Médianapló

Médianapló - Miért papírozták le a Mandinert?

2019. szeptember 14. 10:23 - Zöldi László

A tegnapi sajtó egyik legérdekesebb írása a digitális térben látott napvilágot. A Bekiáltás nevű blog gazdája, Kabai Domokos Lajos fejtette ki álláspontját a Mandiner című portál alakváltozásáról. Azt firtatta, vajon a kormányzati „médiafoglalás milyen folyamatainak részeként értelmezhető” az új hetilap. Kifejtette, hogy a Mandinert valószínűleg a Magyar Hang ellensúlyozására, eljelentéktelenítésére szánták.

Okfejtése szerint a neokonzervatív fiatal értelmiségiek két táborra szakadtak. Néhányan a Simicska-féle Magyar Nemzet romjain megalapították a Magyar Hang című hetilapot. A másik csoport létrehozta a digitális Mandinert, amely maradt az Orbán-kormány közelében. Most pedig elérkezett az idő, hogy elhalkítsák a Pozsonyban nyomtatott Magyar Hangot. E gondolatmenet belefér a hatalomgyakorlás keretébe, mégse értelmezném, nem olvastam ugyanis a papír alapú Mandinert. Kerestem az Aldi, a Lidl és a Spar újságpolcán, de nem találtam. Nem zárnám ki a Bekiáltásban olvasottak valóságtartalmát, egyelőre azonban maradnék a szakmai logikánál. 

Amerikában és Nyugat-Európában egyre kevésbé van a nyomtatott sajtónak online változata, inkább az online kiadásnak van (lesz) papír alapú változata. A lapzárta nélküli digitális sajtó a gyorsaságra épít, és ha ebből hibák adódnak, pontosít (frissít). Majd a szerkesztők kiválasztják a hétközi kínálatból a legérdekesebb témákat, és olyan hátteret íratnak hozzájuk, amelyekkel érdemes megtölteni a hetilapot. Az efféle alakváltozásra, árukapcsolásra még nem nagyon volt példa a hazai sajtóban.

Vita azért zajlott a Népszava és a Vasárnapi Hírek összeolvadásáról. E rovatban tűnődtem is arról, hogy érdemes volna megszüntetni a Népszava papír alapú változatát, és a Vasárnapi Hírek bázisán létrehozni a digitális Népszava hetilap-mellékletét. Ez nem történt meg, és a döntés szakmai szempontból akár még hiteles is lehet. Elképzelhető, hogy a Népszava többnyire idősebb évjáratú törzsolvasóit nem szabad megfosztani a hagyományos újságolvasás kultúrájától, akiknek ráadásul aligha volna kedvük öreg fejjel belépni a hetilap-olvasók kasztjába. Ugyanez nem gond a KESMA nevű, kormány által kistafírozott alapítvány 476 szerkesztőségből álló hálózatában, amelynek immár a papír alapú Mandiner is szerves része.

Most pedig elsétálok a Lehel-téri piacra, ahol az állami tulajdonban lévő Magyar Postának van szolgáltatása. Hátha árulják a Mandiner című hetilapot. A fejleményekről majd beszámolok.    

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr9615087202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joska141 2019.09.14. 12:26:18

Tisztelt Zöldi László Úr! Elnézését, nem akarok ironizálni, de tetszett írni, hogy nem találta a Mandiner című hetilapot. Talán újságos pavilonnál kellene nézni. Tegnap, pénteken a 3-as metro vonalán, ahol újságos pavilon van az állomáson, ott mindenütt volt, a Nyugati aluljáróban, a Nyugati pályaudvaron és így tovább. Az Ön által említett Lehel téri aluljáróban is.

Zöldi László 2019.09.14. 12:54:05

@joska141: Örülök, hogy végigjárta az aluljárókat. Nekem más dolgom volt, amelyet fontosabbnak véltem az egészségügyi sétánál. Egyébként néhány perce fejeztem be a bejegyzésben megelőlegezett érdeklődést. Változatlanul nem ismerem a Mandiner első számát. Vagy azért, mert már elfogyott, vagy mert még nem érkezett meg. Nem baj, hétfőn megyek a Szabó Ervinbe, ott talán elolvashatom.

joska141 2019.09.14. 13:04:03

@Zöldi László: Köszönöm reagálását. Tiszteletben tartom, hogy vannak fontosabb dolgai, mint egészségügyi sétát tenni. Változatlanul az újságos pavilonokat ajánlom. Mai egészségügyi séta alkalmvála a Hungária körút és Thököly út sarkán levő újságosnál (1 van csak, nem lehet összetéveszteni), kérdeztem, mutatta, 3 db Mandíner még kapható volt, 13,00-kor. Jó hétvégét, és hétfőn jó olvasást a Szabó Ervinben.

Fikalnyik Eugén 2019.09.15. 14:42:46

Téves megközelítés, a Magyar Hanggal a hétvégi Magyar Nemzetet akarják versenyeztetni.
A Mandíner nyilvánvalóan a korábbi Heti Válasz helyét akarja betölteni, mind külalakban, tördelésben stb, mind látszólag tartalmilag. Ezek még mindig azt hiszik, hogy van ebben az országban 10e+ olyan polgári értékrendű ember, akit át lehet verni, és nem tudja, mi az a NER.

Tehetetlen Dodó 2019.09.15. 15:34:27

@Zöldi László: Inmedio vagy más újságos. Örülök, hogy segíthettem.

Kolompár Lólé 1119 2019.09.15. 15:50:29

@Zöldi László: Ha mindenhol volt, akkor nem kell végigjárni, lemész 1be és van.

Zöldi László 2019.09.15. 16:57:29

@Fikalnyik Eugén: Tisztelem a véleményét, mégis az a benyomásom, hogy nem olvasta az eredeti cikket. Megtalálja a világhálón.

kiskutyauto 2019.09.15. 18:00:55

A Mandinert miért kellett volna elfoglalni? Legalább 10 éve már a sz@rbáncseléd hazaáruló médiabirodalom része...

nagykerek 2019.09.15. 18:55:22

A Mandiner előd Reakció elődje az UFI (Utolsó Figyelmeztetés) volt. Ennek volt nyomtatott változata. Az ősatyák (Balog, Rajcsányi, Szilvay, stb.) mindig nosztalgikusan emlegették, és sosem adták fel, hogy legyen utóda.

Most kaptak hozzá pénzt. Felesleges olyan fekete-fehérre egyszerűsíteni, hogy a Heti Válasz helyett jön.
Megjelent az UFI utóda, ami jelen helyzetben a Heti Válasz utódja is lehet, részben.

Zöldi László 2019.09.15. 19:07:33

@nagykerek: Köszönöm az információt, de ezt már az eredeti cikkben is olvastam. Önnek szintén azt javaslom, hogy olvassa el, úgy könnyebb véleményt formálni a történtekről.

jatagán9 2019.09.16. 08:19:57

"Kerestem az Aldi, a Lidl és a Spar újságpolcán, de nem találtam."

Ez természetes, viszont ennek megértéséhez ismerni kéne a kereskedelmi láncok terjesztési gyakorlatát. Csak a legritkább esetben és csak a legnagyobb lakossági érdeklődésre számot tartó lapokat terjesztik. Kéthavonta a fogyás alapján elemzik és osztályozzák a terjesztett lapokat, és annak megfelelő méretű és elhelyezkedésű boltjaikban terjesztik. Nem megfelelő fogyás esetén rövidesen kilistázzák. A visszakerülés a pocokra csak jelentős változások és erősen indokoltan lehetséges. Ha a Mandiner kapható lenne a kereskedelmi láncokban az a kereskedelmi láncok filozófiájával szembe menne, ami mögött valószínűleg politikai nyomás állhatna.

Kabai Domokos Lajos · www.bekialtas.blogspot.hu 2019.09.16. 16:37:28

@Fikalnyik Eugén: Mindannyian találgatunk, de azt gondolom, a Zöldi László által hivatkozott, saját írásának kiindulópontként választott cikkemben magam is ilyesfajta irányokban tapogatóztam. bekialtas.blog.hu/2019/09/13/bekialtas_a_mandinerrel_a_magyar_hang_ellen#more15071454

Kabai Domokos Lajos · www.bekialtas.blogspot.hu 2019.09.16. 16:39:04

@nagykerek: Mindannyian találgatunk, de azt gondolom, a Zöldi László által hivatkozott, saját írásának kiindulópontként választott cikkemben magam is ilyesfajta irányokban tapogatóztam. bekialtas.blog.hu/2019/09/13/bekialtas_a_mandinerrel_a_magyar_hang_ellen#more15071454