Médianapló

Médianapló - Mi lesz a legjobb magyar riporterrel?

2019. október 13. 11:25 - Zöldi László

Tanács István bejelentette a Facebookon, hogy fölmondott a Szabad Földnél. A főszerkesztő „csak” a lényeg átírását kérte. A bejelentéshez sokan szóltak hozzá. Az egyik - maga is szegedi újságíró, aki már mással keresi a kenyerét - azt fejtegette, hogy „Egy szakma most szűnt meg.” Még nem szűnt meg. de azért Pista ügye lakmuszpapír. Helyzete érzékelteti ama szakmabeliek sorsát is, akik vagy fölmondtak a szerkesztőségben, vagy az újdonsült kormánypárti tulajdonos mondott föl nekik.

Több százan vannak, köztük a tanítványaim is, akik 169 szerkesztőségben helyezkedtek el. Ha ma készítenénk róluk áttekintést, száz alá csökkenne az őket foglalkoztató redakciók száma. Arra tanítottam őket, hogy a témákat végig kell vinni, tekintet nélkül a pártpolitikai érdekekre. Ha erről beszéltem a szemináriumokon, a riporterek közül Tanács Istvánnal példálóztam. Az nem lepett meg, hogy épp most szűnt meg a munkája. A Népszabadság megszüntetése után a vidéki Magyarország legnépszerűbb hetilapjánál talált menedékre, miután azonban a ’18-as országgyűlési választás után a Magyar Nemzet ismét kormánylap lett, a belé olvasztott Magyar Idők főszerkesztője fölöslegessé vált. Megkapta a Szabad Földet, és csak idő kérdése volt, hogy útját állja a Tanács-riportok megjelenésének 

Mi lesz azzal az újságíróval, akit egy jobboldali újságíró így minősített: „A magyar sajtó legkiválóbb riportere nem mehet nyugdíjba.” Nos, idén áprilisban már nyugdíjba is ment, ahhoz viszont még túl fiatal, hogy szögre akassza a tollat. Vajon hívják-e a Népszavához, amelynek bővíteni kellene a tudósítói hálózatát? Rá lehetne bízni, mondjuk, a Simonka-ügyet, amelynek majd’ minden részletét ismeri, például azt is, hogy a Fidesz-politikus által létrehozott korrupciós hálózat szálai dél-magyarországi szocialista vállalkozókhoz is vezetnek. Vajon vállalja-é egy ilyen cikksorozat ódiumát a Népszava?

Tanács Istvánnak inkább könyvben kéne gondolkoznia. Mire befejeződik a Simonka-ügy bírósági tárgyalása, el is készülne. Amihez persze ösztöndíjra volna szüksége, nyugdíjból ugyanis nehéz előteremteni a riporteri munka költségeit. A washingtoni külügyminisztérium a magyar sajtónak 700 ezer dollárt szánt. S bár visszavonta az elképzelést, vannak még amerikai magánalapítványok, amelyek szem előtt tartják a valóságfeltáró újságírók támogatását. Az egyik el is küldte hozzánk a területileg illetékes munkatársát, a nyugat-balkáni rezidenst. Félő, hogy beáraztak bennünket.      

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr3415220640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2019.10.13. 19:54:55

Szedje a legjobb és netán ma is érvényes írásait és jelentesse meg könyv alakban. Remélhetőleg találna rá kiadót. De Szegedről is biztosan tudna olyan jókat írni, mint pl. Temesi Ferenc. Csak írjon, szerkesszen, akár "függetlenként" is, akár az íróasztalfiókjának is!

Rugovicsvalagba 2019.10.14. 09:43:47

"Az egyik el is küldte hozzánk a területileg illetékes munkatársát, a nyugat-balkáni rezidenst. Félő, hogy beáraztak bennünket. "
Tessék már értelmezni ezt a megjegyzést.

Zöldi László 2019.10.14. 11:08:16

@Rugovicsvalagba: Amerikából nézve Balkán nyugati részének hatunk.

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2019.10.14. 11:53:30

@Zöldi László:

Amerikából nézve Európa egy ország. :-)

Graves 2019.10.14. 17:30:37

@Szabó A. Imre: na igen, csak nem mindegy, hol a határa.