Médianapló

Médianapló - Puzsér a trojkákban

2019. szeptember 20. 10:14 - Zöldi László

Nem tagadom, foglalkoztat az úgynevezett Puzsér-jelenség. Korábban mellőztem az összes tévé- és rádióműsorát, irtózom ugyanis a kiabáló emberektől. Aztán elkezdtem olvasni a cikkeit, és kiderült, hogy figyelt az egyetemen, ahol történelemre és irodalomra tanították. Nemrégiben azt olvastam például tőle, hogy publicistaként nem befolyásolhatja a folyamatokat, ezért kacérkodik a politikával.

Főpolgármesteri ambíciójáról úgy véltem, hogy önuralom híján aligha lesz képes uralkodni egy világvároson. Ha tehát megválasztják, abból csak baj lehet. Tegnap este, az ATV stúdiójában viszont feltűnt egy túlsúlyos, középkorú férfi, aki már-már robbant az idegfeszültségtől, mégis visszafogta magát. Szájából elhangzott a kulcsmondat: „Amikor ott hagytak bennünket a pártok, maradt egy maroknyi aktivista.” Magányos civilként elszálltak az esélyei, ezért ama néhány százalékra összpontosít, amennyit elvehet… Kitől is?

Tarlós Istvántól vagy Karácsony Gergelytől? Válaszért a házi dokumentációhoz fordultam. Puzsér Róbert az idén figyelemre méltó mondatban kilencszer jellemezte Orbánt, hétszer Karácsonyt, hatszor Tarlóst, háromszor Tartóst és Karácsonyt. Gondolataiból kirajzolódik egy gúlaszerű alakzat, amelynek csúcsán a miniszterelnök csücsül, alatta „a budapesti helytartója” (Tarlós István) és „a háztáji ellenzéke” (Karácsony Gergely). Tetszetős kávéházi magyarázat a fővárosi viszonyokra.

A publicista az az értelmiségi, aki elmagyarázza azt, amit nem ért. Igen ám, csakhogy az imént összefoglalt konteót Puzsér feltűnően érzékletes mondatokkal adja közre. Ez volt az a pillanat, amidőn ismét a házi archívumhoz fordultam. Van egy félezer oldalnyi összeállításom a művészek és nem-politikusok ütős, szellemes mondataiból. Néhány napja, Konrád György halálhíre nyomán úgy találtam, hogy ő a csúcstartó az 1989 és 2019 közötti 94 mondattal. Most rájöttem, hogy Bodor Páltól 1989 és 2012 között 114-et olvastam. De akkor hová tehető a náluk évtizedekkel fiatalabb Puzsér Róbert, akitől 2012. április 29. és 2019. szeptember 19 között 137 mondatot jegyeztem föl?

Vajon ezek a számok érték-sorrendet is jelentenek? Valószínűleg nem, ám a finomhangoláshoz akad egy másik jelzőszám is. A följegyzettek közül mennyi könyvelhető el szállóigének, ha úgy tetszik: maradandó mondatnak? Az eredmény Bodornál 42, Konrádnál 23, Puzsérnél 10. Időarányosan a Puzsér-jelenség névadója nem is áll olyan rosszul a közírók versenyében, mint a polgármester-jelöltekében.    

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr3015136946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andráska8 2019.09.20. 19:46:40

Sajnos pszichiátriai eset, gondozásra szorul. Ezekből már van elég kormányon.

Flankerr 2019.09.21. 01:44:04

Szerencsére Puzsér megválasztásának az esélye Berkiével egyenlő: nulla

body_andras 2019.09.21. 12:46:26

Tökéletes struccpolitika: azon elmélkedtek, hogy kit hányszor jellemez, kitől vesz el szavazatokat, hány százalékra méri a propaganda.
Mikor szándékoztok elolvasni a programot és gondolkodni rajta? Baromira figyelem az ellenzéki megmondóemberek szellemeskedését, de még egyet se láttam vagy hallottam, aki egy szót is hozzászólt volna a Sétáló Budapest programhoz.
Ha október 13-án az eredmény azt mutatja, hogy Puzsér programja a nulláról X%-ig emelte a választópolgárok érdeklődését és egyetértését (mert az ő szavazóiról elhihetitek, nem a Robi csábereje vonzotta őket), ezzel szemben a Tarlós 50% fölött nyer, KariGeri meg (50-X)%-ra elkezd keserűen magyarázkodni, akkor mégis - mi a fészkes fenét fogtok majd kitalálni, hogy ezt megmagyarázzátok?

Kabai Domokos Lajos · www.bekialtas.blogspot.hu 2019.09.21. 12:48:43

Vagyis, suszter maradjon a kaptafánál? #

Fikalnyik Eugén 2019.09.21. 12:52:26

"Gondolataiból kirajzolódik egy gúlaszerű alakzat, amelynek csúcsán a miniszterelnök csücsül, alatta „a budapesti helytartója” (Tarlós István) és „a háztáji ellenzéke” (Karácsony Gergely) (...) Igen ám, csakhogy az imént összefoglalt konteót Puzsér feltűnően érzékletes mondatokkal adja közre"

Konkrétan ez nem konteó, hanem pontosan ugyanaz, amiről Dávid Ibolya beszélt 15 éve, a 70-30.

Zöldi László 2019.09.21. 12:52:34

@body_andras: A magam véleményét fejtettem ki, egyes szám első személyben. Nem tartozom sem falkához, sem szektához. Ügyesebben általánosítson!

dare 2019.09.21. 13:36:38

Láttam én is mind az m1, mind az atv-s szereplését, és tényleg látszott rajta, hogy nehezen tudja tartani az indulatait.
Számomra pont ez teszi egyébként hitelessé.
Kiérzik belőle a kisember tehetetlen dühe, annak az embernek, aki mind a két garnitúrát a háta közepére kívánná szíve szerint, de muszáj is lenne szót érteni velük, mivel olyan támogatottságuk van, amit lehetetlenség figyelmen kívül hagyni.
Nekem ez nem menne, mivel olyan szinten van már herótom ebből a két csoportosulásból, hogy arra lassan már szavak sincsenek.

Rónai is azt kérte rajta számon, hogy mit okoskodik még mindig a pártok támogatottsága nélkül, tehát ez a magányos civilként melyik oldalra is tüzeljen a harctér közepén, kitől is akar elvenni szavazatokat, minek ment oda lemez rojtosra hallgatása zajlik újra.
Szerintem egyértelmű pedig, hogy mind a két oldaltól szeretne, de Karácsonyt azért ekézi még pluszban, mivel ő jelenleg azért küzd, hogy a régiek újra hatalomba kerülhessenek a hátán.
Előbb-utóbb ezért fogja majd rugdosni a Momentumot is, de jelen pillanatban Karácsony szemmel láthatóan is nagyobb ellensége neki, mint Tarlós.

Ott volt az a szépemlékű 2018-as parlamenti választás is.
Puzsér is azok között volt, aki ostorozta az ellenzéki pártokat egy olyan koordinációért, amely során az egy az egy ellen megvalósulhatott volna, de mivel akkor még azért ment a farokméregetés, hogy ki is legyen az ellenzék vezető ereje, ezért ezek a hangok süket fülekre találtak mind a benzinkutakon, mind az olyan pártirodákban, ahol még pogácsát sem adtak a megjelenteknek. :D
És akkor most csodálkozunk, hogy vannak magányos civilek, akiknek be van dugulva mind a két füle.
Hát kérem, szívem szerint én is azt mondanám, hogy nem alkalmas időpontban kapott légnyomást a harctéren, de ha már így alakult, ezért nem is tudom őt kárhoztatni érte.
Egyik felem arra kíváncsi, hogy milyen lenne amint leülne Tarlós vitatkozni Karácsonnyal és Puzsérral, és ők ketten egy méretes zakót raknának a nyakába, majd Puzsér visszalépne Karácsony javára ( na jó, ez már sci-fi :D) a másik felemet pedig az is érdekli, hogy tényleg milyen eredményt érhet el ebben a hiszterizált közegben egy magányos civil.
Mivel lassan már képtelen fékezni az indulatait, ezért félek hogy nem sokat.
De ilyen előzmények után önmérsékletet követelni, meg számon kérni se lenne túl érdemes rajta bármit bárkinek, főleg nem azoknak, akik most a legjobban akarják alakiztatni.
Október 13 után okosabbak leszünk.
Egyébként az én tippem, hogy Karácsony fogja megnyerni a választást
Tudom, hülye vagyok, Tarlós így-úgy, de ez csak egy tipp.

dare 2019.09.21. 14:13:34

A kisemberek nótáját pedig dúdolgathatjuk az önkormányzati előtt és után is.
A demokraták, meg a kereszténydemokraták majd mutatják az utat, csak tanulnák már meg végre annak a szónak a jelentését, amit oly lelkesen magukra aggattak.
És akkor nótafa!
Parancs!
Nótát!
Értettem!
youtu.be/_pdUExRDGtU

Manna5 2019.09.21. 15:32:06

@dare: Az egész választási színjátékból engem is az érdekel legjobban, ahogy írtad "mit érhet el egy magányos civil ebben a hiszterizált közegben".... Hacsak annyit, amennyit ezzel a videóval megpróbál elérni - már akkor nem indult hiába...

www.youtube.com/watch?v=zJNUy-dggpE

Csak tartok tőle, hogy ízekre szedik... Berki perel - milliókért liheg, így most már Puzsér harca nemcsak a polgármesterségért folyik. A tét jóval nagyobb... Ezért olyan feszült és ideges...

Nyerő ebben a játékban csak akkor lehet, ha győz...

dare 2019.09.21. 16:03:33

@Manna5: Nem tud győzni.
A simaheréjű pedig beteljesítette a feladatát, foglalkoznak vele, és pont ez volt a céljuk.
Berki egy olyan figura, akivel a társadalom jelentős része egyáltalán nem tud mit kezdeni, nem tudja hova tenni, ezért nem is foglalkozik vele.
Kivéve Puzsért, mert ő viszont foglalkozik vele.
Adja magát a kérdés: minek?
Mind az atv-n, mind az m1-en vért izzadnak azért, hogy ebben a választási hercehurcában kompetens (összegyűjtötte, neki is joga van..etc) indulóvá tegyék, és mivel Puzsér is foglalkozik vele (sajnos), még a végén össze is jön nekik.
Puzsér-Karácsony- Berki??? vita.
Miivaaaan?

nts 2019.09.21. 19:30:21

"Gondolataiból kirajzolódik egy gúlaszerű alakzat, amelynek csúcsán a miniszterelnök csücsül, alatta „a budapesti helytartója” (Tarlós István) és „a háztáji ellenzéke” (Karácsony Gergely). "
Ennyire egyszerű. És mégis rengeteg ember van, aki ezt képtelen megérteni.

body_andras 2019.09.21. 19:52:59

@Zöldi László: Azokhoz szóltam akik az index címlapról érkezve eszik ezt az írást mint a cukrot. Azért is került oda, mert akad benne pár klisé amit hetek óta hangoztatnak azok a bizonyos falkák. Ne haragudjon, de nekem meg ez a véleményem. Az archívumra való hivatkozás mintha az értelmiségiek elefántcsonttornyába emelné Önt és onnan szólna le gúnyosan erre a kiabáló Puzsérra.
Hazudnék ha azt mondanám, hogy nem értem meg és nem tisztelném a véleményét, csak így ennek se füle, se farka.

Zöldi László 2019.09.21. 19:58:59

@body_andras: Ha úgy érzi, hogy nincs se füle, se farka, akkor azzal is beérem, hogy ne tisztelje.

lobster thermidor 2019.09.22. 07:47:26

@dare:
Na de azt mégis hogyan kell értenünk, hogy míg szerinted Pizsér 2018 - ban az ellenzéki összefogás mellett kardoskodott, most, amikor létrejött ez az összefogás, az indulásával, és a közös ellenzéki jelölttel szembeni indulatos kirohanásaival igyekszik az összefogás eredményességét meggátolni.

baryll 2019.09.22. 08:09:12

Tisztelt blogot író Zöldi Úr!
Az is egyfajta falkához való tartozás ám, ha valaki mélységesen elégedett a mai politikai berendezkedéssel, ezzel a váltógazdasággal (kétpárt rendszerrel). Jól példázza a - valódi demokrácia helyett működő - váltógazdaságot az, hogy most ismét a héliumot szívott Gyurcsányt sikerült visszahelyezni egy kvázi hatalomba az EP-ben, D. Klára személyében.
Ténylegesen az a valódi demokrácia, ahol ha valaki veszi a fáradságot és elindul egy szabad választáson, új, választható alternatívát kínálva, akkor őt egyböl százalékokkal felcímkézett fiókokba pakolják, és ezek után úgy is kezelik, mint egy lemért, és túl könnyűnek találtatott statisztikai mutatót? Tényleg ez a demokrácia? Nem, ez valójában a "fejlett nyugat" (pl.:USA) harminc éve tartó folyamatos utánzása, majmolása. (Weöres Sándor, Majomország című versében hűen szemlélteti a nálunk begyűrűzött társadalmi és politikai helyzetet.)

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.09.22. 08:10:38

Puzsér nagyobb rém a ballibák számára, mint Tarlós.

Nyomek 2019.09.22. 09:23:33

" irtózom ugyanis a kiabáló emberektől"
Én meg a hülyeségeket beszélő emberektől. Még akkor is, ha halkan beszélnek.
"önuralom híján aligha lesz képes uralkodni egy világvároson"
Ennyi. Mi más is kellhet egy főpolgármesternek? Bezzeg Demszky/Tarlós nem volt híján ezzel. Karácsonyról nem is beszélve. Önuralmuk miatt szuperalkalmasak, a blogger megmérte őket. Budapest ezért virágzik. Csak a Balkánnal hasonlítsuk össze.
Szellemes mondatok statisztikája!!!! :-))))
Konrád György: 94/30 év
Bodor Pál: 114/23 év
Puzsér Róbert: 137/7 év 5 hónap
Maradandó (!!!!) mondatok :-))))): (= finomhangolás :-)))))))
Konrád György: 23
Bodor Pál: 42
Puzsér Róbert: 10
Ezért a sorrendért kerülhetett a poszt az indexre. Egy lista, ahol Puzsér hátul végez.
Az hogy Tarlós/Karácsony a közelében sincs a listának - nem érdekes. Ők éppen ezért ALKALMASAK főpolgármesternek. Ezzel van bebizonyítva. Pont.
Mi sem érdekesebb az szellemes és maradandó gondolatoknál, mint a darabszámuk? Nehogy már idézzük valamelyiket! Még a végén tartalom is gyártódik akkor, amire aztán tényleg senkinek semmi szüksége nincsen.

Zöldi László 2019.09.22. 09:35:56

@Nyomek: Köszönöm, hogy utánam számolt, és akaratlanul is hitelesítette a mondandómat. Puzsér publicista 10 szállóigéje 7 év és 5 hónap alatt fajlagosan jobb teljesítmény, mint a másik két említett közíróé.

Nyomek 2019.09.22. 20:15:38

@Zöldi László:
Köszönöm, hogy válaszolt.
A hitelesítést is olyan furcsán értelmezi, mint a főpolgármesteri székért indulók vs irodalmárok deathmatch-ét.
Akkor hitelesítettem volna - szerintem - az Ön számait, ha a mondásaikat én is újraszámoltam volna. De mivel az Ön házi archívumához nem férek hozzá, ezt nem tehettem meg, így mindössze az Ön által megosztott végeredményt (!) írtam le ismételten, kivonatos formában - hiszen írását erre a számadatsorra alapozta, azóta sem tudjuk miért. De szerintem Ön is tökéletesen tisztában van vele, hogy mi az a hitelesítés.
Más: "Puzsér publicista 10 szállóigéje 7 év és 5 hónap alatt fajlagosan jobb teljesítmény, mint a másik két említett közíróé."
Még a végén Puzsér jól jön ki az elemzésből és akkor ugrott az index-címlap! Még szerencse, hogy a közírói alkalmasság valahol a sorok között főpolgármesteri alkalmatlanságot jelent. Még "finomhangolás" után is.
:-)
Még lehetne egyébként arról is írni, hogy az Ön által említett személyek mennyit ettek és mozogtak le életükben. Egy tetszetős tortadiagramot rittyenthetne. Vagy erről nincs semmi az archívumában?
:-)
Egyébként minden fenti kötözködésem ellenére ez egy jó poszt, csak az iróniát kell benne meglátni. Az pedig nagyon el van rejtve ám!
Még egyszer köszönöm, hogy válaszolt.

Zöldi László 2019.09.23. 06:51:41

@Nyomek: Szívesen elmondanám a hitelesítés folyamatát, de írásban nincs lelki erőm hozzá. Itt üt vissza az Ön névtelensége. Ha tudnám a nevét, akkor felhívnám, vagy Messengeren megadnám a telefonszámom, és élő szóban adnám elő. Kár, hogy nem élhetek a módszerrel. Üdv.

Nyomek 2019.09.25. 22:38:49

@Zöldi László:
Köszönöm, hogy ismét válaszolt.
Igen, névtelen kommentelő vagyok, igyekszem ezért úgy viselkedni, hogy valamennyire azért kilátszódjak a mocsárból. Remélem, ez azért látható.
Ezen a hitelesítés dolgon elgondolkoztam, az Ön értelmezésében lehet, hogy új adatot szolgáltattam, ami erősítette az okfejtését. Ez lehet hitelesítés, bár szerintem inkább csak megerősítés. Az "akaratlanul" az teljesen megalapozott. :-)
De a hozzászólásaim lényegi részét tekintve - már amit én annak tartok - nem lenne célszerű a házi archívumát közkincscsé tenni? Ha az Ön által említett három személy nevét az utca embere meghallja, 99% csak a Puzsér nevét ismeri. Szerintem erre még Puzsér is azt mondaná, hogy méltatlan.
Köszönöm!