Médianapló

Médianapló - Egy álneves kommentelő miért bujkál a digitális rengetegben?

2019. július 21. 09:41 - Zöldi László

Egy folyóirat főszerkesztője olvasta a Tíz mondat Heller Ágnestől című összeállításomat. Szívesen másodközölné a dokumentációt, ha hozzáfűznék néhány méltányló sort. Nem vállaltam. Épp azért válogattam a a 90 éves korában meghalt filozófus szállóigéiből, hogy ne írjak nekrológot róla. Elvégre csak annyi közöm volt hozzá, hogy egyszer szemben ült a nagykörúti Combinón, és a lába nem ért le a padlózatra.

Az összeállítás jelenleg a 10635. olvasójánál tart. 44-en szóltak hozzá, közülük 27-en elmarasztalták Heller Ágnest. Az álneves kommentelők legdurvább megnyilvánulása az volt, hogy „Egy zsidó féreggel kevesebb.” E mondat magáért beszél, fölösleges kommentálni. Annál inkább foglalkoztat, hogy egy másik kommentelő ezt írta tegnap este 21.07-kor: „És teljesen komolyan gondolják, hogy valaki a Szépirodalmi Könyvkiadó vezetője lehetett a szocializmusban anélkül, hogy  200 %-osan megbízható lett volna politikai szempontból.” Vajon kire gondolhatott? Az előzményekből kiderül, hogy csupán két értelmiségi jöhet számításba: A múlt hónap végén elhunyt Ungvári Tamás és a múlt pénteken meghalt Heller Ágnes. Megkérdeztem a hozzászólótól, melyikük volt a Szépirodalmi vezetője. Azóta is várom a választ, a kommentelő felszívódott.

A kiadó 1950-ben jött létre, és 1986-ig Illés Endre vezette. 1975 után néhány évig Ungvári Tamás dolgozott ugyan nála, de beosztott szerkesztőként. Heller Ágnes legföljebb 1986 után lehetett volna igazgatója a Szépirodalminak, de akkor még emigrációban tartózkodott. Annyi köze sem volt a kiadóhoz, mint Ungvárinak, mert könyveit az Akadémia, a Gondolat, az utolsó években pedig a Múlt és Jövő adta ki. Egyébként az őket rágalmazó kommentelő Veszéjben a lyogállamiság álnéven jegyzi a hozzászólásait. S hogy félreérthetetlenek legyenek a megnyilvánulásai, kommentjeihez Kunhalmi Ágnes fényképét mellékeli.

Ezzel utal arra, hogy a szocialista politikus egy másikkal (Bangónéval) együtt idén februárban a következő felirattal tiltakozott Kövér László és Lezsák Sándor országgyűlés-vezetési stílusa ellen: „Képviselőkbe folytani a szót illendő?” Olyan országban élünk, ahol az ellenzéki politikusok helyesírási gondokkal küszködnek, a kormánypárti hozzászólók pedig műveltségiekkel. Azon tűnődöm, hogy mi a szomorúbb. Az-e, hogy Kunhalmi Ágnes és Bangóné Borbély Ildikó arccal meg névvel vállalta a butaságát? Vagy az, hogy egy kormánypárti kommentelő Kunhalmi arcával és álnéven nem vállalja az ostobaságát?        

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6314973154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

István Torma 2019.07.21. 11:03:37

Szerintem ez pont az a dolog, amit meg sem kellett volna írni, bár jogában áll. És nem méltatlan egy idióta kommentelővel foglalkozni, amikor tízezrek olvasták?

Zöldi László 2019.07.21. 11:10:32

@István Torma: Az ellentmondás nyilvánvaló, ezt elismerem. De hogy méltatlan-e a vele való foglalkozás, arra még nincs válaszom. Érdekelne mások véleménye is. A probléma nemcsak az enyém, hanem az övék is.

funivia 2019.07.21. 13:04:11

A digitális világon nem érdemes - szerintem - számonkérni a valós világ szabályait.
A virtuális világban a legvonzóbb sokak számára az arctalanság mámora, ami talán olyankor a legnagyobb élvezet, ha a megszólított partner valós személyiséggel van jelen.
Rajta számon lehet kérni, hogy miért ezt, vagy azt, miért így meg úgy ír a saját bolgjára. Míg az arctalan arcoskodó írhat butaságot, valótlanságot, tudatos hazugságot, sértést és a társalgási normatívák megszegésének nem lesz semmilyen következménye.
Egy feltett kérdésre lehet tudatosan nem válaszolni, ez itt nem minősül normaszegésnek, pont a virtuális személyisége miatt remekül eltudja fedni a felelősségét. De az is könnyen meglehet, hogy a kommentelő vissza sem tér az adott oldalra, mert ő megmondta a tutit, más véleménye meg ugyanannyira nem érdekli, mint saját tévedése.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.07.21. 15:34:47

Nyugodtan törölje azt a kommentet,rosszul emlékeztem,ennyi..

Zöldi László 2019.07.21. 15:39:16

@Veszéjben a lyogállamiság !: Nem törlöm, de méltányolom a mostani megnyilvánulását.

poor 2019.07.22. 07:17:43

@Veszéjben a lyogállamiság !: Nem , nem emlékeztél rosszul, a fidióta tolvajok mindig ezt csinálják!!! Tudod tolvaj karaktergyilkos vagy az elvtársaid pedig már igazából nekiláttak karakter nélkül!

Európai téridő 2019.07.22. 07:35:51

A balfékek csak ne nyavalyogjanak, a gyalázkodásuk minden mértéket alulmúl. Még akkor is így van, ha a hozzájuk csapódó, mindenen csak gyalázkodni szeretőktől el szeretnének határolódni. A "fidióta" csak egy enyhe minősítés az ő trágárszótárukban. Bár meglehet, hogy ezen csak egyedül okosaknak az ülepükön trónoló pótfejük mondja ezt velük, kényszeresen, már bocsánat.