Médianapló

Médianapló - Ungvári Tamás halálára

2019. június 30. 08:25 - Zöldi László

 

Ha valaki a nyolcvankilencedik születésnapja előtt néhány héttel távozik az élők sorából, a róla szóló nekrológ címében fölösleges szépelgő szavakkal helyettesíteni a halált. Elvégre szép kort élt meg, amely egyébként tele volt üldözéssel. Tegnap, a halálát követő órákban tűpontosan fogalmazott Kornis Mihály a Facebookon: „Egész életében üldözték, …néha okot is adott rá.”

A zsidóságával nem adott okot, az üldöztetést „csak” elszenvedte a múlt század negyvenes éveiben. Műveltségével azonban annyira kiemelkedett a környezetéből, hogy ezt sokan tudálékosságnak tartották, és leplezetlen ellenszenvvel fogadták. Volt rangos szerzőm az Élet és Irodalom publicisztikai rovatában, és voltam szerzője az egyik napilap véleményrovatában, öregfiúként pedig elég gyakran futottunk össze a Szabó Ervin Könyvtárban. Két benyomás rögzült bennem. Az egyik az, hogy rögtönözve is nyomdakészen fogalmazott, a másik meg az, hogy ontotta magából a művelt ember kikristályosodott gondolatait.

Ezt tegnap a Médianapló olvasói is megtapasztalhatták, amidőn közre adtam tíz legjobbnak vélt mondatát. Volt miből válogatni, a legutóbbi három évtized sajtójából harmincegy eszmefuttatását vettem bele a Lefülelt mondatok című szállóige-gyűjteménybe. Ezzel második a szintén 1930-ban született Bodor Pál mögött (most már egyikük sem gyarapíthatja az ütős mondatok számát). E termékenység dühítő lehetett azok számára, akik egész életükben nem képesek egyetlen szellemes mondatot kipréselni magukból. Ha a heti összeállításban közöltem tőle valamit, sokszor tűnődtem, vajon minek is kéne nevezni.

Műfordítónak? Dramaturgnak? Irodalomtörténésznek? Rocktörténésznek? A zsidókérdés szakértőjének? Művelődéstörténésznek? Esetleg írónak? Bár többnyire nem szépirodalmi műfajokban dolgozott, írószemmel látta a világot, ami abban is megnyilvánult, hogy majd’ mindig drámaibbá sarkította, fiktív elemekkel dúsította a valóságot. Gyakran váltotta ki a tényekhez körmondatokban ragaszkodó szobatudósok utálatát. Pedig csak igazi műfaja az esszé volt, amelyet magyarul kísérletnek nevezhetünk. Átmenetnek a művészet és a tudomány között.

Miközben ötletesen kísérletezett az összefüggésekkel, fullánkos modorú emberként volt véleménye a koráról, a kortársairól. Ezt el is mondta, meg is írta rólunk - rajtunk köszörülte a nyelvét. Bosszantó, szórakoztató és tartalmas életművet hagyott örökségül. Halála után is lesznek olvasói.          

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr3914918558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MACISAJT 2019.07.01. 09:14:39

Halottról jót vagy semmit. Erről jót nemigen lehet, marad a semmi.

Illetve, így holtában egy haszna mégis lehet. Észrevehető ugyanis hogy bizonyos események nyomán valóságos "divathullámok" indulnak be.
Remélhetőleg itt is ez történik. Mert az évszázados maffia szereplőinek:
beszelo.c3.hu/cikkek/elvtars-es-spicli-jar-a-csondben
"Az Eötvös legendáját volt növendékei persze azért is hizlalták, hogy tudományos együttműködésnek álcázzák a sejtként burjánzó, s a hálótermekben szőtt véd- és dacszövetségeket. Manapság ezt „networking”-nek nevezik. Nincs ezzel semmi baj."

Ja. A Rák és áttétei.
Épp ideje volna már végleg lelépni.

John Brennan 2019.07.01. 10:57:03

Popzenei munkái (Beatles biblia, Rock, rock rock) tele voltak tárgyi tévedésekkel.

asebes 2019.07.01. 12:09:34

@MACISAJT: Mekkora suttyó gyökér paraszt vagy...

funfun 2019.07.01. 12:53:01

@MACISAJT: Keresztény gondolatok: nekrológ a szeretet jegyében című műsorunkat közvetítettük.

gigabursch 2019.07.01. 16:12:14

@MACISAJT:
IGAZAT vagy semmit.
Ha jót nem is lehet, az igazat, a valót el kell mondani.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2019.07.01. 16:51:05

@John Brennan: Igen, az a Beatles Biblia nem volt egy túl jól sikerült mű. Persze lehet, hogy abban az időben a vasfüggönyön innen kevés információt lehetett beszerezni, így sok mindent a fantáziával kellett pótolni.

szuperszexi 2019.07.01. 17:13:55

Ungvári Tamás barátom volt a műfaj nélküli zseni. A Beatles-könyve jórészt plágium. Vajon hogy sikerült neki az átkosban évente Ausztriában síelni, mikor a közönséges honpolgár max. Zakopanéig jutott el? Nem akarok inszinuálni. Most meg Tarlós tekinti "saját halottjának". Ha még élne, kikérné magának!