Médianapló

Médianapló - Kik voltak Varga Judit elődei?

2019. július 16. 09:53 - Zöldi László

Az újdonsült igazságügyi miniszterről terjed a világhálón egy felvétel. Melegítőben dekázik a focilabdával. Harminchétig bírta, nyilatkozott azonban arról is, hogy egyéni csúcsa 115 volt. A pesti köznyelv könyörtelenül el is nevezte dekázásügyi miniszternek. A kaján minősítésből kiolvasható ama vélekedés is, hogy megint kifogtunk egy minisztert, aki nem ért ahhoz, amire a főnöke szerződtette. Annyiban igazat is adnék a kételkedőknek, hogy nem lesz könnyű bírósági fogalmazóból igazságügyi miniszterré válni. Bár a nappali tagozaton szerzett jogi diploma talán mégis jelent valamit.

Egyik elődje, bizonyos Kovács Béla 1953. február 2-án lett igazságügyi miniszter Rákosi Mátyás kormányában. A tucatnév mögött egy nógrádi vasmunkás, majd bányász rejlik. A második világháború után elvégezte az egyéves (!) bírói és ügyészi akadémiát, majd hadbíró lett, és ítélkezett is. Öt hónapnyi miniszteri karrierjének Nagy Imre vetett véget, aki nem vette be 1953. július 4-én alakult kormányába. Kovács Béla visszament a katonák közé, és ezredesi rangban irányította a honvédelmi minisztérium igazságügyi főcsoportfőnökségét. Végül is a szakmában maradt.

Nezvál Ferenc öt elemit végzett, és cipészként szabadult fel. 46 éves korában, már város- és községgazdálkodási miniszterként szerzett levelező tagozaton jogi diplomát. 1956. december 29-én lett az igazságügyi minisztérium vezetője az első Kádár-kormányban. Pozícióját megtartotta a Münnich-, a második Kádár-, sőt a Kállai-kormányban is, ha jól szedtem össze az adatokat, egészen 1966. december 7-ig. Akik átélték ezt az évtizedet, tudhatják, hogy mit jelentett a megtorlások időszakában egy olyan igazságügyi miniszter, akinek a felkészültségéből legföljebb a bólogató jános szerepére tellett.

Őt váltotta Korom Mihály, aki Csongrád megyei libapásztorból és napszámosból lett rendőrnyomozó, majd határőr-tábornok. Szintén levelező tagozaton végezte el a jogi egyetemet, és igazságügyi miniszter lett a Kállai-. a Fock- meg a Lázár-kormányban is. Tizenegy és fél év után 1978. április 22-én szűnt meg a megbízatása… Akik nálam jobban ismerik a magyar igazságszolgáltatás legújabb kori történetét, bizonyára hozzáfűznek néhány kiegészítést vagy pontosítást e bejegyzéshez. Csupán azért hívtam föl a figyelmet Varga Judit három elődjére, hogy kirajzolódjék: vannak korszakok, amikor nem fontos végigjárni a szamárlétrát, hogy valaki igazságügyi miniszterként koronázhassa meg a szakmai pályafutását.             

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6914948814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

törppicur 2019.07.16. 20:03:34

T. Zöldi úr, lehet kevés volt a karakter-lehetőség, de a Bárándy-Petrétei-Takács Albert-Draskovics quartett is megérne egy misét. Különösen az eleje, meg a vége.
Bárándyék sok mindent elkövettek, kár volt miniszterséggel jutalmazni őket. Drazsé meg mindenhez is értett, lehetett az akár igazságügy is.

Homo Homini Lupus 2019.07.16. 20:11:02

Szép az okfejtés, de azért Varga Judit véletlenül sem levelezőn végzett, emellett azért van komoly minisztériumi előélete. Ami az előbbi kommentben említett egyik úriemberről sem mondható el. Másrészt a létező kommunizmus javára írhatjuk, hogy a világháború után érthető káderhiány volt, s egy diktatúrában az igazságügy amúgy is meglehetősen marginális.

Zöldi László 2019.07.16. 20:18:13

@Homo Homini Lupus: Talán nem vette észre, de én is kiemeltem, hogy VJ nappalin végzett.

törppicur 2019.07.16. 20:28:17

@Zöldi László: igy különösen nem értem a párhuzamot a a levelezőn végzett munkásból lett értelmiséggel. Mit szeretett volna üzenni, Zöldi úr, azzal, hogy már a második posztot szenteli egy olyan miniszternek, akibe, amúgy, belekötni sem sikerül. Jót én sem nagyon tudnék mondani róla, Viktor biztos tudna a dekázáson túl is. De ne menjünk nagyon messzire van nekünk egy DK-nk is (nem a pártra gondolok, bár az is van), aki 90 napos politikusi multtal sokkal nagyobb szervezet alelnöke lehet. Róla tud valamit?

Zöldi László 2019.07.16. 20:35:18

@törppicur: DK-ról írtam már e rovatba, és bizonyára lesz még alkalom, hogy sort kerítsek rá. Addig is szívesen olvasnám, miként vélekedik róla. Kérem, adja meg, hol találom a blogját, előre is köszönöm.

törppicur 2019.07.16. 20:47:02

@Zöldi László: Tisztelt Zöldi Úr!
Köszönöm a feltételezést, de nincs blogom, nem is tervezem.
Néha van véleményem.
Vélekedésem kb annyi, hogy van egy előmenetele, ami alapján azt sem értem, hogy felvehette a mandátumát az EP-ben. Szintén érdekes, hogy önerőből pont semmire nem volt képes, vagy a mama-vonal vagy a mi ferink tologatta olyan helyre, ahol mosolyoghatott. Ez lehetett az Apró-villa, a Feriné-pozíció, az Altus, most tavasszal meg (ahogy Hofi mondta; hogy-hogynem elvtársak) a DK polpozíciója. Lehet értelmes is, vannak diplomái, beszél nyelveket, sok mindent elhiszek róla, de ferink nélkül csak egy értelmiségi nő. A saját lábára állás (amit OV lányának szoktak a szemére vetni), önerősen nem ment. De egy kis internacionalista segítséggel már tart valahol

Zöldi László 2019.07.16. 20:55:21

@törppicur: Oké, vettem. Ha javasolhatom, adjuk át a teret a többi hozzászólónak.

Dankházi Zsolt 2019.07.16. 20:56:13

Én sajnos erre csak azt tudom írn. Tetszettünk volna valódi rendszerváltást csinálni. Elsősorban. Továbbá a személyes leadott voks négy évente arra van, hogy felelős kormányunk legyen. Nem azért veszem az aszpirint a gyógyszertárban mert nagyon hirdetik, hanem mert szükségem van egy gyógyszerre, ami csillapítja a fájdalmamat.

Maxvall Bircaman 2019.07.16. 22:11:02

Jaj annyira szeretnék ideírni valami disznót, de sajnos nem jut eszembe.

chrisred 2019.07.17. 08:51:03

@törppicur: Az összevetés helytálló, de DK-t a magyar választópolgárok juttatták be az EP-be, és a többi, hasonló módon megválasztott képviselő szavazatával választották meg az alelnöki pozícióra. Varga kinevezése meg a választók által nem befolyásolható káderpolitika gyümölcse.

chrisred 2019.07.17. 08:55:35

@Homo Homini Lupus: Nem volt káderhiány a második világháború után, éppen csak a megfelelő szakembereket az új hatalom el akarta távolítani a fontos pozíciókból, mert nem az ő kádereik voltak.

nemecsekerno_007 2019.07.17. 10:10:24

Vicces amikor az 50-es évekre hivatkoznak a Fidesz kormánnyal kapcsolatban. Dobrev Klára családjának "tevékenysége" senkit se zavar?! Meg kéne kérdezni Klára asszonyt, hogy mit mesélt a nagyapja arról az időszakról. Vagy esetleg ők se beszéltek melóról a családi asztalnál?!?!

Európai téridő 2019.07.17. 10:26:27

EU-jogi szakvizsga nincs, mert az nem úgy külön szakma, mint a bíró, vagy az ügyvéd. A pesti köznyelv legnagyobb manipulátorai pedig éppen Önök, médiamunkások, úgyhogy az ettől való "rugalmas elszakadás" számomra nem okés.

Zöldi László 2019.07.17. 11:02:50

@nemecsekerno_007: Többen is számon kérték rajtam Dobrev Klárát. De miért kellett volna vele foglalkoznom az igazságügyi miniszterekről írott bejegyzésben? Nem szívesen gyurcsányoznék csak azért, mert ez divat a kommentkultúrában.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2019.07.17. 11:20:39

deutsch tomit se felejtsük ki, akit meg kellett várni, hogy 10 év után végre lediplomázzon, addig nem volt miniszter...

ostvan2 2019.07.17. 12:13:08

@doggfather: Deutsch Tompika esetében az egyetem is kapott enyhe iránymutatást arra nézve, hogy ne tegyék nehézzé annak a diplomának a megszerzését.

Tangooo 2019.07.17. 12:24:26

Csak azt nem értem, hogy mi értelme volt ennek a posztnak. Ha valaki veszi a fáradtságot és utána néz Varga Judit előéletének és képzettségének, az pontosan tudja, hogy összehasonlítása a proletár sorból kiemelt műveletlen kommunista elődjeivel minimum bárdolatlanság, de akár tudnék erősebb kifejezést is rá találni.

nemecsekerno_007 2019.07.17. 15:09:49

@Zöldi László: Hát csak azért mert ha valakinek a koszos cipőjét kritizálja az ember, akkor előbb nem árt a sajátját kitakarítania.
Csupán a hitelesség miatt.
Senki nem "gyurcsányizna" ha az Apró család eltűnne a közéletből.

Zöldi László 2019.07.17. 16:24:22

@nemecsekerno_007: Ezt értem. De hogy jön az igazságügyi miniszterséghez?

Pop40 2019.07.17. 23:15:52

Varga nagyjából ugyanaz a kategória, mint Szargyártó: pártbeli beágyazottsága nincs, ezáltal nem veszélyes a tolvaj zsebführerre. Önálló gondolata szintén nincs, és bármikor, álmából felkeltve sorosozik-migránsozik, ha a zsebführer füttyent. Kb ennyi. Diploma? Ugyan már. :D Vitya maffiarezsimjében a nyelvhossz és a csapásszám számít, nem a diploma.

Ennek ékes példája, mikor a nerben mindenki kényszeredetten bizonygatja, hogy mennyire imád focizni, hogy jó pontot szerezzen a führernél.
Varga még hagyján, de amikor ilyen Tállaihoz hasonló zsírbüfék szerencsétlenkednek labdával, az embernek még a Tanú komcsi időszaka is túlteljesítettnek tűnik. :-)

Varga jó káder lesz. Arra, amire a sörhasú tolvaj kinevezte, tökéletes.

Pop40 2019.07.17. 23:23:21

@nemecsekerno_007:

"Dobrev Klára családjának "tevékenysége" senkit se zavar?"

Jól látod, senkit sem zavar. Sőt, normális embert csak megerősít, hogy tökéletes jelölt ez a Klára, mikor a komplett hírhamisító fideszes maffiacsürhe évek óta tartó kínlódással is annyit bírt ellene kiizzadni, ki volt a .... NAGYAPJA. Muhahahaha :D :D

Ezt nagyjából pont leszarja mindenki, mikor a tolvaj fideszes horda szabadrablásban pusztítja, és lopja szét az országot. Nem, nem a nagy-, a déd-, meg a huszonharmadik ükapjuk, hanem Vitya, Mérszaros, Tiborcz, Rogán, stb, hadd' ne soroljam fel a komplett fideszes maffiát.

Ettől függetlenül nagyon remélem, marad a pártközpont ezen a vonalon. Hadd lássa mindenki, milyen ordító a különbség a két oldal között, mikor elzsírosodott, ezermilliárdokat SZEMÉLYESEN ellopó fideszes maffiózók bégetik, hogy Dobrev fúj fúj, há'mer'a nagyapja!
:D :D

Kabai Domokos Lajos · www.bekialtas.blogspot.hu 2019.07.18. 09:04:39

Nekem az jött le az írásból, hogy amikor szerveződik az önkényuralom, akkor előlépnek a kádernek való személyek. E tekintetben egyre megy, hogy 1945, avagy 2010 utáni bolsevik mentalitású a vezér. A korábbiak mentségére: többségük, valószínűleg őszintén hitt abban, hogy "megforgatja a világot" - hogy az ismert mozgalmi dalra utaljak. (Egyébként meg is forgatták, s nem csupán rossz értelemben, hiszen ténykedésük következtében az agrárországból ipari lett, oktatási és kulturális felzárkózás, nagyarányú urbanizáció következett be Magyarországon az ilyen átalakulás nyomán mindig és mindenütt bekövetkező igazságtalanságokkel, emberi szenvedésekkel kísérve.) Varga életművésznőről viszont már megválasztása előtt kiderült, hogy igencsak nyerészkedő típus. Lásd albérleti hozzájárulás! Miközben a 46 négyzetméteres, a férjével együtt hirdetett 76 négyzetméteresként megjelölt, budapesti lakásuk bérbe adásából évente 4 millió, adózás után 3,6 milliós bevételük származik. Brüsszelben államköltségen éltek, így nem csoda, hogy időközben Balatonhenyén férjével közösen felhúzzanak egy 195 négyzetméteres családi házat. A férj, Magyar Péter a házaspár brüsszeli évei alatt dolgozott Magyarország Európai Unió Melletti Álladó Képviseleténél, és ezalatt a jogszabályok alapján végig ingyen lakhattak, mivel erről a képviseletnek kellett gondoskodnia. Magyar most a Diákhitel Központ vezérigazgatója lett, négymilliót megközelítő havi jövedelmet mondhat magáénak, de eddig is bőven volt aprítani valója a tejbe. Az igazságügy-miniszterré avanzsált Varga Judit minimum 1,7 milliós havi fizetésre számíthat. Akárhogy is nézem, az ősbolsevikok bizonyos értelemben balekok (lúzerek) voltak a maiakhoz képest. #

nemecsekerno_007 2019.07.18. 10:00:55

@Pop40: Ezek szerint Orbán Ráhel v. Mészáros Lőrinc gyereke is indulhat EP képviselőnek? Esetleg még miniszterelnök is lehet?!

Egyébként tévedsz. Sokan vannak akiket érdekel, persze ezek nem DK-s nyugdíjas munkásőrök...

A kettős mérce, az a ti bajotok...

Pop40 2019.07.18. 15:53:01

@nemecsekerno_007:

Jól látod, a kettős mércétek, az rohadt nagy bajunk. Hogy a fidesz agyhalott szektásainak azzal, ha valaki személyesen szétlopja az országot, semmi gond. De ha amúgy az illető nem csinál semmit, csak a nagyapja, no, az aztán hörr hörr! Hála istennek, mindenki más már csak röhög rajtatok, bel-, és külföldön egyaránt.

Azt meg elhiszem, hogy - egyéb híján - ezt a munkásőrözést adta ki a pártközpont, csak annyi a bibi vele, hogy Dobrev 1972-ben született, a rendszerváltáskor ÉRETTSÉGIZETT. Jól látod, a munkásőrök tuti rá szavaznak, véletlenül se a csontig szopott fideszedre, akiknek a 90%-a mszmp-s volt rég, mikor Dobrev érettségizett. :-)))))))))))))

Mészáros gyereke felőlem annak indul, aminek akar. Bár szerintem inkább apukát látogatja majd a börtönben.
Récsöl majd csak azután, ha elszámoltatta a fideszes maffiacsürhe bukása után független bíróság meg ügyészség a "saját lábon állásról, amit a kedves tol-vej férjével együtt hoztak össze. Nem a nagyapjuk, meg az ükapjuk, ők maguk.