Médianapló

Médianapló - Miért lett felemás az ország legrangosabb atlétikai versenye?

2019. július 10. 10:11 - Zöldi László

Túl vagyunk a Gyulai Memorial-on. A tegnap délután öttől este nyolcig közvetített verseny elég jól sikerült az M4-en. Az Európában túrázó sztáratléták, köztük olimpiai- és világbajnokok két Gyémánt Liga-rendezvény között kiruccantak a kimondhatatlan nevű városba, Székesfehérvárra. A szokásos kánikula helyett huszonöt fokot fogtak ki, ami csak azért nem eszményi körülmény, mert a szél erősebb volt a kelleténél. Ezzel magyarázható, hogy távol- és hármasugrásban, illetve a rövid futótávokon az eredmények egy része nem hitelesíthető. Ez azonban nem csökkentette a látvány értékét.

De vajon miért kellett hirdetési blokkal többször is megtörni a közvetítést? Ezzel az erővel az évi kilencvenmilliárd forintnyi közpénzzel kistafírozott közszolgálati televízió akár szponzorálhatta is volna az ország legrangosabb atlétikai versenyét. Érteni vélem persze, hogy valamiből fizetni kellett a neves külföldi fellépőknek. De a magyar állam annyi mindenre költ fölöslegesen, hogy a majdan Budapesten megrendezendő atlétikai világbajnokság reményében akár föl is vállalhatta volna a néhai rövidtávfutó, tévériporter és sportdiplomata, Gyulai István emlékének szentelt versenyt.

A közvetítés megítélésében kettéválasztanám a riporteri teljesítményeket. A külföldi atlétákkal villáminterjúkat készítő újságíró jól beszélt angolul, de rosszul magyarul. Elismerem, hogy nem könnyű két-három perc alatt értelmes gondolatokat kihúzni olyan sportolókból, akik esetleg nem is az anyanyelvükön szólalnak meg. Mindazonáltal a magyar beszélgetőpartnerük esetlennek, ügyetlennek bizonyult. Kollégája, aki a versenyszámokat közvetítette, szakmailag felkészültebbnek hatott, teljesítménye mégis a szürke zónában rekedt. Talán tőle függetlenül. Amelyik tévé ennyire elhanyagolja a sportok királynőjét, az nem teremt lehetőséget arra, hogy atlétikára szakosodott riportere rutinra tegyen szert a munka nyilvános részében.

Vannak rutinosabb, oldottabb hangvételű sportriporterek is Magyarországon. Például Gyulai István egyik fia, a sprinter Miklós, valamint két hajdani társa a válogatottból, egy gátfutó meg egy távolugró. Olyan tévéknél dolgoznak, amelyek rendszeresebben sugároznak atlétikát. Ők azonban nem szabad vegyértékek, aligha lehet őket alkalmilag foglalkoztatni a köztévénél. Nekik még az is megbocsátható, hogy élményszerű közvetítéseiket hirdetési blokkok szakítják meg. A kereskedelmi tévéknek ugyanis a piacról kell megélniük.         

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr7214935948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.07.11. 07:17:54

Miért lenne más az egyik szórakoztatóipari mûsor a másiknál ? Ha a Szomszédok 122. ismétlésébe be lehet rakni reklámot, akkor ebbe miért ne ?

"Elismerem, hogy nem könnyű két-három perc alatt értelmes gondolatokat kihúzni olyan sportolókból, akik esetleg nem is az anyanyelvükön szólalnak meg."

A sportolókat amúgy sem az eszükét tartják hanem az izmaikért. Mi a fenét akarsz kihúzni belőlük ? Ennyi erővel a kukást is kérdezgetheted magvas gondolatok reményében, az is csak fizikai melós és az legalább hasznos tevékenységet végez.

Janixyz 2019.07.11. 07:35:06

Legközelebb már biztos nem itt fogják megrendezni. Lesz valami könnyebben kimondható város, ugyanis pont jelenleg zajlik a sportpálya bejárata melletti épület átalakítása munkásszállóvá. 200 szerb, ukrán és albán gazdasági migránst fognak elszállásolni. A többi hasonló épület körüli helyzetből már látszik, itt is mindennapos lesz a részegen ordítozó, mindenhova oda piszkító, verekedő emberek látványa.

Csak gratulálni lehet a város vezetőinek, hogy rengeteg pénzért felújítanak egy atlétikai központot és utána nem csinálnak semmit a kapuba telepedő putrival.

Komojtalan 2019.07.11. 12:22:15

Láttál te már Eurosportos közvetítést? Egész egyszerűen nézhetetlen a reklámok miatt. Ráadásul nem is pénzért eladott reklámok, hanem a magunkat reklámozzuk típusból. Olyan sportot amit könnyű megszakítani - vagy ismétlést - nem szabad nézni, mert élvezhetetlen. A kiszámítható sportok: snooker, tenisz, stb ... még csak-csak, de bicikli, autóverseny egyszerűen nézhetetlen, mire visszarázódna az ember jön egy újabb reklámblokk. Ehhez képest itt volt óránként pár perc reklám.

paaj 2019.07.11. 13:53:47

Mindig van benne reklám, nem kell ezen felháborodni. Az a nem mindegy, mikor.