik figyelemmel, akiknek van otthon számítógépük.

A Népszava három vidéki tudósítóval kiegészítve is a budapesti agglomeráció lapja. Minél távolabb kerülünk a fővárostól, annál kevesebben olvassák. A könnyebben hozzáférhető online kiadáshoz is a számítógép közelében kell tartózkodni, amire nem mindenki ér rá. A budapestiek és a környékbeliek tehát nemcsak kormánypárti, hanem ellenzéki forrásokból is tájékozódhatnak. Ezzel is magyarázható, hogy az ellenzék Borkai Zsolt „segítségével” tarolhatott Budapesten és vonzáskörzetében. A miniszterelnök pedig tegnap este "szinte meghatódottan" köszönte meg a „vidéki Magyarország" támogatását..

Ezt azért tehette meg, mert az elszigetelt Magyarországot sikerült kirekeszteni az ellenzéki nyilvánosság akciórádiuszából. Amíg így lesz, az ellenzék nem is számíthat átütő eredményre.                 

        

47 komment
süti beállítások módosítása