Médianapló

Médianapló - Kinek áll érdekében lejáratni az ellenzéket?

2019. július 13. 10:30 - Zöldi László

Hadházy Ákost gyakran kérdezik a nyilvánosság fórumain. Az LMP volt társelnöke tavaly, az országgyűlési választás után kilépett a pártjából, majd független országgyűlési képviselőként csatlakozott az idén Márki-Zay Péter ernyőszervezetéhez, amelynek nevét nem jegyeztem meg. 2010 óta sok ernyőszervezet alakult az ellenzéki pártok összegereblyézésére, és némi mozgolódás után mind ki is múlt. Márpedig arra a kis időre aligha érdemes megjegyezni a nevüket.

Hadházy kilépett az említett mozgalomból is, és miközben az okot magyarázgatta, meglepő mondatot ejtett ki a száján. Így hangzott az ATV stúdiójában: „Ez a sajtó már csak arra való, hogy az ellenzéket lejárassa.” Talán nem figyeltem eléggé, ezért az ugrott be, hogy ’ez a sajtó” az ellenzékit jelentheti. Sajnos az is belefér az idézet értelmezésébe, hogy az ellenzéki sajtó alkalmas az ellenzék lejáratására. Akad persze mentő körülmény. Olyan szegény, mint a templom egere, ráadásul a hívők nem is nagyon dugják be orrukat a szentélybe. Úgy lehetne növelni a hatékonyságát, ha az ellenzéki pártok összedobnák ama kevés pénzt, amennyit a nyilvánosságra szánnak, és olyan fórumot hoznának létre, amely érdekesebb, izgalmasabb, vonzóbb. Elismerem azonban, hogy az összpontosításra még nem értek meg a feltételek.

Az a benyomásom, hogy az ellenzéki pártok stratégiája más, mint a retorikája. Politikusai azt hirdetik, hogy a Fidesz legyőzhető, de nem hisznek ebben. Abból indulnak ki, hogy legföljebb a kétharmadot akadályozhatják meg, ezért egymással küzdenek inkább az ellenzéken belüli elsőségért. Ha ugyanis a kétosztatú rendszernek áll a zászló, akkor az ellenzéki pártok a kihívó szerepét szereznék meg maguknak. S mert a csekély látogatottságú portálok nem lehetnek különbek az őket támogató pártoknál, a házi orgánumok több energiát fordítanak a riválisok eljelentéktelenítésére, mint a Fidesz-rendszer leleplezésére. Eközben az ellenzéki pártvezetők együttműködési szerződéseket írnak alá, ez a módszer a kettős beszéd minősített esete.          

Lehet persze, hogy Hadházy Ákos nem így értette az idézett gondolatot. Ha jobban figyeltem volna a szövegkörnyezetre, talán most a nyomasztó fölényben lévő kormánypárti sajtóról tűnődnék, amely ezek szerint arra való, hogy lejárassa az ellenzéket. Ha így értette az ellenzéki politikus, akkor elnézést kérek tőle. Mindazonáltal az esetleg félreértett mondat értelmezését nem tartom fölöslegesnek.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6814942768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2019.07.13. 15:00:17

Ez nagyon rossz, béna, elavult gondolkodásra vall:
Abból indulhat ki hogy ha a kormánypárti sajtó feltétel nélkül (sőőt, kézből etetve) kiszolgálja a kormányt, akkor az "ellenzéki" sajtó miért nem teszi ezt az ellenzékkel. Ez esetben "gratulálok", sikerült a fideszes kommunikációt és elvet magáévá tennie...

Zöldi László 2019.07.13. 15:34:28

@Flankerr: Tudja, hogy adok a véleményére. De. 1. Ha a képzeletbeli közös ellenzéki médium mindenkié, akkor egyik párté sem. Épp ez a megvalósítás akadálya. 2. Az ellenzéki sajtó abban különbözik a kormánypártitól, hogy az utóbbiban a médiumok nem vitatkoznak egymással. Egy-egy központi üzenet végigrezeg a hálózaton, ez a hatékonyság (sulykolás) előfeltétele. 3. Ha az ellenzéki lapok egymással vitatkoznak, akkor csökken a közös hatékonyságuk. Ha a kormánypárti lapok nem vitatkoznak egymással, akkor nő a hatékonyságuk. 4. Ez az igazi ellentmondás. Nem gondolja? Üdv.

jajdehülyevagyok 2019.07.14. 06:45:38

Az ellenzéket a kormánypártnak érdeke lejáratni, de megspórolja neki ezt a munkát maga az ellenzék, mert házon belül megoldja.

Európai téridő 2019.07.14. 09:25:05

Adok-kapok van, a mai ellenzék "baloldli" ideológiák mentén állt fel, azokkal és egykori és mai megvalósulásaikkal pedig elég sok probléma akad, már 1848 óta.

Visceroid 2019.07.14. 13:24:05

Hoppácska! Egy blogajánlat az index főoldalán, amit még lehet kommentelni! Éljen a liberális szólásszabadság! Egyébként a poszt elég rövidke, kissé semmitmondó. Ez lehet úgy is felfogni hogy az ellenzék a maradék erejét is elvesztette? A politika visszavonul az elefántcsonttoronyba, ahonnan 2000-ben lejött, csak most már Orbán irányításával és ez nem érdekel senkit. Az ország pedig szépen lassan ballag tovább az időben, bele a biztos pusztulásba. Magyarország, én így szeretlek!

Zöldi László 2019.07.14. 14:24:17

@Visceroid: Ahhoz képest, hogy a poszt "kissé semmitmondó", elég sokat olvasott ki belőle. Ha egy csenevész blogger fantáziagazdag értelmezőt fog ki...

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2019.07.14. 14:53:03

@Visceroid: "Egy blogajánlat az index főoldalán, amit még lehet kommentelni! Éljen a liberális szólásszabadság!"

Mi vante tudatmódosított fidióta, illib létedre azon zokogsz hogy nincsenek libertális jogaid?? Hülyébbek lesztek-e még ti fidióták?

b.feher 2019.07.14. 15:30:35

Mindenki Magyarországa Mozgalom. Az viszont igaz, hogy nem fog sokáig élni és nem is kell neki. Legkésőbb az EP-választás bizonyította, hogy az ellenzéki oldalon nincs szükség nyolc kicsi vagy közepes pártra, elég belőlük kettő nagyobb is (ellenzéki léptékkel). A helyzet az, hogy itt nincs mit összehozni az MMM részéről, ők is egy újabb, fölösleges szervezet voltak a kezdettől, akik úgy akarták formálni az ellenzék stratégiáját, hogy az nem akarta ugyanezt. Plusz MZP kínos nyilatkozatai, oktondisága és a tény, hogy az ellenzék még azt sem döntötte el, hogy diktatúra van-e és akkor értelmetlen politizálni, és választáson indulni, vagy demokrácia, és küzdeni kell politikai eszközökkel - szóval így esélytelen a játszma. Hadházy külön öröm, hogy kikormányozta magát az MMM-ből, mert ugyanoda kerül majd, ahová a többi bukott politikus: légüres térbe. Azt persze még '22-ben elérheti, hogy érdemi mondanivaló nélkül, csak a korrupcióra koncentrálva helyet szerezzen, a beszari ellenzék meg nem fogja bevállalni, hogy elengedje a kezét. Ettől függetlenül a pali egy merő unalom, politikusnak alkalmatlan, akárcsak MZP.

Hu de pofánvernék egy lipsit !! 2019.07.14. 16:13:01

Szerencsere, a kulfoldrol iranyitott magyar ellenes balliberalis ellenzek, annyira gatlastalan pszihopata karrieristakbol all ossze, akiket a sajat pitianer hatalomvagyukon kivul mas nem erdekel, ezert keptelenek hatekonyan osszefogni az aljas celjaik erdekeben. Az aljassag es ostobasag olyan szintjet ertek el, ami mar akadalyozza oket a tovabb lepesben, hiaba tamogatjak oket kulfoldrol.

konrada 2019.07.14. 17:17:15

Egy tény: a magyar választási rendszert ugy alakították ki, hogy csak az tud győzni, aki a saját oldalán határozott és biztos többsége van. Amíg nincs, addig esélytelen az országgyűlésin.
Ezért amíg nincs ilyen, egymás között kell ezt lemeccselniük - ezt tette a fidesz is - és ez belháborúval jár.

morph on deer 2019.07.14. 17:28:01

@Visceroid:
“Magyarország, én így szeretlek!”

Szó ami szó, nem lehet könnyű dolgod...

moloy 2019.07.14. 18:51:38

@Zöldi László: Még egy ellentmondást látok: Feltételezem, azért van több ellenzéki párt, mert nem ugyanazt gondolják ugyanarról. Tehát vitatkozni (nézeteket összevetni) márpedig muszáj! Pláne igaz, hogy ha valamelyik ma ellenzéki párt kormányzati felhatalmazást kapna, ezt a vitát akkor is el kellene végezni.
A mai ellenzéki pártok csak EGYBEN értenek egyet: le akarják váltani a jelenlegi kormányt. És csak ennek elérésének eszközein vitatkoznak! Vallom, hogy egy országban a kormánynak és az ellenzéknek az ország érdekében EGYÜTT kell politizálnia. És csak ebben az együtt-politizálásban győzhetik meg a választókat, hogy ők az ország érdekében jobbak. (Az az indok, hogy a Fidesz nem hagyja őket érvényesülni, az NEM indok, csak a "pokolhoz vezető utat" építi.)

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2019.07.14. 19:03:24

@Zöldi László: Nem teljesen. Alapvetően a sulykolásnak van egy fontos határa. Tökéletesen működik, amíg az üzenetet nem teljesen utasítod el, nem kérdőjelezed meg automatikusan. Amikor ezt megteszed, bármilyen módon és alapon, akkor az elismételt üzenet mellett az általad előkeresett ellenérvek is ismétlődnek, és pont az elutasítást erősíted meg.

Ha az ellenzéki média jelentős része ebbe a helyzetbe navigálta magát, akkor jól nem jöhet ki a helyzetből. Ha a szokott üzenet megy végig, akkor jön az elutasítás is, de az is, hogy akik elutasítják egymás közt az újabb hazugságról, torzításról beszélnek, és ez utóbbi sokkal erősebben megy át, sokkal jobban megerősüdik. Így az visszaüt.

Ha a korábbi hibákkal szemben kritikus, önkritikus a sajtó, akkor a korábbról rögzült kép jogos kiritikája az éppen aktuális ellenzéket akkor is könnyen járatja le, ha már valami kicsit változtatott...

Az élés törést viszont az ellenzéki sajtón nem lehetne átvinni...

Nemrég éppen kicsit megdölgött a gépem, többet skypeoltam telefonról. Míg egy troll éppen szidta a blogomat, több barát panaszkodott, hosszabb ideje nem írtam rá semmit. Most 2 napon belül jött 3 post.

valasszunk.blog.hu/2019/07/13/van-e_alternativaja_a_liberalizmusnak_liberalis_demokracianak
valasszunk.blog.hu/2019/07/13/mi_van_a_nemet_szexualis_eroszak_sorozat_mogott
valasszunk.blog.hu/2019/07/14/ovon_aluli_utes_alternativ_iskolak_es_az_igazsagossag

Ha megnézed az első post kapcsán: Az Index beszámolt egy Netflix sorozatról. De a Netflix sok dokumentum sorozatánál éreztem azt, hogy megvezetnek. Első lépésem a Wikipedia megnyitása volt, rákerestem az érintett ügyér kiarrierjére. Hoppá: Volt neki más hamis vádas ügye. Az utóbbi kapcsán a rasszizmus kizárt.

Hoppá az ötök ügyében az egyik perben 13 esküdt közül 4 volt fehér, a többi kisebbségi, a rasszizmus vádja kérdőjeles. A vadulás, az ilyen esetek eldurvulása, a folyamatról olvasottak. És máris az erősödött meg bennem, hogy a Netflix, és egyfajta baloldali politika megint megvezet, itt megint egy progresszív feminista csapat gyalulta le az ártatlanság vélelmét, a tisztességes eljárást, stb...

Rögtön eszembe jut az összes tartalmi kritika az Isztambuli Egyezmény kapcsán, rögtön jön az, hogy ebben a kérdésben melyik oldalon van a hazai baloldal és a hazai baloldali sajtó. Utánanézés után láttad milyen következtetésekig jutottam el. Ott a postban.

Azt, hogy ezt az ellenzéki sajtó mennyire hangosan, egységesen csinálja lényegtelen. Ha a probléma az, hogy az üzenetük nehezebben erősödik meg, mint az a kép, hogy ők hiteltelenek, hazugok, és sokkal keményebb jelzőket is kiérdemelnek.

Jön a német történet. Kapcsolódik.

Ha megnézed, akkor Magyarországon a kormánypárti sajtó nézettsége, olvasottsága alacsony és ezen belül is sok az olyan ellenzéki olvasó aki kötözködni jár oda. Honnan tájékozódik akkor sok kormánypárti szavazó? A piacvezető kormánykritikus sajtóból, csak éppen piszok sok jól megéírt történet, a sok szempontból jó munka is oda vezet, hogy a kormánypártra szavazóban csak azt erősítik meg, hogy az ellenzéki oldal, a mögötte lévő civilek, a mögöttük lévő egész ideológia, a sajtójuk hazudik.

Innen pedig az ellenzéki sajtó jóval kevésbé alkalmas szavazatszerzésre, mint az ellenzék lejáratására.

rallus 2019.07.14. 19:07:38

Nagyon sok szabadideje van annak, aki megpróbálja értelmezni az ellenzéki politikusok kijelentéseit, vagy pláne a viselkedésüket...
Ennél még a gyepi hangyák boxkesztyűben történő gyűjtögetése is hálásabb munka...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2019.07.14. 21:34:53

"lejáratni az ellenzéket?"
hogymi? nem értem a kérdést.
Miféle ellenzék? Ki járatja le?
Ők, saját magukat.

Maxvall Bircaman 2019.07.14. 22:28:27

Itt a filtoll, nicken kéne lopni, de már bégetni is lusta vagyok.

birka menet 2019.07.14. 23:37:36

Az ellenzék teljesen hülye, nem érti meg azt amit Orbán megért és profin csinál, miszerint a magyarok döntő többsége segghülye, ezekre kell rámenni.

Ha az ellenzék leállna arról hogy Alkotmány meg oktatás meg egészségügy meg Európa és ehelyett azt harsogná hogy

Két migráns!
Két Soros!
Két Brüsszel!

máris dupla annyi mondanivalója lenne mint a fidesznek és a kétmillió birkamagyarja már az ő szavazójuk lenne!

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2019.07.14. 23:50:18

@rallus: Nem biztos. Ne feledjük el, hogy akár a politikai szakértő, akár a kommunikációs szakember számára lehet szakmai feladat ez, nem szabadidőben, hanem munkaidőben.

bölcsbagoly 2019.07.15. 07:56:45

Az ellenzéki pártok Mo-on 2010 óta szereptévesztésben vannak!
Egy ellenzéki párt ugyanis vagy a kormányra/hatalomra kell törjön, vagy rétegpártként bizonyos témában kellene meghatározó legyen.
- elvi/eszmei alapokon működö, kormányváltó pártként két alapvető feladatot teljesítenie kell: olyan programmal kell előállnia amely a célnak megfelelő szavazótábort tud megszólitani és olyan kormányzásra képes emberekkel kell rendelkeznie, amely a célokat képes meg is valósítani;
A jelenlegi ellenzéki pártok egyike sem képes egyik feladatot sem, teljesíteni.
- rétegpártként csak bizonyos témákban kell megszólalnia és megszólitani az arra fogékonyakat
Ezt csak a KFKP teljesíiti, az LMP - amelynek zöldpártként szinte kizárólag a környezetvédelemmel kellene foglalkozni és a Jobbika amelyik a magyarság érdekvédelmét szerette volna meglovagolni az internacionalistákkal, kozmopolitákkal szemben pont azért került a lecsúszásra, mert elkezdett "naygpárt"-ként mindenfélével foglalkozni, sőt kormányváltónak képzelte magát. A többiek esetében még a céltémát is nehéz kibogozni (Párbeszéd, Liberálisok, stb).
Amíg ezt a helyzet fennáll, az ellenzék csak ellenségként képes fellépni a Fidesszel és a kormánnyal szemben, de nem képez versenyképes ellenzéket, pláne nem konstruktívat (ami főleg a rétegpártok szerepe lenne).

Minden ballib bérretteg 2019.07.15. 08:03:33

Az ellenzéki sajtó nem lesz attól hitelesebb, hogy egymást 'is' marják.
Persze értem, hogy az ellenzéki oldalon előszeretettel mantrázzák maguknak a hívők hogy ők függetlenek, és mértékadóak, de a valóság az, hogy éppen ugyanolyan visszhangkamrába zárják magukat, mint azok, akik csak a kormányzati sajtónak hisznek.

Vannak hírek, amiket csak az ellenzéki sajtó, és vannak amiket csak a kormánypárti média tálal. És vannak amiket egyik és másik titkol el, és véletlenül se ír le, mitöbb fake newsként hivatkozik rá, pusztán azért mert nem illeszkedik a vissszhangkamrán belüli kizárólagosan súlykolt kommunikációs mintára.

(Ilyen pl a migráció okozta krízis helyzet az EU-ban az ellenzéki sajtónál, és a korrupció a kormánypártinál.)