Médianapló

Médianapló - Leány a gáton

2019. július 30. 10:05 - Zöldi László

Van egy kommentelő, aki álnéven is kulturáltan nyilvánít véleményt. Flankerr szigorú, ha pontatlanul fogalmazok, ám az elismerést se tagadja meg, ha néha fején találom a szöget. Tegnap este 23.26-kor inkább korholt, mondván, hogy nem érdemes összehasonlítani egy háromszázas meg egy tízmilliós ország atlétikáját, Amerikában ugyanis sokkal népszerűbb az alapsportág. Igaza van, talán nem fogalmaztam elég pontosan a tegnapi bejegyzésben. De atlétikai háttérrel se vetemednék arra, hogy összehasonlítsam az Egyesült Államok és Magyarország atlétikai kultúráját.

Mindazonáltal szakmám az újságírás, ráadásul a nyilvánossággal elméletileg is foglalkozom. Tegnap csupán azon csodálkoztam, hogy a múlt hét végén képben és hangban többet kaptam a 8124 kilométernyire megrendezett amerikai bajnokságról, mint a lakásomtól 7 kilométernyire lezajlott magyarról. Miközben tehát Mr. Algoritmus tökéletesen ellátott külföldi információkkal, Algoritmus Úr cserben hagyott. Sajnálom, hogy a hozzászóló nem ezt olvasta ki a soraimból. Úgy fogadom el a kritikáját, hogy élve a kínálkozó lehetőséggel most már csakugyan hasonlítgatok.

Jamaica tenyérnyi szigetország a Karibi-tengeren. 2,8 millió, többnyire szegény ember lakja. Mr. Algoritmus bemutatott egy Ackera Nugent nevű lányt, aki nemrégiben 12.89 másodpercet futott száz gáton. Nemzedéktársa, a tizenhat éves Tóth Anna 13.96-tal nyert korosztályos bajnokságot nálunk. Beírtam nevét a keresőbe, és a világháló nem dobott ki róla részletes ismertetőket. Nugentről viszont láttam egy ötperces filmet, amely tartalmazza a tíz legjellemzőbb futását. Hogyan jutott el 13.70-től 12.89-ig gáton, illetve száz síkon 11.92-től 11.42-ig.

Csak az összehasonlítás kedvéért, a 23 éves Kozák Luca 12.89-cel nyerte száz gáton a magyar bajnokságot, az amerikai Kendra Harrison pedig 12.20-szal tartja a világcsúcsot. A világhálón hozzáférhető még egy 9 perc 52 másodperces portréfilm is Ackera Nugentről. Elhanyagolt külvárosban él. Harmincas anyját aligha dobja fel a pénz, mert a fogsora hiányos, és húsz évvel öregebb önmagánál. A tehetséges kamasz lány salakos pályán edz, és nyeli a port. Egyetlen kitörési pontja, ha tökéletesen veszi a gátat százon meg a tanulásban. Sikeres érettségi után szeretne ösztöndíjat kapni valamelyik amerikai egyetemre.

Tegnap azzal fejeztem be az eszmefuttatást, hogy az Egyesült Államokban tervszerűen folyik a tehetségek kiválasztása és menedzselése. Ma azt fűzöm hozzá, hogy Jamaicában is.           

14 komment
süti beállítások módosítása