Médianapló

Médianapló - Mi Orbán sikerének titka?

2019. augusztus 20. 10:02 - Zöldi László

A tegnap legjelentősebb közéleti eseménye volt, hogy találkozott Sopronban a német kancellár és a magyar miniszterelnök. Részt vettek az evangélikus templomban megtartott hálaadó istentiszteleten, és előre megírt szöveget olvastak föl. Ezt azért hangsúlyozom, mert az ezt követő sajtótájékoztatón már papír nélkül beszéltek. Kommunikációs megjegyzésem az írásos szöveget érinti.  

Angela Merkel szerint a két ország kereskedelmi forgalma tavaly 55 milliárd eurónyi volt, Orbán Viktor szerint 54 milliárdnyi. A különbség adódhat persze abból, hogy a kancellár fölfelé, a miniszterelnök pedig lefelé kerekített. Az viszont már fogósabb kérdés, vajon a német kormányfő miért beszélt következetesen páneurópai piknikről, a magyar pedig soproniról. Napra pontosan harminc éve ugyanis nem Sopronban nyitották meg a határt az NDK hazánkban tartózkodó állampolgárai előtt, hanem néhány kilométerrel arrébb, Piuszpusztán.

Az a benyomásom, hogy Orbán Viktor nemcsak a nemzetközi érintkezés nyelvét, az angolt tanulta meg, hanem a nép nyelvét se felejtette el. Jóhiszeműen azt írom tehát, hogy a hajdani eseményt egyszerűbb soproni piknikként bevinni a köztudatba, mint piuszpusztaiként. Hajlamos vagyok tudomásul venni, hogy a páneurópai jelzőt a miniszterelnök azért helyettesítette a sopronival, mert nem akart kitérni Habsburg Ottó kezdeményező szerepére. A soproni piknik Habsburgok nélkül kétségkívül jobban illik a rendszerváltás fideszes értelmezésébe.

De ha Orbán sikerének egyik titka, hogy ösztönösen vagy tudatosan leegyszerűsíti az összefüggéseket, vajon mihez kezdjünk az evangélikus templomban felolvasott beszéd egyik passzusával? A magyar miniszterelnök azt fejtegette, hogy a második világháború után a soproni németek kétharmadát kitelepítették Németországba. Erre mondta, hogy a fájdalom ama fajtáját, amely sosem múlik el, „Legfeljebb enyhíti az öröm, hogy a magyarországi, így a soproni németség ismét belegyökerezett közössége a magyar nemzetnek, számában és önbecsülésében erősödik, új nemzedékei pedig az óvodától az egyetemig német anyanyelvükön tanulhatnak, képviselőit pedig maga választja a magyar országgyűlésbe.”

Nem irigyeltem a tolmácsot, amint a többszörösen összetett mondatot megpróbálta  a kancellár asszony anyanyelvére lefordítani. S bár vért izzadt, én közben rájöttem, hogy Orbán Viktor sikerének mi a másik titka. Az, hogy nincs tekintettel senkire, ezt azonban képes úgy beállítani, mintha mindenkire tekintettel volna. 

17 komment
süti beállítások módosítása