Médianapló

Médianapló - Bohócok vagy hasonszőrűek?

2019. szeptember 03. 09:17 - Zöldi László

Nem keltett feltűnést, hogy a Fidesz-politikusok lebohócozták Tarlós István fővárosi vetélytársait. Elvégre megkezdődött az önkormányzati választás kampánya, és a bohócozás belefér a felfokozott hangvételbe. Ráadásul a Fidesz fegyelmezett párt, és ha a propagandarészlegben kitalálnak valamit, akkor az végiggördül a nyilvánosság fórumain.

A bohócozást Kocsis Máté kezdte a Vasárnapi Újság című rádióműsorban. A beszélgetés reggel hangzott el, márpedig a parlamenti frakció vezetője aligha ment be hajnalban a stúdióba. Az interjút tehát korábban készítették. A Rogán Antallal készített interjút vasárnap este sugározta a Hír TV. Valószínűleg nem élő adás volt, a felvételt tehát szintén korábban készítették. Rogán a kormányzati propagandarészleg irányítója, a bohócozás nem tőle függetlenül jelent meg a kormánypárti kampányban. Ezért tőle idézem ama mondatot, amelyben így jellemezte Berki Krisztián, Karácsony Gergely és Puzsér Róbert főpolgármester-jelölteket: „Három bohóc áll szemben egy tapasztalt, kipróbált polgármesterrel.” Kocsis Máté körülbelül ugyanezt mondta. Azért nem idézem a szavait, hogy okfejtésem beleférjen a kötelező 2500 karakterbe.

Annál érdekesebb Toroczkai László egy nappal későbbi megnyilvánulása. Interjúja tegnap, a Mandiner digitális felületén látott napvilágot, és a Mi Hazánk Mozgalom vezetője így fogalmazott: „Olyan bohócok indulnak, mint a ’herevasaló’ Berki Krisztián, a szociopataként viselkedő Puzsér Róbert, vagy Karácsony Gergely, aki Magyarországon egyedülálló módon kitűzte az önkormányzat épületére az LMBTQ deviáns közösség zászlaját.” Az ásotthalmi polgármester gőzerővel szervezi párttá a mozgalmát. Az önkormányzati kampányban szinte kizárólag az ellenzéki pártokat támadja, ennek ellenére nem állok be azok közé, akik szerint a Fidesz trójai falova.

Valaha tanítottam a szegedi egyetemen, és az újságírás-szemináriumon neki is beszámoltam a szókincs jelentőségéről. Szorgalmaztam például a rokon értelmű szavak használatát. Hogy Toroczkai László elháríthassa magáról a szóbeszédet, választhatta volna a csepűrágó, fajankó, kókler, macskajancsi, mitugrász, mókamester, paprikajancsi, pojáca, ripacs kifejezést. Vajon mivel magyarázható, hogy épp úgy bohócnak nevezte Tarlós István ellenfeleit, mint a propagandaminiszter és a Fidesz-frakció vezetője? S ami legalább ennyire elgondolkoztató, épp úgy elfelejtette megemlíteni Thürmer Gyulát, a negyedik főpolgármester-jelöltet, mint Rogán Antal és Kocsis Máté. Hm.

1 komment
süti beállítások módosítása