Médianapló

Médianapló - Miből élnek az élmezőnyből kihullott politikusok?

2019. augusztus 30. 11:17 - Zöldi László

Most, hogy Fodor Gábor lemondott a Magyar Liberális Párt elnökségéről, keresik az újságírók. Augusztus 28-án este ezt mondta az ATV stúdiójában: „A napi politikától szeretnék visszalépni, de a közélettől nem.” Alapítványt hozna létre, és munkatársai a rendszerváltást rekonstruálnák.

Az idézett mondat ismerősnek hatott, mintha hallottam volna mástól is. Némi nyomozás után megtaláltam a házi archívumban, Medgyessy Péter fejtegette 2016. december 28-án, ugyancsak az ATV-ben: „A politikából ki akartam szállni, de a közéletből nem.” A különbség csak a politikához biggyesztett napi jelző Fodor Gábornál. De ha eltekintünk ettől, kirajzolódik előttünk a rendszerváltó elit gondja: mi legyen az élvonalból eltávozott, kihullott, lemorzsolódott, nyugalomba vonult politikusokkal?

Bajnai Gordon hétvégenként Londonból ruccan haza. Demszky Gábor a szemközti házban lakik, és keresi önmagát. Király Zoltán biztonsági őr. Kuncze Gábor stúdiókba jár dörmögni. Lendvai cikkeket közöl a szombati Népszavában. Németh Miklós a Balatonon vitorlázik. Szili Katalin miniszterelnöki megbízottként a nemzetegyesítésről beszél. Vona Gábor videós blogokat készít. Lamperth Mónika kerületi jegyző, Herényi Károly pedig polgármester-jelölt a szűkebb pátriájában. (Az utóbbi két közéleti személyiség a politikai élmezőny és jelenlegi foglalatossága között potencianövelő étrend-kiegészítőket árult.)   

Ahány ember, annyi sors. Pályafutásuk azt sejteti, hogy nálunk még nincs kikövezve a politika utáni lét útja. Úgy rémlik, ehhez kevésnek bizonyult három évtized. Választópolgárként már mellőzném őket, adófizető polgárként azonban nem volnék szűkmarkú hozzájuk. Egy politikában eltöltött év a háborúshoz hasonlóan duplának számít, ezért sem hagynám magukra őket. Szemem előtt lebeg az amerikai gyakorlat. Az elnökök a mandátum lejárta után könyvtárt kapnak egy általuk kijelölt településen, alapítványt hoznak létre, és magánkiadók versenyeznek az emlékiratukért, amelyért két-három millió dollárt könyvelhetnek el. Életük politika utáni részében sem küszködnek filléres gondokkal.

Jólelkűségemnek volna egy előfeltétele. Át kéne venni ama amerikai gyakorlatot is, hogy megakadályozandó a túlhatalmat, az ország első embere legföljebb két ciklust tölthet a Fehér Házban. Erre mondta Heller Ágnes filozófus: „Ha Magyarországon olyan elnöki rendszer lenne, mint Amerikában, Orbán Viktor már nem lehetne hatalmon.” (Magyar Narancs, 2019. május 9.)

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5015031870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vergyula 2019.08.30. 14:44:36

"Át kéne venni ama amerikai gyakorlatot is, hogy megakadályozandó a túlhatalmat, az ország első embere legföljebb két ciklust tölthet a Fehér Házban. " - Tehát minimum 8 évente egy új könyvtár? Kedves László, ez egy kis ország, nem Amerika! A zemberek egyébként sem igazán olvasnak manapság. Jómagam is többnyire már csak a neten, bár még mindig úgy érzem, hogy a kézben tartott papíralapú könyv az igazi. Mondjuk egy "OV Nemzeti Könyvtár" igazi zarándokhely lehetne, gyakorlatilag egy végtelen békemenet.

BiG74 Bodri 2019.08.30. 14:52:32

Én a részemről ( ha már USA ) a Bíbor szívet adnám ( háborús analógia) a politikusok közeli hozzátartozóinak.