Médianapló

Médianapló - Diktatúra van-e Magyarországon?

2019. július 27. 10:13 - Zöldi László

Amikor meghalt Heller Ágnes, készítettem a legjellemzőbb mondataiból egy összeállítást. Beválogattam például eme gondolatát: „Magyarország egyszemélyes demokrácia.” (TV13, 2015. június 28.) A dokumentációhoz elég sok komment érkezett, közülük talán a legkulturáltabb Andráska8-é volt. 2019. július 22-én, éjfél előtt kilenc perccel imigyen fogalmazott: „Ezt ma másként gondolja, a születésnapján zsarnokságról beszélt.” Igaza alátámasztására két linket is mellékelt.

Álneve miatt nem ismerhetem, de gyanítható róla, hogy vagy ott volt a május 12-én kilencven esztendős filozófus születésnapi vacsoráján, vagy olvasta az összejövetelről megjelent élménybeszámolókat. Nem vélhető a július 19-én elhunyt Heller Ágnes ellenségének, a jelen időben fogalmazott ’gondolja’ pedig azt sejteti, hogy a kommentelés pillanatában még nem emésztette meg a halálhírét. Ezzel magyarázom, hogy ama bizonyos mondatból nem olvasta ki az iróniát. Az egyik legjelentősebb magyar bölcselő aligha gondolta másként 2015-ben, az egyszemélyes demokrácia ugyanis azt jelenti, hogy diktatúra.

Ez tett kíváncsivá. Vajon mások miként vélekednek Orbán Viktor hatalmi törekvéseiről? Nyolcvannyolc meghatározást, körülírást találtam a hazai nyilvánosság fórumain. Az elsőt 1989. december 12-én mondta Németh Miklós miniszterelnök, az eddigi utolsót tegnap Rapai Ágnes költő. Figyelemre méltó, hogy 2010 előtt tizenhét tűnődésre késztető diktatúra-jellemzést leltem, azóta viszont hetvenegyet. Az első húsz évben valószínűleg kevésbé figyeltem oda, elvégre abból indultam ki, hogy soha többé nem lesz diktatúra Magyarországon. Amióta azonban Orbán másodszor is hatalomra került, vagyis a legutóbbi kilenc évben mintha megsokasodtak volna a diktatórikus hatalomgyakorlásra jellemző tünetek. 

A meghatározásokból, körülírásokból kirajzolódik, hogy Bruck András író, a magyar szellemi élet talán legsötétebben látó képviselője már 2013 közepén jelző nélküli diktatúráról beszélt. Mindazonáltal a legtöbb véleményformáló a mai napig árnyal, enyhít, finomít, lágyít, tompít. A latin dicto (tollba mond, irányít) szóból származó diktatúra egyértelmű jelentését erőszakra törekvő hatalommal, hibrid rendszerrel, autokráciával, parancsuralommal puhítja. Őszintén szólva magam is a hezitálók közé tartozom. Egyelőre nem tudom eldönteni, vajon az, amit mostanában megélünk, még korlátozott demokráciának nevezhető-e, vagy már korlátozott diktatúrának.       

 

Tíz mondat a diktatúráról

 

Beszélhetünk-e Magyarországon diktatúráról? Beszélhetünk, de már nem sokáig. (Karcagi László újságíró, Vasárnapi Hírek, 2010. november 7.)

A diktatúrára az jellemző, hogy egyetlen ember kezében fut össze minden. (Szűrös Mátyás volt MSZMP-politikus, Magyar Hírlap, 2012. április 12.)

Orbán rendszere ma már diktatúra. (Bruck András író, 168 Óra, 2013. augusztus 15.)

Nincs diktatúra, mert akkor ezt most a börtönben morzézném. (Bödőcs Tibor humorista, Magyar Rádió, 2013. december 31.)

Nem tekintem Magyarországot diktatúrának, Ez egy tekintélyelvű társadalom, amelyben bizonyos mennyiségű kritika megengedett. (Fischer Iván karmester, Népszava, 2014. június 14.)

Az ellenzéki pártok megtanulták, milyen a puha diktatúra - megint. (Haraszti Miklós volt SZDSZ-politikus, ATV, 2016. május 27.)

Nem diktatúrában, de sajnos egypártrendszerben élünk. (Hörcher Ferenc filozófus, Mandiner.hu, 2017. február 24.)

Ez itt most viszonylag puha diktatúra. (Tamás Gáspár Miklós filozófus, Index.hu, 2018. november 20.)

Ez pillanatnyilag eurokomform diktatúra. (Parti Nagy Lajos író, ATV, 2019. február 22.)

Tutyimutyi diktatúra. (Péterfy Gergely író, Magyar Hang, 2019. június 14.)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5614982350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.07.27. 12:53:35

Ez a diktatúra kérdés jól mutatja a baloldali elképzeléseket a demokráciáról. Azaz, ha nem a baloldalé a hatalom, akkor az diktatúra. Van igazságuk benne, hiszen már tíz éve tényleg a jobboldal diktál, amit ők diktatúrának élnek meg. Mára odáig jutottak, hogy szaladnak a mézesmadzag után, ami Orbán megbuktatása lenne, de sosem érik el. Egyetlen jelszavuk van tíz éve, az összefogás. És még ez sem sikerül nekik. Pedig ez tényleg csak rajtuk múlik, nem máson. A politikai versenyig el sem jutnak. Nem csodálom, hogy a külföldi tőke médiatámogatásban megjelenő beavatkozása is leáldozóban van, hiszen ezek akkor is veszítenek, ha a csapból is ők folynak, felesleges a tuti bukókra pénzt áldozni. A diktatúráról meg annyit nem követik őket, nem börtönzik be, nem bántalmazzák őket, szabadon elmondhatják a véleményüket, szabadon szervezkedhetnek, tehát nem beszélhetnek valódi diktatúráról, így marad a puha diktatúrázás, vagy az egypártrendszerezés. Utóbbiról annyit, hogy a jobboldal le tud mondani önös érdekeinek egy részéről, ha ez szükséges a többi eléréséhez. A baloldalon meg ott van a korlátlan szabadság illúziója, ami a soha be nem következő összefogás táptalaja.

T.Jani 2019.07.27. 12:59:37

Magyaroszágon jelenleg Fasiszta diktatúra van csupán az ellopható Uniós pénzek miatt nem követjük 100%-ban a Mussolini által kitalált fasizmust, ezért nem oszlatják fel a parlamentet.
"Az olasz fasiszták kétharmada
A fasizmus mindig lezár egy korszakot, amit kitöröl a történelemből, és újjászervezi az államot. A lényegéből fakad, hogy felszámolja a liberalizmust, a parlamentarizmust, a demokráciát, az individuális szabadságot, ezért fogalmilag kizárt, hogy választáson legyőzhető legyen. Magát a választás szabadságát sem ismeri el. Tagadja a választásokon megszülető döntések, a választói akaraton alapuló kormányzás bölcsességét. Mindig első lépései közé tartozik a jogrend új alapokra helyezése és a választási törvény megváltoztatása. Mussolini 1922-ben jutott hatalomra, és 1923-ban már új választási törvényt fogadtatott el, amelynek lényege az volt, hogy a legtöbb szavazatot szerző párt megkapta a parlamenti mandátumok kétharmadát. Az olasz fasiszta párt ezt követően 65 százalékos mandátumot szerzett. 1925-ben már olyan rendelkezést hoztak, hogy a kormány a parlament jóváhagyása nélkül is hozhat törvényt. Néhány év múlva, 1928-ban pedig a többségi parlament feloszlatta önmagát. Megszűnt a parlament."

Drizari 2019.07.29. 09:46:33

Demokratikus díszletekkel fenntartott diktatúra, Orbán találmánya. Kormánya békés úton leválthatatlan. Na de ki akarna polgárháborút, melyik ellenzéki párt? (ilyenre semmi esély)

Netuddki. 2019.07.29. 10:21:35

@Drizari: Tusványoson tegnapelőtt megint elszólta magát a főni.

"Orbán történelemképében a világ nem a körülmények mentén változik, hanem felforgatók fenekednek egy régi, nemes rendre. Hogy ennek leírására a „liberális” vagy „keresztény” kifejezéseket használja, ahhoz ezeket a szavakat újra kellett definiálnia, és utána a saját értelmezéséből kiindulva magyaráznia a folyamatokat."
444.hu/2019/07/27/orban-filozofiat-csinalt-abbol-hogy-felcsut-zrt-ve-valtoztatta-az-orszagot

Nekem rögtön leesett, hogy a szavak újradefiniálása gyakorlatilag a számonkérhetőség alóli kibújás miatt van. A demokrácia nemcsak azt jelenti, hogy 4 évente választhatunk, hanem a fékek és ellensúlyok rendszerét is. Olyan dolgokat, amiknek ki kéne szűrni az Orbánhoz hasonlóakat a politika éléről.
Ha valaki számonkéri rajta a hatalmi ágak szétválasztását, akkor azt mondja ő szerinte a demokrácia nem azt jelenti. Mégis akkor mit jelent?

Szintén Tusványoson a Gulyás mondta:
"hamisak az ellenzék kijelentései, amikben „a nem korrekt vesztesek” diktatúraépítéssel, „a viszonylag korrektebb vesztesek” pedig autokratikus kísérletezéssel vádolják a kormánypártot"
444.hu/2019/07/25/schiffer-a-fideszt-valto-uj-kormany-ugy-fog-botladozni-meszaros-lorinc-korul-mint-98-ban-a-fidesz-a-posztkommunista-oligarchak-korul

Tehát, szerintük itt nincs se diktatúra, se autokrácia. Az, hogy most mi van, szerintem majd a jövő történészei eldöntik. Addig én maradnék a 2013-as posztkommunista maffiállam megnevezésnél.

Netuddki. 2019.07.29. 10:24:18

@Netuddki.: "maffiaállam"

Szerintem ez írja le még mindig a legjobban ami itt folyik.

Boycie 2019.08.03. 01:25:35

@Netuddki.: Az hogy szervezetten sokat lopnak, tény. Az hogy diktatúra lenne, baromság.

Ilyenkor hasznos dolog a benchmarking. Nézzünk meg féldiktatúrákat. Ott van pl Törökország. Olyan törvények vannak, hogy az elnökre csúnyát mondásért vagy a "törökség gyalázásáért" börtön jár. Ezek alapján nálunk kb minden nagypofájú ellenzéki már börtönben üldögélne. A híres "puccskisérlet" után ezreket börtönoztek be a leghülyébb indokokkal, volt akinek csak a vagyonát akarták lenyúlni ( a la római császárkor). És mégis: ahogy a gazdasági helyzet romlott, úgy veszit népszerűségéből a +diktátor+ és lám a
legutóbbi helyhatósági választásokon nyert az ellenzék Istambulban. Annak ellenére hogy a +diktátor+ ennek nagyon nem örült és elérte hogy legyen új szavazás. Erre az emberek elmentek és simán ellene szavaztak. Ez milyen diktatúra? Hát nem az igazi... Ehhez képest hol van Magyarország? Na ugye... Magyarországon az ellenzéket főleg a saját impotenciája és inkompetenciája akadályozza a jobb eredmények elérésében. Ezen kellene valahogy változtatni...
Vagy a putyini Oroszország. Majd ha a kedves Bruck Andrást ismeretlen tettesek halomra lövik a háza lépcsőházában mikor hazafele igyekszik, majd akkor érjük el a putyini szintet.
Én értem hogy egyes gátlástalan sorosügynökök úgy érzik hogy a diktatúrázásért (is) kapják a pénzüket, de azért legyünk már komolyak...

Ha az ellenzék nem debil majmokból és hisztérikus kurv@kból állna, akkor a "maffiaállam" sem engedhetné meg magának az ennyire pofátlan lopást.