Médianapló

Médianapló - A Facebook lesz a kormányzat következő ellensége?

2019. augusztus 19. 09:38 - Zöldi László

 

A jelek arra utalnak, hogy a fennálló rendszer újabb és újabb ellenséget keres magának. Máskülönben nem tarthatná egységben, harci alakzatban a híveit. Azért nem érdemes felsorolni, hogy kiket-miket nézett ki az eljelentéktelenítésre, mert elvennék a terjedelmet érdemi mondandómtól: a legújabb ellenség alighanem a címben említett közösségi oldal lesz.

A hatalom könnyűlovasságát alkotó publicisztika egyik mértékadó személyisége, Apáti Bence írta a Magyar Nemzet legutóbbi számában: „Remélem, Varga Judit igazságügyi miniszter megtalálja a jogi megoldást Zuckerberg úr vállalatának megrendszabályozásához.” (2019.08.17.) Volt már úgy, hogy a kormánypárti publicisták túllőtek a célon, és akaratlanul is szembe mentek a végrehajtó hatalom taktikai húzásával. Ilyenkor visszavonulót fújtak, ezúttal aligha lesz erre szükség. Az idézett mondatnak ugyanis van kormányzati előzménye, sugallata. Néhány nappal korábban az újdonsült igazságügyi miniszter szintén kikelt a közösségi oldal ellen, mondván: „A Facebooknak nem dolga, hogy cenzúrázzon bizonyos migrációval kapcsolatos híreket.” (Magyar Távirati Iroda, 2019.08.11.)

Ha jól értem, a multinacionális Zuckerberg-cég olyan értékeket táplált a digitális programjába, amelyek kiszűrik a gyűlölködő hangnemet. Függetlenül attól, hogy a gyűlöletkeltő hangvétel kisebbségi vagy kormányzati médiatermék. Nálunk az utóbbi, ezzel magyarázható, hogy a Facebook-jelenség elemzésére a bizonyítani akaró miniszter asszony munkacsoportot hozott létre. Adott a megrendelő is, aki behívta őt a kormányába. Orbán Viktor nem is olyan nagyon rég bejelentette a Facebook-üzenőfalán, hogy „A Facebook kommunista közösségi oldal lett sajnos.” (2018.03.16.)

Logikailag innen már csak egy kis hátralépés, hogy nem sokkal az első kétharmados győzelme után megjegyezte: „A magyar választási kampányban mi a választást javarészt a kontrollálhatatlan interneten és a Facebookon nyertük meg.” (Magyar Nemzet, 2011.01. 22.) Ironikus, hogy ellenzéki politikusként épp az ellenőrizhetetlenség segítette őt a hatalomba. Ezért aztán a hatalom megtartásában érdekelt miniszterelnökként ellenőrzése alá kéne vonni a közösségi oldalt is, máskülönben az ellenzékét hiába szorította ki a hagyományos nyilvánosságból.

Mint az idézetben olvasható, annak idején megfogalmazta a következő lépést is. Ha a kormányzat túl lesz a Facebook megrendszabályozásán, a rendszer harci logikája alapján az internetet veszi kezelésbe.   

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr3215015326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.08.19. 09:43:38

Ideje pofont adni az internetes monopolcégeknek.

Európai téridő 2019.08.19. 21:53:35

Nem lehet a "Fabebook-problémát" ezzel a figyelmet elterelő manőverrel bagatellizálni, Zöldi Úr. A demokratikus véleménynyilvánítás privát cégnek való eme kiszervezése most kezd problémássá válni. A "kikövetelt" moderálás mértéke ért el egy kritkus szintet. Nem a nagyobb mértékű kártételek után kellene nyavalyogni a kontroll kontrolljáért. A globáltőke már fordult máskor is az állam óvó segítsége felé, amikor már túlságosan jól el..., nem is kicsit, nagyon - hogy a gyurcsányi metafórával éljek.

Toller Béla 2019.08.20. 10:40:40

A Facebook tényleg ellenséggé válik. De a kormány akkor is nekimenne, ha nem lenne amúgy is egy rettenet. Mindennek nekimegy, ami a szabadság fuvallatát hordozza. Közben büszke ünnepi beszédeket tartanak ....Nem sok közük van ahhoz, amit ez a nép elért, vagy éppenséggel nem ért el !

nick papagiorgo 2019.08.20. 21:57:55

Elnézést, Önnel tejesen ellentétes véleményt fogalmaznék meg:

Ha az ember olvasott poszt-apokaliptikus (és egyéb) sci-fiket, akkor "sejti" (mert azok arról szólnak), hogy az emberiség kormányai beolvadnak egy nagy "katyvaszba", és a helyüket átveszik a cégek. Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy lássuk, ez most zajlik.

A Facebook követ egy "kódexet" amit megfogalmazott magának. Figyelembe veszi az "általános" erkölcsi stb. szabályokat, de csak csekély mértékben veszi figyelembe az egyes államok saját szabályozását. Van egy szabályozása, amit Ön, ha belép, elfogad (mert nincs választása, különben nem lép be). Ugyane szabályozásnak értelmében Önt bármikor kitilthatják, cikkeit, hozzászólásait stb levehetik, és Ön akkor kihez megy panaszra? A Facebook-hoz? Ugyanakkor az Ön (és társai) legszemélyesebb adatait is kiadja harmadik cégnek, ha így kívánja üzleti érdeke, és vegye észre, hogy ezzel nem csak Magyarországnak, és egyéb "fasiszta" társadalomnak van gondja, hanem már összeurópai szinten kezd gondot okozni a Facebook (és társai) által okozott probléma.

Itt nem a "gyűlölködő hangnem"-ről van szó, hanem arról, hogy adott esetben Zukcerberg úr (és társai) határozzák meg, hogy mi a gyűlölködő hangnem. Ha akarom az, ha nem akarom, nem. És ez egy cég, nem egy állam, csak a - maga által hozott - szabályait kell követnie. Azt is csak akkor, ha akarja, ha nem akarja, hoz másik szabályozást, és kész.

Nem hinném, hogy az aktuális kormánypártnak komoly gondjai lennének a Facebook-al. Ez tényleg a diktatúrák sajátja, hogy elhallgattatom a nekem nem tetsző hangokat. Ehhez képest vannak Orbán-ellenes tüntetések, amik a Facebook-on szerveződnek, de a kormányt nem döntik meg. A Facebook-ot a kormány kb ugyanannyira használja, mint az ellenzék. Nem ezért kellene visszaszorítani. Hanem azért, mert saját maguk döntik el, mi a helyes, és mi nem - és a mögöttes gazdasági és/vagy politikai szándékokat (amik ráadásul bármikor változhatnak) senki sem látja.

Zöldi László 2019.08.20. 22:10:03

@nick papagiorgo: 1. Megint túl hosszan írt, amit nehéz megszokni. 2. Talán elhiszi, hogy tisztában vagyok az FB negatívumaival, ezúttal azonban nem erről írtam. 3. Aki kiszorult a nyilvánosságból, az FB-n fejti ki a gondolatait. Hetenként mondatokat válogatok a médiából, az év eddigi listája: FB. 90, Népszava: 69, HVG: 41: Magyar Nemzet és 24.hu: 35-35... Magyar Rádió: 22, Magyar Hírlap: 15. 4. A legfontosabb kérdés persze a hatalom és az FB viszonya. Majd meglátjuk, mire fut ki. Örülnék, ha nem nekem lenne igazam.