Médianapló

Médianapló - Bolgár kérdezne, ha Tarlós nem beszélné túl

2019. szeptember 19. 10:44 - Zöldi László

Ha a közismert interjúalanyt egyetlen jelzővel kéne jellemezni, azt írnám róla, hogy pikírt. Csípős, éles, harapós, maró, sértő, szúrós, undok. Nehéz eldönteni, vajon a rokon értelmű szavak közül melyik illik hozzá, de az a benyomásom, hogy a budapesti főpolgármester úgy tekint az újságírókra, mintha mindegyik külön-külön utálná őt. Elvégre csak azért kérnek tőle interjút, hogy rossz színben tüntethessék föl.

Ilyesmiről tűnődtem tegnap délután, miközben a Klubrádió Megbeszéljük című műsorát hallgattam. Bolgár György faggatta Tarlóst. Azaz csak faggatta volna, a városvezető ugyanis nem hagyta szóhoz jutni. A műsorvezető talán nem gondolta végig, hogy hetven fölött csínján kell bánni a telefonon keresett emberekkel. Már rosszul hallanak, ezért csak mondják, mondják a magukét. A vonal másik végén pedig vagy kinyomjuk a hívást, vagy tudomásul vesszük, hogy nem kérdezhetjük meg a túlkoros illetékestől azt, ami nyomja a bögyünket.

Nem csinálnék gondot egy öregember egészségügyi problémájából, ha nem szembesülnék ugyanezzel a jelenséggel a fiatalabb Fidesz-politikusoknál is. Róluk már nem lehet azt mondani, hogy baj van a hallásukkal. A jelek arra utalnak, hogy a folyamatos hatalomgyakorlás tizedik évében vérükbe ivódott, amit fejükbe vertek a kommunikációs tréningeken. Ha egyáltalán vállalkoznak arra, hogy megszólaljanak a tevékenységüket fürkésző újságírók műsoraiban, úgy tesznek, mintha nem hallanák a kérdéseket. Másoknak talán kínszenvedés volt tegnap a mintegy húsz percnyi interjú, melyben a főpolgármester udvariatlanul túlbeszélte az egyik legrutinosabb műsorvezetőt. Számomra inkább tanulságosnak hatott, mert beugrott róla egy régi jelenet.

A Fidesz még ellenzéki párt volt, de a Józsefvárosban, ahol laktam, már az önkormányzati képviselőtestület többségét alkotta. Épp a városháza előtt haladtam a Nagykörút felé, amidőn a nyitott kapuban látszott, hogy a lépcsőn jönnek lefelé a divatosan öltözött, húszas-harmincas fiatalemberek. A bejáratnál azonban nem álltak meg egy pillanatra, hogy fölmérjék a terepet, és csak akkor tegyék lábukat a járdára, ha a járókelők között rés támad. Kiözönlöttek az utcára, és falanxként vágtak éket a józsefvárosiak tömegébe. Akkor suhant át agyamon, hogy mi lesz, ha ezek az országban is hatalomra kerülnek.

Hát bizony az lett, hogy a végtelenített hangszalagra fölvett monológokba csak úgy nem szólhatnak bele a nyilvánosság kedveszegetten kérdezősködő képviselői.   

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5615129882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csulla 2019.09.19. 12:18:07

A taplos polgi,sajnos süketek párbeszédére lett beállítva!Aki nem az ö "gondolkodását" szeretné hallani,azt nem képes megérteni,ezért képes elhallgattatni!

vergyula 2019.09.20. 03:44:45

Mindegy neki, hogy megafon vagy telefon.

teéjesenmindegy 2019.09.20. 10:20:52

Na, ja. A hülye vén tarlós, aki elnyomja a szegény drága bolgárurat.
Amikor annak a végtelenül független és tárgyilagos műsorában a létező legnagyobb baromságokat böfögik a telefonálók. Bolgárúr meg helyesel vagy hümmög. Tegnap pl. egy idióta vagy negyed órán át magyarázta, hogy a fidesz úgy csal a választásokon, hogy olyan helyekre jelent be embereket, ahol a lakás tulaja nem is tud róla, meg hogy több ezren vannak, akik bankkártyákkal járják Csepelt, és veszik le a pénzt amikor csalni kell.
A Tarlósnak a nézésétől a járásáig gyakorlatilag mindent lecikiztek, konkrétan le is akarták már lőni, aztán Tarlós úgy áll hozzá, nintha utálnák őt.
Aztán szegény bolgárúr egyszer nem jut szóhoz. Skandallum.

Ööö, izé, mielőtt demens vénemberezünk, úgy emlékeztetnék, hogy Ájpibácsi 78 évesen köztársasági elnök volt..

Zöldi László 2019.09.20. 10:27:02

@teéjesenmindegy: Bizonyára én vagyok a hibás, ha ama bizonyos mondatból nem érzi ki az iróniát.

Eugene Horse 2019.09.20. 10:50:44

@Zöldi László: Háromszor említi a korát, szóval szerintem ez már nem irónia. Mondjuk nekem mindegy, nem csipázom a főpolgit, de hallgattam az interjút, és én inkább azt hallottam, hogy Bolgibá' szívesen belehelyezkedett az áldozatszerepbe, és feszt a főpolgi vitával szekírozta az alanyt, aki ettől csak jobban belelovalta magát az emelt hangba, frappáns kis taktika volt idegbeteg üvöltözőnek kihozni Tarlóst, Bolgár nagyon ért ehhez.

törppicur 2019.09.20. 11:24:25

Kedves Zöldi Úr!

nem tudom emlékszik-e arra, amikor a Jobbik szóvivő Jakab (aki ugye szinte siheder) a TV-ben azt mondta el, amit akart, akár kérdezték, akár nem. Ehhez felvette az ez tv hazudik feliratú pólóját?
Na azt nehéz lett volna minősíteni.

törppicur 2019.09.20. 11:25:43

@vergyula:
gyulusom, nem tudod véletlenül a Parlamentben kik honosították meg a megafont, ráadásul síppal súlyosbítva?

Zöldi László 2019.09.20. 11:33:01

@törppicur: Nem láttam azt az interjút, de kommunikációs szempontból változatlan az álláspontom. Aki a "süket" túlbeszélős módszert alkalmazza, az nekem nem rokonszenves.

Drizari 2019.09.20. 12:41:24

Nem Tarlós az egyedüli, aki lehengerlő módon mondja a magáét a Klubrádióban. Egyre több betelefonáló is így viselkedik, és nem is mindig politikai témákban. Mint pl. most az "Ezitta Fórum" műsorban, a klímaváltozásról.

Julius A.Z. 2019.09.20. 13:06:13

Nem tartozik a tárgyhoz, de ...: A szövegkörnyezetben az öregembernek egészségi problémája van. Egészségügyi probléma esetén az egészségügynek (a rendszernek) van problémája. Amikor viszont egy ember egészségével (testével, lelkével) van probléma, az egészségi probléma.
P.S. Ez a megjegyzés érte van, nem ellene. Mármint a bejegyzés szerzőéért. Szeretem az írásait (formailag és tartalmilag is). Éppen ezért a medianaplo-hoz szólok hozzá, és nem másokhoz. Itt még látom értelmét, máshol már nem.

Minden ballib bérretteg 2019.09.20. 13:15:56

Milyen furcsa.

A Köz-TV-be betévedő összes ellenzéki politikus egyike se válaszolt soha még a feltett kérésre az elmúlt 4-5 évben biztosan.
Meglepő hogy Zöldi Úrnak ez nem tünt fel.
Ahogyan az is meglepő, hogy a Momentumosok és mások trollkodásait, kifejezetten pártolják és kívánatosnak tartják, az ellenzéki szavazók, és újságírók.
Miközben felháborodunk, ha a vérbalos Drága Bolgár Úr kérdéseire, vagy más ballib csinovnyik kötekedésére, hasonló módszertannak válaszol egy kormánypárti politikus vagy polgármester.

Kettősmérce ? Ahogy az lenni szokott.

morph on deer 2019.09.20. 17:20:54

@teéjesenmindegy:
”Ööö, izé, mielőtt demens vénemberezünk, úgy emlékeztetnék, hogy Ájpibácsi 78 évesen köztársasági elnök volt..”

Mielőtt jobban beleélnéd magad: az életkor és a demencia nem áll egyenes összefüggésben egymással!
Azaz: te lehetsz demens hatvanévesként, és szellemileg friss százévesként, például.

Terlóssal nem az a baj, hogy demens lenne, hanem az, hogy tapló. Szerintem az meg épp elég.

Zöldi László 2019.09.20. 17:24:49

@Minden ballib bérretteg: Azért nem tűnt fel, mert évek óta nem néztem a köztévét. Márpedig arról szeretek írni, amit láttam, hallottam, olvastam. 2018. június 4-e óta 0 bejegyzés és 1758 hozzászólás fűződik az álnevéhez. S mert kommenteli a bejegyzéseimet, azt tapasztaltam, hogy íráskészsége megizmosodott. Javaslom, adjon címet egy blognak, és önálló posztokban ossza meg velünk a gondolatait. Ígérem, nem fogom számon kérni, miért nem arról írt, amit én láttam, hallottam, olvastam.

Európai téridő 2019.09.20. 23:24:27

Ezt a technikát alkalmazta már Torgyán is egy tévéinterjú során, sikeresen, a riporter szóhoz sem jutott. Ellenzékben Szijártó is csinálta, de Kálmán Olga le tudta szerelni. Drága Bolgár Úrnak Tarlóssal nem sikerült. Akasztották a hóhért, oppardon, a műsorvezetőt. Bizony-bizony, ez a lehengerlő interjúalanyi stílus sokszor igencsak működőképes. És megeshet, hogy az interjúalany pont ezzel éri el a célját, azt, hogy az "üzenete" eljut egy bizonyos törzsközönséghez. Hátha valamelyiküknek belemegy a fülébe az a bizonyos bolha.

Színes Géza 2019.09.20. 23:34:11

Aki a Klubrádiót szokta hallgatni, pontosan tudja, hogy technikai hiba miatt rendszeresen nem hallja a műsorvezetőt a telefon másik végén lévő.

BiG74 Bodri 2019.09.21. 01:53:15

Hallgatag embernek ismernek, pedig csak ritka az alkalom, hogy beszélgessek. Kinyilatkoztatások, monológok, ömlengések. Nem csupán önmagukban visszataszítóak, hanem negatívan véleményezik magát a nyilatkozót is. A beszélgetés a vélemények markáns különbsége mellett is pozitív. Az ilyesmi pedig csak unalmas, gyomorforgató. Tarlós úrnak mi szüksége van taplóságának rendszeres megerősítésére?

lujo1111 2019.09.21. 06:02:55

@teéjesenmindegy:
az RTL Klub Házon kívül című műsora most arról számolt be, hogyaz ukrán határ mellett több település népessége is brutális növekedésnek indult – papíron.
Mint kiderítették, van olyan családi ház, ahová száznál is több ukrán-magyar kettős állampolgár jelentkezett be, pedig sosem látta őket senki
444.hu/2018/04/04/az-ukran-hatarnal-rengeteg-hazba-tobb-tucatnyi-szavazopolgart-jelentettek-be-de-a-helyiek-sosem-lattak-oket
a nyírségben van olyan ház, amelyben papíron 203-an élnek
propeller.hu/itthon/3399393-dk-ki-kell-vizsgalni-hany-ukran-van-bejelentve