Médianapló

Médianapló - Az üres bölcső, avagy egy hasonlat politikai karrierje

2019. szeptember 10. 10:33 - Zöldi László

A pályakezdő Mikszáth Kálmán arról írt tárcát 1882-ben, hogy miközben a hálószobában veszekszik és békülget a házaspár, a szomszédos szobában üresen tátong a bölcső. Kevésbé tehetséges írók, költők szintén használták a bölcsős hasonlatot, sőt láttam egy kanadai filmet is, egy szülési sokkból ébredező fiatalasszonyról. Az Üres bölcsőt ringat a hold fénye című dalban pedig a Sztevanovity-fivérek írták meg, énekelték el, hogy az apa soha nem ér rá, majd amidőn megöregszik, a fia hárítja el a közeledést azzal, hogy most ő nem ér rá.

A hasonlat megmozgatta a magyar politikusok fantáziáját is. Faggyas Sándor, a Magyar Hírlap munkatársa számolt be egy nemzetközi tanácskozásról, és cikkének ezt a címet adta: „Európa az üres bölcsők kontinensévé vált”. Majd így folytatta: „Ezzel a ma már közhelynek számító magállapítással indokolta Novák Katalin a harmadik alkalommal megrendezett budapesti demográfiai csúcsot.” (2019.09.06.) Az összetett mondatot azért nem folytatom, mert nem a cikkel van bajom, hanem egy kommunikációs jelenség foglalkoztat.

Az kétségtelen, hogy Novák Katalin, a családpolitikáért felelős államtitkár ama bizonyos csúcson ezt mondta: „Európa az üres bölcsők kontinensévé vált.” (Hír TV, 2019.09.05.) Az viszont már tűnődésre késztet, hogy néhány hónapja Orbán Viktor egy szokásos péntek reggeli interjúban imigyen fogalmazott: „Európa ma az üres bölcsők kontinense.” (Magyar Rádió, 2019.03.08.) Hm. Szabad a préda? A Főnök mond valamit, a beosztottak pedig imamalomszerűen ismételgetik? Ezen se lepődnék meg, de most nem erről van szó.

Novák Katalin még tavaly, az országgyűlési választás kampányában állt elő azzal, hogy „Európa az üres bölcsők kontinense.” (Magyar Távirati Iroda, 2018.03.20.) Ha már felötlik a másolás gondolata, akkor inkább a beosztott kijelentését vette át a főnök. A följegyzésre érdemes mondatok gyűjtőjeként azonban engedékenyebb volnék. Sok szállóige eredetét tártam fel, és eljutottam oda, hogy a legegyénibb mondatnak is vannak előzményei, néha két-háromezer évre visszamenőleg. És a nyilvános mesterségek gyakorlói addig farigcsálják, míg a legismertebb közülük a nevére nem veszi.

Az üres bölcső esetében az a benyomásom, hogy a kormánypártot kommunikációs fegyelem jellemzi, és ha valaki kitalál valamit, akkor az végigfut az országos médiahálózaton. A belső körből, mondjuk miniszterelnöktől államtitkár-helyettesig bárki használhatja, és még az idézőjelet sem kell kitenni.    

5 komment
süti beállítások módosítása