Médianapló

Médianapló - Miből élnek az élmezőnyből kihullott politikusok?

2019. augusztus 30. 11:17 - Zöldi László

Most, hogy Fodor Gábor lemondott a Magyar Liberális Párt elnökségéről, keresik az újságírók. Augusztus 28-án este ezt mondta az ATV stúdiójában: „A napi politikától szeretnék visszalépni, de a közélettől nem.” Alapítványt hozna létre, és munkatársai a rendszerváltást rekonstruálnák.

Az idézett mondat ismerősnek hatott, mintha hallottam volna mástól is. Némi nyomozás után megtaláltam a házi archívumban, Medgyessy Péter fejtegette 2016. december 28-án, ugyancsak az ATV-ben: „A politikából ki akartam szállni, de a közéletből nem.” A különbség csak a politikához biggyesztett napi jelző Fodor Gábornál. De ha eltekintünk ettől, kirajzolódik előttünk a rendszerváltó elit gondja: mi legyen az élvonalból eltávozott, kihullott, lemorzsolódott, nyugalomba vonult politikusokkal?

Bajnai Gordon hétvégenként Londonból ruccan haza. Demszky Gábor a szemközti házban lakik, és keresi önmagát. Király Zoltán biztonsági őr. Kuncze Gábor stúdiókba jár dörmögni. Lendvai cikkeket közöl a szombati Népszavában. Németh Miklós a Balatonon vitorlázik. Szili Katalin miniszterelnöki megbízottként a nemzetegyesítésről beszél. Vona Gábor videós blogokat készít. Lamperth Mónika kerületi jegyző, Herényi Károly pedig polgármester-jelölt a szűkebb pátriájában. (Az utóbbi két közéleti személyiség a politikai élmezőny és jelenlegi foglalatossága között potencianövelő étrend-kiegészítőket árult.)   

Ahány ember, annyi sors. Pályafutásuk azt sejteti, hogy nálunk még nincs kikövezve a politika utáni lét útja. Úgy rémlik, ehhez kevésnek bizonyult három évtized. Választópolgárként már mellőzném őket, adófizető polgárként azonban nem volnék szűkmarkú hozzájuk. Egy politikában eltöltött év a háborúshoz hasonlóan duplának számít, ezért sem hagynám magukra őket. Szemem előtt lebeg az amerikai gyakorlat. Az elnökök a mandátum lejárta után könyvtárt kapnak egy általuk kijelölt településen, alapítványt hoznak létre, és magánkiadók versenyeznek az emlékiratukért, amelyért két-három millió dollárt könyvelhetnek el. Életük politika utáni részében sem küszködnek filléres gondokkal.

Jólelkűségemnek volna egy előfeltétele. Át kéne venni ama amerikai gyakorlatot is, hogy megakadályozandó a túlhatalmat, az ország első embere legföljebb két ciklust tölthet a Fehér Házban. Erre mondta Heller Ágnes filozófus: „Ha Magyarországon olyan elnöki rendszer lenne, mint Amerikában, Orbán Viktor már nem lehetne hatalmon.” (Magyar Narancs, 2019. május 9.)

 

2 komment
süti beállítások módosítása