Médianapló

Médianapló - Moldován László elősegíti-e az erzsébetvárosi változást?

2019. augusztus 08. 11:42 - Zöldi László

Sokáig csak annyit tudtam róla, hogy a Katalizátor Kiadó tulajdonosa. Aztán kiderült, hogy az LMP etikai bizottságát is vezeti. Ő távolította el Szél Bernadett és Hadházy László társelnököket, és tisztségviselési tilalommal sújtotta Schmuck Erzsébetet meg Ungár Pétert. Miután lefejezte a jobb sorsra érdemes pártot, maga is kilépett belőle. Most pedig függetlenként polgármester-jelölt a budapesti Erzsébetvárosban.

Nem szívesen adnék hitelt annak, hogy a Fidesz beépített embere. Bár kétségtelen, hogy megbénította ama pártvezetőket, akik 2018-ban csatlakoztak volna az ellenzéki egységhez. Most, az önkormányzati választás előtt azzal csökkenti a DK-s polgármester-jelölt, Niedermüller Péter esélyeit, hogy bejelentkezésével megbontja az ellenzéki pártok egységét. Az már a helyzet iróniája, hogy az MSZP-ből kilépett Hunvald György is bejelentkezett polgármesternek. Ezzel a két szakadár jelölt fölerősíti a jelenlegi polgármester esélyeit. Mindazonáltal azért nem veszem komolyan az iménti feltételezést, mert akkor azt is meg kéne vizsgálni, vajon mennyire hiteles jelölt a Brüsszelből hazatért Niedermüller Péter, aki a legutóbbi fél évtizedben aligha élte meg az erzsébetvárosi valóságot.

Van viszont valami, amiben vannak tapasztalataim. Tegnap délután, a Klubrádióban Moldován László sajátosan értelmezte a beszélgetés műfaját. Amikor kissé elnyújtott válaszát félbeszakította a műsorvezető, kikérte magának a közbeszólást. Amidőn pedig ő unta meg Bolgár György okfejtését, nem várta meg, hogy a műsorvezető befejezze, hanem félbeszakította. Ezt nevezik kettős mércének, és divattá vált a professzori karban. A tételt húzó diák kidolgozza a választ, majd elkezdi mondani, a vizsgáztató azonban félbeszakítja, és átveszi az irányítást. A két beszédhelyzet között csupán az a különbség, hogy a gondolatmenetétől eltérített diák nem meri megszakítani a tanár okfejtését.

A katalizátor egyébként azt jelenti, hogy valami felgyorsítja a kémiai folyamatot. Átvitt értelemben pedig azt, hogy változást elősegítő személy. Vajon Moldován László milyen változást segít elő, ha az ellenzéki szavazók megosztásával konzerválja a jelenlegi polgármester hatalmát? De ha mégis őszinték a szándékai, és megszerezné a választók támogatását, vajon a professzori mentalitással hogyan irányítaná az önkormányzati testület üléseit? Kikérné magának, ha a képviselők közbeszólnának, és letorkolná őket, ha megfogalmaznák a véleményüket?

 

7 komment
süti beállítások módosítása