Médianapló

Médianapló - Kinek áll érdekében lejáratni az ellenzéket?

2019. július 13. 10:30 - Zöldi László

Hadházy Ákost gyakran kérdezik a nyilvánosság fórumain. Az LMP volt társelnöke tavaly, az országgyűlési választás után kilépett a pártjából, majd független országgyűlési képviselőként csatlakozott az idén Márki-Zay Péter ernyőszervezetéhez, amelynek nevét nem jegyeztem meg. 2010 óta sok ernyőszervezet alakult az ellenzéki pártok összegereblyézésére, és némi mozgolódás után mind ki is múlt. Márpedig arra a kis időre aligha érdemes megjegyezni a nevüket.

Hadházy kilépett az említett mozgalomból is, és miközben az okot magyarázgatta, meglepő mondatot ejtett ki a száján. Így hangzott az ATV stúdiójában: „Ez a sajtó már csak arra való, hogy az ellenzéket lejárassa.” Talán nem figyeltem eléggé, ezért az ugrott be, hogy ’ez a sajtó” az ellenzékit jelentheti. Sajnos az is belefér az idézet értelmezésébe, hogy az ellenzéki sajtó alkalmas az ellenzék lejáratására. Akad persze mentő körülmény. Olyan szegény, mint a templom egere, ráadásul a hívők nem is nagyon dugják be orrukat a szentélybe. Úgy lehetne növelni a hatékonyságát, ha az ellenzéki pártok összedobnák ama kevés pénzt, amennyit a nyilvánosságra szánnak, és olyan fórumot hoznának létre, amely érdekesebb, izgalmasabb, vonzóbb. Elismerem azonban, hogy az összpontosításra még nem értek meg a feltételek.

Az a benyomásom, hogy az ellenzéki pártok stratégiája más, mint a retorikája. Politikusai azt hirdetik, hogy a Fidesz legyőzhető, de nem hisznek ebben. Abból indulnak ki, hogy legföljebb a kétharmadot akadályozhatják meg, ezért egymással küzdenek inkább az ellenzéken belüli elsőségért. Ha ugyanis a kétosztatú rendszernek áll a zászló, akkor az ellenzéki pártok a kihívó szerepét szereznék meg maguknak. S mert a csekély látogatottságú portálok nem lehetnek különbek az őket támogató pártoknál, a házi orgánumok több energiát fordítanak a riválisok eljelentéktelenítésére, mint a Fidesz-rendszer leleplezésére. Eközben az ellenzéki pártvezetők együttműködési szerződéseket írnak alá, ez a módszer a kettős beszéd minősített esete.          

Lehet persze, hogy Hadházy Ákos nem így értette az idézett gondolatot. Ha jobban figyeltem volna a szövegkörnyezetre, talán most a nyomasztó fölényben lévő kormánypárti sajtóról tűnődnék, amely ezek szerint arra való, hogy lejárassa az ellenzéket. Ha így értette az ellenzéki politikus, akkor elnézést kérek tőle. Mindazonáltal az esetleg félreértett mondat értelmezését nem tartom fölöslegesnek.

21 komment
süti beállítások módosítása