Médianapló

Médianapló - Leány a gáton

2019. július 30. 10:05 - Zöldi László

Van egy kommentelő, aki álnéven is kulturáltan nyilvánít véleményt. Flankerr szigorú, ha pontatlanul fogalmazok, ám az elismerést se tagadja meg, ha néha fején találom a szöget. Tegnap este 23.26-kor inkább korholt, mondván, hogy nem érdemes összehasonlítani egy háromszázas meg egy tízmilliós ország atlétikáját, Amerikában ugyanis sokkal népszerűbb az alapsportág. Igaza van, talán nem fogalmaztam elég pontosan a tegnapi bejegyzésben. De atlétikai háttérrel se vetemednék arra, hogy összehasonlítsam az Egyesült Államok és Magyarország atlétikai kultúráját.

Mindazonáltal szakmám az újságírás, ráadásul a nyilvánossággal elméletileg is foglalkozom. Tegnap csupán azon csodálkoztam, hogy a múlt hét végén képben és hangban többet kaptam a 8124 kilométernyire megrendezett amerikai bajnokságról, mint a lakásomtól 7 kilométernyire lezajlott magyarról. Miközben tehát Mr. Algoritmus tökéletesen ellátott külföldi információkkal, Algoritmus Úr cserben hagyott. Sajnálom, hogy a hozzászóló nem ezt olvasta ki a soraimból. Úgy fogadom el a kritikáját, hogy élve a kínálkozó lehetőséggel most már csakugyan hasonlítgatok.

Jamaica tenyérnyi szigetország a Karibi-tengeren. 2,8 millió, többnyire szegény ember lakja. Mr. Algoritmus bemutatott egy Ackera Nugent nevű lányt, aki nemrégiben 12.89 másodpercet futott száz gáton. Nemzedéktársa, a tizenhat éves Tóth Anna 13.96-tal nyert korosztályos bajnokságot nálunk. Beírtam nevét a keresőbe, és a világháló nem dobott ki róla részletes ismertetőket. Nugentről viszont láttam egy ötperces filmet, amely tartalmazza a tíz legjellemzőbb futását. Hogyan jutott el 13.70-től 12.89-ig gáton, illetve száz síkon 11.92-től 11.42-ig.

Csak az összehasonlítás kedvéért, a 23 éves Kozák Luca 12.89-cel nyerte száz gáton a magyar bajnokságot, az amerikai Kendra Harrison pedig 12.20-szal tartja a világcsúcsot. A világhálón hozzáférhető még egy 9 perc 52 másodperces portréfilm is Ackera Nugentről. Elhanyagolt külvárosban él. Harmincas anyját aligha dobja fel a pénz, mert a fogsora hiányos, és húsz évvel öregebb önmagánál. A tehetséges kamasz lány salakos pályán edz, és nyeli a port. Egyetlen kitörési pontja, ha tökéletesen veszi a gátat százon meg a tanulásban. Sikeres érettségi után szeretne ösztöndíjat kapni valamelyik amerikai egyetemre.

Tegnap azzal fejeztem be az eszmefuttatást, hogy az Egyesült Államokban tervszerűen folyik a tehetségek kiválasztása és menedzselése. Ma azt fűzöm hozzá, hogy Jamaicában is.           

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2414986502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2019.07.30. 22:49:33

Ó, köszönöm az elismerést :)
És hát igen, a jamaikai példa abszolút jogos.

A Mester_ 2019.07.31. 00:08:55

Erről is lehet posztot irni

Zöldi László 2019.07.31. 07:03:36

@A Mester_: Talán meglepi, de a Médianaplóba mindenről lehet, ami a médiával kapcsolatos.

midnightcoder2 2019.07.31. 09:16:26

Az élsport a szórakoztatóipar egy formája. Ergo, egy-egy szereplõ körül pont akkora a hype amekkora piaci értéket képvisel. Mivel az atlétika itt a lõtéri kutyát nem érdekli, és amúgy is kis piac vagyunk, nyilván nincs akkora felhajtás a dolog körül mint az USA-ban, Mr. Algoritmus pedig azokat a dolgokat adja vissza, amik érdeklik a népeket, és persze amirõl írnak. Ha valakirõl írnak 30 helyen, más valakirõl 30000 helyen, akkor ez utóbbiról nagyobb eséllyel kapsz találatot.

Minden ballib bérretteg 2019.07.31. 09:25:22

Tehát Amerika atlétika sikereinek a titka, hogy Jamaicai és más országog eldugott falvaiból mélyszegénységben élő, de gyors tiniket ösztöndíjjal odacsábítanak, akik aztán majd nyernek versenyeket.

Micsoda atlétikai kultúra valóban... :DDD

midnightcoder2 2019.07.31. 09:27:03

Amúgy szerintem ennél sokkal érdekesebb torzítás, hogy ha az USA-ban egy fegyveres lelõ 10 embert abból országos hír lesz itt is, de szerte a világban mindenhol. Miközben hányan halnak meg Pl. autóbalesetben az USA-ban, elõre kiszámíthatóan minden hétvégén ? De azoknak a halála nem hír. A Holocaust 6 millió áldozatával tele van a média. A kommunizmus alsó hangon is végzett vagy 60 millió áldozattal, de a pontos számot 20 milliós pontossággal sem ismerjük, és errõl mély kuss van. A média rengeteget foglalkozik Pl. azzal, hogy milyen sokat finganak a tehenek, és a húsfogyasztás milyen rosszat tesz a globális felmelegedésnek. De Pl. azt, hogy a hobbiállatok tartásához mennyi húst használ fel az emberiség, és ez mennyi CO2 kibocsájtással jár, szintén nem érdekes. De ki vína bajt Isten haragjával, hosszú kacskaringós, sistergõs nyilával, és a hobbiállattartókkal ?

Drizari 2019.07.31. 10:09:51

Talán mert Ackera Nugent 16 éves és a 240 km hosszú, 80 km széles szigeten él 2,8 millió honfitársával. Kozák Luca viszont 23 éves, és egy EU-s országban él sokkalta jobb életkörülmények között. Így hiába azonos a magyar lány időeredménye, világhír értéke Ackera Nugentnek van.

Zöldi László 2019.07.31. 10:33:23

@Drizari: Pontos a látlelet, de inkább csak hírértéke. Világhírű akkor lesz, ha befut.

élveteg 2019.07.31. 13:01:13

Ismeri valaki Csay Renáta nevét ? 19 szeres maratoni kajak világbajnok A múlt héten 42 évesen kétgyermekes családanyaként az európa bajnokságon megszerezte a 18 . európai bajnoki arányát

morph on deer 2019.07.31. 13:33:52

@élveteg:
Még ilyet!
Hát hogy ismerhetné bárki is, ha (közben) nem focizik..? Mert ugye az itt alapvető a támogatáshoz, meg az elismeréshez, minden más csak az után következhet.
Ezt tudomásul kell venni, bármi legyen is az érdeklődésed iránya: focizni kő, oszt jónapot.:(

Minden ballib bérretteg 2019.07.31. 14:01:46

@morph on deer:

Ostoba egy hozzászólás ez is.
Egyrészt a támogatása minden sportágnak megnőtt. Nem elvettek belőle, vagy megszüntették azt, mint a ballib kormányok idején.
Másrészt az elismertség legkevésbé függ a támogatástól. Elsősorban a sportág ismertségétől és reklám erejétől függ, az egyén teljesítményének függvényében.

Eugene Horse 2019.07.31. 14:37:03

A versenysport annyira sport, mint egy háborús dokumentumfilm háború. Semennyire. A versenysport színtiszta showműsor, sportértéke nincs, azt mutatják többet, amiben több a lóvé. Az atlétika ritka érdektelen dolog, nem is érdemel ennél többet. Tökmindegy, hogy melyik országbeli akárkit mutatják, ugyanúgy érdektelen az egész.

Hórukk 2019.07.31. 16:03:36

@midnightcoder2: Hír abból a történésből lesz, ami valamilyen szempontból különleges és érdekli a tömegeket. A halál maga alapvetően nem médiaesemény, mert a halál elkerülhetetlen. Az elkerülhető halál a hír. A közlekedési baleseti halál statisztikailag nem elkerülhető, ezért nincs nagy hírértéke. Ha a halál elkerülhető és gondatlanságból következik be, az már hír. Ha pedig szándékosan gyilkol valaki, az biztosan hír lesz. A kommunizmus áldozatairól nyugaton tudtak és írtak, de a pontosabb adatok az oroszoknál vannak. Intézd el hogy hozzák nyilvánosságra őket és akkor majd többet írnak róluk. A zsidóknál a tömegességen kívül a rasszhoz tartozás, mint a tömeggyilkosságok oka, fokozza a dolog aljasságát, ezáltal hírértékét is.

midnightcoder2 2019.07.31. 17:10:14

@Hórukk: Nem csak az oroszoknál, van ott a kínaiaknál is például. És az, hogy rassz alapján lõnek-e le vagy a társadalmi osztályod miatt, szerintem édesmindegy, engem legalábbis maga a lelövés ténye sokkal jobban érdkelne, mint hogy mi volt az indok. A közlekedési baleseti halál statisztikai alapon elkerülhetõ (vagy legalábbis drasztikusan csökkenthetõ) lenne Pl. a sebességhatárok felezésével. Csak ha az újságíró ezt felvetné, leszednék a fejét.