Médianapló

Médianapló - Pikó András mit keres a városházán?

2019. július 01. 10:28 - Zöldi László

Lapozgatom a Magyar Narancs legutóbbi számát. Az egyik legérdekesebb írásban Józsefváros polgármester-jelöltje adta közre csüggesztő tapasztalatait szakmájáról, az újságírásról. Átigazolását a politikába e mondattal indokolta: „Már nem volt elég, hogy csak pofázok meg kérdezek.”

A képviseleti demokráciában választottjaink, a politikusok döntenek helyettünk, szerencsére azonban a nyilvánosság képviselői indoklásra kényszeríthetik őket. De az újságíróknak van egy másik megnyilvánulási lehetőségük is: a ’pofázás’ glosszában, jegyzetben, publicisztikában, esszében. A legtöbben egy idő után megunják a kérdezősködést, és megpróbálnak áttérni az állításokra, a vélemény-műfajokra. Igazán kár, hogy a szakmán belüli váltás ritkán szokott sikerülni.

Pikó András 2007-ben szerzőtársam volt az Általános médiaismeret című tankönyvben. Szerkesztőként őt kértem föl a rádiós fejezet megírására. A legszínesebb részt adta ki a kezéből. Ha volt érzéke a véleményhez is, akkor mostanában nem föltétlenül az adottságaival gyűlt meg a baja, inkább a körülményekkel. Az interjúban ki is fejtette, hogy 2010 óta falra hányt borsó pofázni a nyilvánosság fórumain. Arra a következtetésre jutott, hogy az érdemi cselekvéshez át kell lépni a politikába.

A rendszerváltás óta megértem már néhány figyelemre méltó átlépést. Király Zoltán a szegedi tévéből igazolt át az országgyűlésbe, manapság biztonsági őrként dolgozik. Havas Henrik hat nap után vált meg az államtitkárságtól, mert a nyilvánosságot igyekezett képviselni a Horn-kormányban, nem pedig a Horn-kormányt a nyilvánosságban. Gál J. Zoltán szintén újságíróból lett államtitkár, és most egy kommunikációs cégnél múlatja az időt. A Demokratikus Koalíció gyűjti az újságírókat, és Gréczy Zsolt, Vágó István meg Kálmán Olga sorsa még nyitott.

S most itt van egy civil szervezetből az újabb politikusjelölt: Pikó András.Talán sikerülhet neki ama fővárosi kerületben, amelyben csaknem két évtizedig éltem. Józsefvárosi lakosként ismeri a helyzetet, újságíróként pedig sokat moderált. Nem az volt tehát a dolga, hogy kinyilvánítsa a véleményét, hanem hogy közvetítsen a különböző állásponton lévők között. Ha ősszel ő lesz a polgármester, szintén közvetítenie kell az önkormányzati testület pártos képviselőcsoportjai között. A moderálást begyakorolta már a Klubrádió műsoraiban és a Mozgó Világ című folyóirat Fapados szalonjában. Alighanem ez az egyetlen lehetőség, hogy politikusként is megmaradjon tanult szakmájánál, a kíváncsiság mesterségénél.              

9 komment
süti beállítások módosítása