Médianapló

Médianapló - Leváltják-e polgármesterüket a győriek?

2019. október 08. 11:14 - Zöldi László

Azt olvasom, hogy ha a győri választópolgárok nem szavazzák le Borkai Zsoltot, akkor bizony megérdemlik a sorsukat. Az okfejtést nem vonom kétségbe, mindazonáltal érdemes megvizsgálni a helyi nyilvánosságot. Vajon milyen információkhoz jutnak a helybéliek?

A botrány kirobbanása után hetvenkét óráig úgy hallgattak a nyilvánosság kormánypárti fórumai, mint hal a szatyorban. E hasonlatot azért használom, mert a munkatársaik nem foglalkozhattak a témával. Nem bírhatták szóra a győri polgármestert, nem kereshették meg a kínos ügy közreműködőit. Egyszóval nem gyakorolhatták a mesterségüket. Ehelyett az országos médiumokban napvilágot látott egy Fidesz-közlemény, amely az adriai jachton történteket Borkai magánéletbeli ügyének tekinti. Tegnap ezt rövidítette nyolcsornyira a Kisalföld című újság.

Hivatkozik a győri önkormányzat tulajdonában lévő televízióra, amelynek stúdiójában a polgármester felolvasott egy 103 másodperces nyilatkozatot. Vagyis a Győr Plusz TV munkatársa sem kérdezhette Borkait, aki előadhatta a saját verzióját. Ma reggel pedig a szerkesztőség közölte, hogy tizenhét órája bánta meg a tettét Borkai Zsolt, de nem lép vissza a választástól. Kissé lejjebb találtam azonban egy másik közleményt is, miszerint Borkai Zsolt tizennyolc órája kért bocsánatot. E cikk terjedelme már tizenhat sor, önállónak mégse mondható, mert az Origo.hu nyomán készült.

A megyei sajtóban a külföldi tulajdonosok égisze alatt is megtörtént, hogy a helyi hatalmat gyakorlók számára kínos ügyekről „elfeledkezett” a helyi újság. Kényelmesebb volt lehozni a Magyar Távirati Iroda közleményét, mint utánajárni a részleteknek. Csakhogy most a kivételekből rendszer lett. A helyi nyilvánosság legfontosabb fórumai csupán központilag szentesített közleményeket jelentethetnek meg - még a helyi nyilvánosságot leginkább érintő ügyekről is. Ráadásul a Borkai-ügyben már nem is az MTI a mérvadó. A távirati iroda mindig is kötődött a magyar államhoz, ám a lojalitás keretein belül próbálta érvényesíteni az újságírás szakmai szempontjait.

Mostanában úgy tűnik fel, mintha a központi közlemények a miniszterelnök közvetlen környezetéből, például a propagandaminisztériumnak nevezhető Rogán-hivatalból érkeznének. Ezzel magyarázható, hogy azokból az információkból, amelyekhez a győri választópolgárok a nyilvánosságot uraló kormányzati forrásokból jutnak, nem föltétlenül következik, hogy október 13-án elköszönnek a polgármesterüktől.

 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr815209088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2019.10.08. 17:42:48

Szégyen ha megválasztják!

Manna5 2019.10.08. 18:14:33

A baloldali média sem lép túl a saját korlátain. Az ezernyi anyag, ami erről az ügyről szól egy mondatban összegzi a történteket: ilyenek a fideszesek... Pedig izgalmas hozzászólások olvashatók a botrányt kirobbantó "ügyvéd" facebook oldalán, már a kommentekben is... Valahogy nem arról szólnak, mint a megkérdezett győriek...

Íme! Legalább az azonnali.hu megmozdult...

www.youtube.com/watch?v=Q7ePgotoNno

megamedve 2019.10.08. 18:55:31

Kinek mi a gondja?
Az egész fütyisz iskolapéldája a keresztény életnek.
Szentek mind, aki mást mond, az nyilván komcsilipsimigránscuppcupp.

Európai téridő 2019.10.08. 19:21:02

"Vak is mondta: Majd meglátjuk."

konrada 2019.10.09. 07:25:39

Győr már közel van a nyugati határhoz, így az ott lakóknak van arra rálátásuk, hogyan kell működni egy városnak.
Ezért elég nyugatiasak ahhoz, hogy ne azt tartsák fontosnak, mit csinál a pógimájszter szabadidejében, hanem azt, milyen menedzsere a városnak.

...szóval: elég nehéz lesz őket azzal meggyőzni, hogy azért teszik oda az X-et, ahová mert nem eléggé tájékozottak, és ezért nem tudják elképzelni, mennyivel jobban járnának egy gyurcsányista pógimájszterrel...

vergyula 2019.10.09. 07:40:33

@konrada: Igazad van, az Adrián történtekről elsősorban a családjának tartozik magyarázattal, s ettől függetlenül még lehet jó városvezető. Azonban:
- olyan haverokkal "mulatott", akik a korábbi gyanús győri földügyletek kapcsán is szóba kerültek, ráadásul a kiruccanás nem lehetett olcsó. Tehát korrupció, hűtlen kezelés újratöltve.
- hogy fér össze a Fidesz-KDNP által hangoztatott keresztény értékekkel az ilyen "liberális fertő"?

konrada 2019.10.09. 08:25:29

@vergyula:
Sehogy.
Ő is - mint minden főállású politikus - egy korrupt ...*, aki azt hiszi magáról, hogy mindent szabad.
... s kb. úgy fér össze, mint ahogyan a szocialista értékekkel a szoci vezető politikusok.
Ahhoz naivitás kell, hogy elhiggyük azt: a mamelukok elvek okán kerülnek fel a magas polcokra, így a közösség értelmesebb részének azt kell eldöntenie, melyikük szolgálja jobban az érdekeiket.

...személyes véleményem: Borkainak ...* nagy mázlija van abban, hogy lezárt lista időszakában jöttek elő a botránnyal, mert Győr van annyira jobbos, hogy pillanatokon belül fel lehetett volna építeni egy olyan fideszes jelöltet, aki lazán leveri a DK-st, így azt meg is lépték volna a pártközpontban.
Szóval az időzítése a botránynak tényleg csak arra szolgál, hátha a győriek elbizonytalanodnak, és így a biztos választóknak eddig 1/3-át bíró ellenzéki jelölt esetleg befuthat.
...de a befogott orr szindróma nem csak a DK-Jobbik-Momentum szövetség esetén működik a választói döntéseknél...

*...: nem lehet ezeket szép szóval leírni, a blogmotor meg tiíltja, így mindenki helyettesítse be magának!;)

nu pagagyí 2019.10.09. 09:37:22

Akkor talán foglaljuk össze a NER gyakorlati családpolitikáját:

Fontos elem a fiatal lányok prostituálása, hogy legyen kivel elégíteni a helyi és országos jelentőségű döbrögik szexuális fantáziáját. A lányok felkutatásában Rogánné, mint madame tevékenykedik közpénzből celebrált "szépségversenyekkel", hogy a NER elit meggusztálhassa a választékot. Ösztönző elem is van a rendszerben, mert akár fontos pozícióba is felszophatja magát a kiválasztott hölgy, az alkalmatlanabbját pedig visszanemtérítendő pályázati pénzekkel honorálják..

A NER a fiúkról sem felejtkezik meg, mert arra is van igény a NER korifeusai részéről. A fiúk alapfokú felkészítéséről a pedofil papokról ismert katolikus egyház gondoskodik.

Röviden ennyit.
Ajánlott olvasmány: a szürke 50 árnyalata, biblia.

Manna5 2019.10.09. 10:49:40

@nu pagagyí: Szakadj már le a NER-ről! Ennek az ügynek sokkal mélyebb tanulságai vannak mind politikai, mind erkölcsi, mind közvagyoni, mind kampányetikai szempontból, sem hogy a bevált balos sablonnal az "egyszerű mint a faék: rohadjon meg a Fidesz + Orbán" lehetne kezelni! A szólás-, vélemény- és internetszabadság kérdéseiről még nem is beszéltem...

nu pagagyí 2019.10.09. 14:54:53

@Manna5: Méltányolom minden irányú aggodalmadat, de tanulság csak azok számára van ebből az esetből, aki éppen most döbben rá, hogy miféle csirkefogók kezében van a hatalom. Én a Fidesz első kormányzásán döbbentem meg, azóta nem tudtak újat mutatni, csak hozzák a formájukat egyre durvábban. Számomra egyetlen tanulság van és volt: a kiszolgáltatott ember ki- és felhasználható és a Fidesz politikája, melyet most most éppen NER-nek hívnak ezt célozza. Az, hogy éppen mit bugyog ki a mocsár lényegtelen, az egész úgy ahogy van undorító, az aktoraival és a képmutató, ostoba híveivel egyetemben.

Csaba Szikora 2019.10.09. 17:36:47

@Manna5: az összefosósok milyenek?

István Tamasi 2019.10.10. 09:03:18

Már túl késő ahhoz, hogy a fideszmaffia visszalapátolja a lóba a szart.