Médianapló

Médianapló - Mi hangzott el Rajk László temetésén?

2019. szeptember 15. 10:17 - Zöldi László

Most, hogy meghalt az ifjabbik Rajk László, a nyilvánosság fórumain sokan emlékeztek és emlékeztettek rá. Egyik társa a rendszerváltó ellenzékben, Kőszeg Ferenc személyes hangvételű írásban búcsúzott el tőle tegnap, a Mérce nevű portálon. Felidézte ama fényképet, amely 1956 őszén készült a Fiumei úti temetőben.

Idősebb Rajk László, az 1949-ben kivégzett külügyminiszter (korábbi belügyminiszter) koporsója mellett kapták lencsevégre az özvegyét és az akkor hétéves kisfiát. Az utóbbira emlékező ezt írta: „Ha nem esik az eső, már aznap, 1956. október 6-án kitört volna a forradalom.” Figyelemre méltó kijelentés, lehetne róla vitatkozni. Kár, hogy nem fér bele e szakmai rovat, a Médianapló kereteibe. Van viszont valami, ami belefér: egy szállóige története. Felötlött, hogy a temetési menetben elhangzott egy kesernyés, korjellemző bon mot. Valóságtartalmát azért nem vonom kétségbe, mert oly sokan jegyezték meg különböző, de a lényeget nem érintő változatokban, hogy érdemes róla eltűnődni.

A kávéházi verzió szerint az idősebbik Rajk László egyik régi ismerőse ezt találta mondani a tömegben: „Hej, ha Laci ezt látná, de közénk lövetne.” Annyi bizonyos, hogy az ütős, szellemes mondat szájról szájra terjedt, elvettek belőle, hozzá is tettek. A legenda szerint két korosabb férfi ballagott egymás mellett a hosszan elnyúló felvonulásban. Már közel a temetőhöz, valahol a Keleti pályaudvar környékén az egyik fölnézett, látta a komor, elszánt arcokat, és így szólt a másikhoz. „Hej, ha Laci élne, de közénk lövetne.” Moldova György a Kádár-könyvében munkásmozgalmi veteránok közé helyezte, és az egyik névtelen öreg szájába adta a szállóigét.

A jelenetet Csoóri Sándor is elmesélte a Magyar Nemzet 2010. július 27-i számában. Ő úgy emlékezett, hogy bent, a temetőben, a sír körül gyülekező írók gyűrűjében álldogált, és „Egyszer csak Zelk Zoltán hangját hallom hiteles sóhajtásként: ’Szegény Laci, ha élne, már rég közénk lövetett volna’… ” A temetést felidéző emlékiratok szerint azonban az utcai menetben beszélgető két férfi közül az egyik Szalai Sándor szociáldemokrata szociológus (maga is a Rákosi-rendszer börtönviselt áldozata) lett volna. A visszaemlékezők inkább csak abban különböztek, hogy máshová helyezték a jelenetet.

Mindazonáltal az értelmezők közül Csoóri Sándor az egyedüli, aki a személyes jelenlétére hivatkozott. Ez hitelesítő mozzanat, bár állítására a költőtárs, Zelk Zoltán már nem bólinthat. 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr3315093292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

altona 2019.09.16. 07:24:59

..haggyon el, még a zemlékük is ezeknek a szemeteknek!

MACISAJT 2019.09.16. 09:29:08

Kis magyar történelmi tragédia.

A testvérek.

1.

Rajk Endre (Székelyudvarhely, 1899–Németország, 1960) 1937-ig a Hangya Szövetkezet vezető tisztségviselője, 1937 és 1939 között a nyilas EKE mezőgazdasági szövetkezet igazgatója.

1936-tól Szálasi Ferenc híve, 1939-től már a szűkebb pártvezetés tagja A nyilas puccs után készletgazdálkodási kormánybiztos, a közellátásügyi miniszter helyettese. 1945-ben Németországban fogságba esik, háborús bűnösként való kiadatását a magyar kormány – talán öccse, a kommunista belügyminiszter Rajk László miatt – nem kéri. Népügyészségi vagy népbírósági vizsgálati anyaga nem maradt fenn.

2.
Rajk László
Belügyminiszter (1946–48)

1946. március 20-tól belügyminiszter volt. Belügyminisztersége alatt a rendőrségen belül működő politikai rendőrséget (PRO) önálló szervezetté alakították (ÁVO) a „fasiszta és reakciós csoportok” elleni harc folytatására. Számos vallásos, nemzeti és demokrata szellemű intézményt és szervezetet tiltott be, illetve oszlatott fel (mintegy 1500-at), aktív szerepe volt az 1947-es „kékcédulás” választások manipulációiban, és az első koncepciós perek megrendezésében.
Az első ilyen per az 1947-es szegedi Magyar Ellenállási Mozgalom per volt, melyet Komlós János szegedi ÁVO parancsnokhelyettes (későbbi humorista, Hofi ptarónusa) tervezett meg, és Rajk felügyelt.
A következő jelentős koncepciós per az egyház megfélemlítésére kreált Pócspetri per volt 1948-ban. Erről tudósított a Szabad Népben Vásárhelyi Miklós, a későbbi Soros -elnök.
Belügyminiszteri utasítására engedték ki az 1947-es „kékcédulás” választásokon törvénytelenül szavazó, a szociáldemokrata Ries István igazságügyi miniszter (őt meggyilkolták) által letartóztatott kommunistákat.
1949. május 30-án a kommunisták közti népszerűségére féltékeny Rákosi Mátyás és köre nyomására, Rajkot koholt vádak alapján (kémkedés az imperialistáknak, korábbi együttműködés a Horthy-korszak titkosrendőrségével) letartóztatták. Vallató elvtársai, Kádár János belügy- és Farkas Mihály honvédelmi miniszter voltak. A jugoszláv kommunistákkal való kapcsolattartással vádolták. Rajk minden ellene felhozott képtelen vádat beismert.
A per vádiratát maga Rákosi Mátyás, a párt főtitkára készítette, és Sztálin hagyta jóvá. A tárgyalásvezető bíró Jankó Péter volt, aki előtte már számos népbírósági perben is elnökölt. Ekkoriban hangzott el a pártvezér hírhedtté vált dicsekvése: „megvallom, sok álmatlan éjszakámba került, amíg a végrehajtás terve alakot öltött”. Rákosi a per idejére a dolgozószobájában külön hangszórót szereltetett fel, amin végigkísérhette a tárgyalás menetét, illetve egy külön telefonvonalat, amin a helyszínen levő Péter Gáboron keresztül folyamatosan instruálta a bíróságot – de a vádlottakat és a védőket is. A szeptember 16-án kezdődöttbírósági tárgyalást rádión közvetítették. A perben a népbíróság szeptember 24-én népellenes bűntett és hűtlenség vádjával halálra ítélte Rajk Lászlót, valamint Szőnyi Tibort és Szalai Andrást. Vicces hogy 1949-ben Rajkot és társait a Horthy rendszer jogszabálya, a hűtlenségről és kémkedésről szóló 1930. évi III. tc. alapján ítélték el. Az ítéletet október 15-én hajtották végre az ÁVH Conti utcai börtönében.

3. Az utód.
Rajk László.
1988-ban a Szabad Kezdeményezések Hálózata, majd a Szabad Demokraták Szövetsége alapító tagja volt. Az 1990-es országgyűlési választásokon bekerült a törvényhozásba, amelynek 1996-ig tagja volt. Parlamenti működése során a kulturális bizottság, 1994-től két éven át a külügyi és az európai integrációs ügyek bizottságának tagja. 1996-ban onnan visszavonult de az országgyűlési választásokon képviselőjelöltként azóta is minden alkalommal indult az SZDSZ listáján, ahogyan az önkormányzati választásokon is az SZDSZ fővárosi listáján.

1989-től 1991-ig az SZDSZ ügyvivője volt, majd 2000–2001-ben Demszky Gábor elnöksége idején újra elvállalta ezt a funkciót. Alapításától tagja volt a párt Országos Tanácsának, 1992 és 1997 között az elnökségben is szerepet vállalt, 2000-től 2001-ig pedig a budapesti választmány elnöke volt.

2009. július 13-án több alapító taggal együtt, kilépett az SZDSZ-ből,[4] majd egy hónappal később több liberális személlyel együtt megalapította a Szabadelvű Polgári Egyesületet.

Kis magyar sátántangó, nyilas, bolsi+szdsz.
Ja és utóbbi bosszút állt a sérelmeiért, a főváros legborzasztóbb giccsével, a Lehet úti csarnokkal.

Zöldi László 2019.09.16. 10:21:04

@MACISAJT: Kétszer szólt hozzá. Az első belefér a bloggazda vitakultúrájába, ismert történelmi tényeket ollózott össze, majd kommentált. A második nem fér bele, mert rasszista megjegyzés. Kettőt tehet. 1. Felháborodik és hadakozik, ezzel kizárja magát a Médianapló közegéből. 2. Tudomásul veszi a döntésemet, és a majdani bejegyzéseknél is él a kulturált hozzászólás lehetőségével.

Moin Moin 2019.09.16. 10:52:08

@MACISAJT: A főváros legborzasztóbb giccse a Nemzeti Színház épülete - de a Lehel-csarnok is keményen dobogós!:-)))

Manna5 2019.09.16. 11:26:09

@MACISAJT: Ha már történelmi adatokat közölsz, illene a pontosságra törekedni. Nem nüansznyi hiba, hogy kimaradt: "1996-ban lemondott parlamenti mandátumáról, azért, mert az SZDSZ több prominens vezetője érintett volt a Tocsik-ügyben..."

Az pedig, hogy a Lehel piac giccses vagy sem, csupán ízlés kérdése. Minden esetre van benne elég wécé, ami mondjuk nem mondható el a négyszeres költségvetésből épült újpesti "csoda piacról". Hogy hogy jön ez ide? A bevásárló helyeket emberek HASZNÁLJÁK - ezt egy építésznek illene tudnia... Rajk László tudta... Egyébként az újpesti új vásárcsarnok ugyancsak ízléstelen, nem illeszkedik a környezetbe, ordítóan más, mint a gyönyörű Böhm Henrik tervezte szecessziós Városháza, ami mellett áll...

Ordító ellentéteként egy mélyről jövő emberbarát kulturáltságnak és egy pénzéhes magamutogató világnak...

Olyan világnak, ahol nem átallanak halottakra hányni minden szemetet, akkor, amikor még el sem búcsúztatták...

Miért is?

vergyula 2019.09.16. 11:38:20

@Manna5: "gyönyörű Böhm Henrik tervezte szecessziós Városháza" - szerintem ez ebben a formában Böhm Henrik szépségét méltatja, bocsánat.

Manna5 2019.09.16. 11:43:54

@vergyula: Átfogalmazom, jó? "...a Böhm Henrik tervezte gyönyörű, szecessziós Városháza".... Kösz, hogy szóltál! (mosoly)

MACISAJT 2019.09.16. 11:52:24

@Zöldi László: "A második nem fér bele, mert rasszista megjegyzés. Kettőt tehet. 1. Felháborodik és hadakozik"

Á fenét háborodok és hadakozom..:-) A DEL gomb odaát van, ugye...:-)

Amúgy a "rasszista" megjegyzésről. Világszerte ismertek az etnikai alapon szervezett maffiák- és így is küzdenek ellenük.
A maffia etnikai alapon szervezett csoport, tagjai a maffiózók .
(Köz)ismerte(bbe)k:

Olasz maffia
USA: Amerikai maffia
Oroszország: Orosz maffia
Kína: Triádok
Japán: Jakuza
Dél-amerikai kábítószer-kartellek
Albánia: Albán maffia
Korzika: Korzikai maffia
Ukrajna: Ukrán maffia
Szerbia: Szerb maffia

Más ? Ááá, olyan nincs.
Meg különben is ,"rasszizmus".

MACISAJT 2019.09.16. 12:02:36

@Manna5: " Nem nüansznyi hiba, hogy kimaradt: "1996-ban lemondott parlamenti mandátumáról, azért, mert az SZDSZ több prominens vezetője érintett volt a Tocsik-ügyben..."
"

Horngyulásan: na és? Attól még az országgyűlési választásokon képviselőjelöltként minden alkalommal indult az SZDSZ listáján, ahogyan az önkormányzati választásokon is az SZDSZ fővárosi listáján.
Az SZDSZ ügyvivője 2000–2001-ben Demszky Gábor elnöksége idején is. 2000-től 2001-ig pedig a budapesti választmány elnöke volt.
Egészen 2009. július 13-áig tagja volt a megérdemelten a pokol fenekére küldött SZDSZ-nek.

Ettől kéne hasraesnem?
Emiatt kellene őt valamire is becsülnöm? Ennyi erővel petőivánkát vagy suchmann tamást is kellene akik szintén belebuktak a tocsikolásba.
És nem folytatom a sort mert megint jön a bloggazda és a suhogtatja a DEL gombot a "rasszizmus"' miatt:-)

MACISAJT 2019.09.16. 12:06:43

@Manna5: "Az pedig, hogy a Lehel piac giccses vagy sem, csupán ízlés kérdése. "

Inkább az ízléstelenségé...
Mondjuk ki: annak a proccreál förmedvénynek egyetlen magyarázata van( vannak akik enyhítő körülménynek tekintik): rajk bosszúja amiért , amúgy a sajátjai, felkötötték a "kékcédulás" apját.
Hát nesztek.

Zöldi László 2019.09.16. 12:21:42

@MACISAJT: Ahogy látom, most nem arra kell figyelmeztetnem, hogy szalonképtelen, hanem hogy túlteng. Az eddigi tíz hozzászólásból négy az Öné (ötödik a kizárt rasszista volt). Kérem, ne feszítse tovább a húrt! Választ nem várok.

PomberMaci 2019.09.16. 15:33:50

A Lehel csarnok tényleg egy szocreál borzalom.

Amikor építették, elképzelni nem tudtam, hogy mi lesz belőle. Amikor átadták, azt vártam, hogy befejezzék, mert csak egy összedobált torzó az egész. Évekbe telt mire rájöttem, hogy ez kész van, ezt így rémálmodta meg az építész.