Médianapló

Médianapló - Kacsa vagy gumikacsa?

2019. augusztus 31. 10:17 - Zöldi László

A legutóbbi napokban bulvárhír hozta lázba a hazai sajtót. Hugh Grant, a világhírű színész a Twitteren küldte el melegebb éghajlatra a brexitező brit miniszterelnököt. A gyermekei nevében keresetlen szavakkal perelte vissza Boris Johnsontól az európai kontinenstől elszigetelt jövőt. Kifejezései nem tűrik a nyomdafestéket, ennek ellenére a digitális sajtóban rögtön elkezdődött a vita, vajon a magyarra gumikacsának fordított kormányfői megnevezés az angol szlengben nem jelenti-e inkább a guminőt, „akivel” a magányos férfiak vigasztalják magukat.

Miközben parázs vita kerekedett erről, egy kommentelő, Fisch Gábor tegnap délelőtt 11.29-kor megpendítette, hogy a gumikacsa inkább csak kacsa. Az ő hírforrásai szerint ama bizonyos bejegyzést nem is a színész írta, hanem „Az a felhasználó, aki ezen a néven ír.” Kijelentése vagy elkerülte a gyorsújságírásra szakosodott szerkesztőségek figyelmét, vagy úgy vannak vele, mint Ungvári Tamás író és művelődéstörténész, aki cinikusan megjegyezte, hogy az álhír, vagyis „A kacsa ugyanolyan hír, mint a nem kacsa.” (ATV, 2011. október 5.) A történtek azért érdekelnek, mert a más bőrébe bújás korántsem elszigetelt jelenség a kommentkultúrában.

Itt van velünk például egy Bircaman álnevű hozzászóló, aki közírónak nevezi magát, és minden kommentje végén a blogjára hívja fel a figyelmet. Ha rákattintunk, akkor szabatos életrajz tárul elénk, amely a civil nevét is tartalmazza. Ezt azonban azért nem írom ide, mert azonos egy újságíróéval, aki a HVG munkatársa, ráadásul egy városi legendákkal foglalkozó blog alapos szerzője és gazdája is. Két eset lehetséges. Az egyik az, hogy a két blogger vezeték- és keresztneve is azonos. A másik pedig az, hogy második álneve mögött újabb álnév rejlik, és Bircaman közíró tudatosan ráépült az újságíró hírnevére. Az ügyből bírósági tárgyalás keletkezett, ám ez nem zavarja a trollnak is nevezhető blogger és kommentelő „áldásos” tevékenységét.

A jelek arra utalnak, hogy a kommentkultúrában még nem terjedt el az újságírás szakmai etikába ágyazott íratlan szabálya. Ha a nyilvánosság fórumain felbukkan egy-egy ismert szakmabelivel azonos nevű újdondász - és ez a több százezer Kiss, Kovács, Nagy, Szabó és Tóth országában gyakran megtörténik -, akkor a fiatalabbik vagy egy betűvel, vagy egy második keresztnévvel különbözteti meg magát a közös mesterséget régebben gyakorlótól. Talán érdemes volna e sajtóhagyományt a blogok világában is meghonosítani. 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr4315033178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vergyula 2019.08.31. 10:52:38

Na tessék, Birca polgári nevét régóta ismerem, a HVG-s úrról pedig még nem is hallottam. Eszembe sem jutott, hogy konkrétan erre a névre keressek. Szegénységi bizonyítvány. :(

Drizari 2019.08.31. 12:54:39

Khm ... a jelzett újságíró más személy, és más a troll, aki nem különbözteti meg a nevét az újságíróétól.

A troll fizimiskája:
bircahang.org/wp-content/uploads/2012/12/20180823_173324.jpg

Ez pediglen az újságíróé:
www.mediapiac.com/ki-kicsoda/Marinov-Ivan/140/

Szóval ez a régi hölgyismerős "újságíró", árnyékra vetődött a troll munkásságának tíz éves megfigyelésével és őt összekötni az urbanlegends blog szerzőjével. Ugyanis a blog szerzőjét lehet itt is látni:
hvg.hu/tudomany/20180403_urbanlegendshu_patreon_alhirek_kamuhirek

Manna5 2019.09.01. 06:55:04

@Drizari: " Szóval ez a régi hölgyismerős "újságíró", árnyékra vetődött a troll munkásságának tíz éves megfigyelésével... satöbbi meg eceterá....

Hm. Idekopizom Nagyságodnak a tegnapi kommentjeimet:

1- "vergyula: Pontosan így van! Nem vadult volna így el, ha talál megértő partnereket... Egyébként a HVG munkatárs itt: www.mediapiac.com/ki-kicsoda/Marinov-Ivan/140/ - az Urbanlegends remek blog, kitűnő tollú szerkesztője. Szegényebb lenne a munkái nélkül a világunk. Max írásai pedig itt: bircahang.org/ - neki is remek írásai vannak. Egyébként az ő civil neve is ugyanaz, mint a HVG munkatársé...

Azért linkeltem be mind a kettőt, mert éppen ideje lenne pontos információk alapján ítélni meg embereket, s nem sz álliberális szélfújók pletyka cunamija szerint....

...persze, csak akkor, ha valóban fel szeretnénk építeni egy igazi haladó, konzervatív értékekkel bíró új értelmiséget...

Ha nem, akkor beszélgettünk egy kicsit... az élet meg megy tovább..

Kellemes hétvégét mindenkinek! Neked Lacikám különösen!

Tessék szíves lenni Nagyságodnak szóról szóra értelmezni + a linkeket megnyitni!

Manna5 2019.09.01. 07:14:25

@Drizari:

Ha meg velem kapcsolatban maga sem akar árnyékra vetődni:

Nézegesse:

üzemilapok.com weboldalt (linket is hoztam volna, de nem fogadja el a rendszer)

'oszt nyissa meg a baloldalon a következőket:

Hírlapkiadó Vállalat > Tungsram > Elzett > Bányagépgyári Fórum > Közért újság (jelzem itt Mester Ákos is dolgozott)

....ez csak a kezdet...
... aztán Józsefváros kerületi lap - felelős szerkesztő, MTV Új Reflektor Magazin szerkesztő riporter, Üzleti7 gazdasági újságíró, Grafológiai Magazin felelős szerkesztő, Szabad Föld szerkesztő-riporter

Ennyit ízelítőül az "újságíró"-nőről

Amúgy Mikulás Anna a nevem, azt figyelje!

Csókolom kezeit a Nagyságos Úrnak....

(megint nagyon röhögök)

Manna5 2019.09.01. 08:01:52

@Drizari:

Sikerült jól felb@sznia az agyamat, de képzelje, kinyírhatatlan vagyok!

Most sem hagytam abba, éppen a jutúberes világhír felé vágtatok....

Gyönyörködjön! Az első képen személyesen bennem is megteheti:

www.youtube.com/watch?v=s07mDUdw-Ps

Drizari 2019.09.01. 08:39:21

Khm ... tomboló őrültnek nehéz tényeket mutatni. Hiába hoztam a bolgár troll saját honlapjáról a saját fotóját, mit se számít, változatlanul a HVG újságírójának gondolja ezt a trollt.

Nézze meg újra, valóban ő lenne a HVG újságírója?:

bircahang.org/wp-content/uploads/2012/12/20180823_173324.jpg

vergyula 2019.09.01. 09:09:55

@Drizari: Kezdem úgy érezni, hogy nálad nem jelenik meg minden komment. Esetleg diszlexiás vagy. Vagy csak simán hülye. Vagy szándékosan trollkodsz. A bejegyzést egyáltalán elolvastad?

Drizari 2019.09.01. 11:07:40

Utoljára: maxval bircaman Marinov Iván, nem azonos a HVG újságírójával és az urbanlegends blog működtetőjével.
A saját honlapján a munkahelyei felsorolásában NEM szerepel a HVG szerkesztősége, íme:

bircahang.org/oneletrajz/

Zöldi László 2019.09.01. 11:11:16

@Drizari: Kedves Drizari és Manna5! Sem a döntő-, sem a békebíró szerepére nem vállalkozom, de megpróbáltam vitájukból kihüvelyezni és továbbgondolni a lényeget. Figyelmükbe ajánlom a mai bejegyzést. Örülnék, ha megtisztelnének a véleményükkel.