Médianapló

Médianapló - A szocialisták miért nem néznek szembe hajdani önmagukkal?

2019. október 07. 10:31 - Zöldi László

Ma harminc éves az MSZP. Biztos? Hiába tudom úgy, hogy az MSZMP XIV. kongresszusán huszonnyolcan kiváltak, és megalapították a Magyar Szocialista Pártot, az emlékezésnek nincs nyoma a nyilvánosság fórumain.

Az mszp.hu-n egy betű sincs róla. A párthoz közel álló HírKlikk.hu szintén mellőzi az emlékeztetést, és a távolabb került Népszava is elfeledkezett a kerek évfordulóról. Holott érdekelne, hogy a szocialista politikusok miként vélekednek a pártjukról, amelynek alakulásáról nincs közvetlen tapasztalatom. Újságíróként meghívtak ugyan ama bizonyos kongresszusra, de mert időben egybeesett az elsőfilmes rendezők mannheimi világtalálkozójával, az NSZK-t választottam. A filmek már kimosódtak a tudatomból, ráadásul kihagytam egy érdekesnek bizonyult közéleti eseményt. Mentségem legföljebb annyi, hogy nem néztem ki sokat egy önmagával meghasonlott állampárt kongresszusából. Pedig lett volna mire odafigyelni.

A Zalai Hírlapnál kezdtem az újságírást, és elég sok időt töltöttem Nagykanizsán. Talán ezzel magyarázható, hogy a nyolcvanas évek végén ezt olvashattam benne: új első titkárt választottak a megyei pártbizottság élére. Egy Vári László nevű kanizsai ügyvédet, aki a helybéli reformkörben tevékenykedett, és a hozzá hasonlóan gondolkodók kiharcolták, hogy átvehesse a zalai szervezet irányítását. A frissiben megválasztott elnök a kocsijával hajtott át Egerszegre, de csak némi kérdezősködés után találta meg az irodáját. Nem tudta, hogy hol van a megyei pártbizottság épülete. Ugyancsak első titkárrá választották Tolna megyében a szekszárdi tanítóképző főiskola adjunktusát. Jánosi György társadalmi munkában vállalta a pártfunkciót, nem akart pénzt kapni érte. Kíváncsiságból meglátogattam. Húslevest kanalaztunk, amidőn kifejtette, hogy bejelentése megütközést váltott ki a pártbéli környezetéből.

Imponált, hogy így gondolkodnak, de az is felötlött, hogy e rokonszenves mentalitással nehéz lesz többpárti körülmények között hatékony politikai szervezetet kovácsolni. Utólag persze sajnálom, hogy elmulasztottam az újságírói szempontból hasznos tapasztalatszerzést, és a kongresszus helyett a filmfesztivált választottam. Személyes élmények híján meg is néztem a korabeli sajtót, vajon 1989 őszén a pillanatnyilag még MSZMP-ben politizálók miként látták egy új párt lehetőségeit. Íme, az eredmény.

 

Tíz mondat egy készülő pártról

 

Hiszem, hogy az MSZMP-ből hamarosan egy új profilú, szellemű párt formálódik. (Barabás János, Kelet-Magyarország, 1989. szeptember 12.)

Az MSZMP most olyan helyzetben van, hogy egyszerűen képtelen saját magát összetartani. (Havasi Ferenc, Népújság, 1989. szeptember 16.)

A párt életben maradásának érdekében ki kell mondani az MSZMP megszüntetését, és jogutódjaként egy új szocialista párt megalakulását. (Juhász Ferenc, Kelet-Magyarország, 1989. szeptember 22.)

Egy új párt születését várom a kongresszustól, amely nemcsak a deklarációban lesz új. (Nagy Imre, Kelet-Magyarország, 1989. október 4.)

Ha létrejön az új tartalmú szervezet, azt különböző nevek fejezhetik ki. Én elképzelhetőnek tartom a Magyarországi Szocialista Párt vagy a Magyarországi Szocialisták Demokratikus Uniója elnevezést. (Németh Miklós, Népszabadság, 1989. október 5.)

Elszántuk magunkat egy megújult és megtisztult párt létrehozására. (Kósa Ferenc, Esti Hírlap, 1989. október 6.)

Úgy vélem, hogy a kongresszus olyan új pártot teremt, amely megfelel a politikai pluralizmus követelményeinek. (Pozsgay Imre, Magyar Nemzet, 1989. október 6.)

Hiszek abban, hogy az új pártot reformelkötelezett platformok szövetségévé lehet tenni. (Gönci János, Magyar Hírlap, 1989. október 7.)

A megújuló szocialista pártnak nem sok köze lehet a mostani MSZMP-hez. (Keserű Imre, Népszabadság, 1989. október 7.)

Most olyan új típusú pártra van szüksége a szocialista mozgalomnak, amely utódja, de nem egyszerűen politikai folytatása az MSZMP-nek. (Nyers Rezső, Magyar Nemzet, 1989. október 7.)

     

3 komment
süti beállítások módosítása