Médianapló

Médianapló - A Facebook lesz a kormányzat következő ellensége?

2019. augusztus 19. 09:38 - Zöldi László

 

A jelek arra utalnak, hogy a fennálló rendszer újabb és újabb ellenséget keres magának. Máskülönben nem tarthatná egységben, harci alakzatban a híveit. Azért nem érdemes felsorolni, hogy kiket-miket nézett ki az eljelentéktelenítésre, mert elvennék a terjedelmet érdemi mondandómtól: a legújabb ellenség alighanem a címben említett közösségi oldal lesz.

A hatalom könnyűlovasságát alkotó publicisztika egyik mértékadó személyisége, Apáti Bence írta a Magyar Nemzet legutóbbi számában: „Remélem, Varga Judit igazságügyi miniszter megtalálja a jogi megoldást Zuckerberg úr vállalatának megrendszabályozásához.” (2019.08.17.) Volt már úgy, hogy a kormánypárti publicisták túllőtek a célon, és akaratlanul is szembe mentek a végrehajtó hatalom taktikai húzásával. Ilyenkor visszavonulót fújtak, ezúttal aligha lesz erre szükség. Az idézett mondatnak ugyanis van kormányzati előzménye, sugallata. Néhány nappal korábban az újdonsült igazságügyi miniszter szintén kikelt a közösségi oldal ellen, mondván: „A Facebooknak nem dolga, hogy cenzúrázzon bizonyos migrációval kapcsolatos híreket.” (Magyar Távirati Iroda, 2019.08.11.)

Ha jól értem, a multinacionális Zuckerberg-cég olyan értékeket táplált a digitális programjába, amelyek kiszűrik a gyűlölködő hangnemet. Függetlenül attól, hogy a gyűlöletkeltő hangvétel kisebbségi vagy kormányzati médiatermék. Nálunk az utóbbi, ezzel magyarázható, hogy a Facebook-jelenség elemzésére a bizonyítani akaró miniszter asszony munkacsoportot hozott létre. Adott a megrendelő is, aki behívta őt a kormányába. Orbán Viktor nem is olyan nagyon rég bejelentette a Facebook-üzenőfalán, hogy „A Facebook kommunista közösségi oldal lett sajnos.” (2018.03.16.)

Logikailag innen már csak egy kis hátralépés, hogy nem sokkal az első kétharmados győzelme után megjegyezte: „A magyar választási kampányban mi a választást javarészt a kontrollálhatatlan interneten és a Facebookon nyertük meg.” (Magyar Nemzet, 2011.01. 22.) Ironikus, hogy ellenzéki politikusként épp az ellenőrizhetetlenség segítette őt a hatalomba. Ezért aztán a hatalom megtartásában érdekelt miniszterelnökként ellenőrzése alá kéne vonni a közösségi oldalt is, máskülönben az ellenzékét hiába szorította ki a hagyományos nyilvánosságból.

Mint az idézetben olvasható, annak idején megfogalmazta a következő lépést is. Ha a kormányzat túl lesz a Facebook megrendszabályozásán, a rendszer harci logikája alapján az internetet veszi kezelésbe.   

5 komment
süti beállítások módosítása