Médianapló

Médianapló - Lesz-e budapesti köztársaság?

2019. június 29. 09:22 - Zöldi László

 

Idestova fél évszázada, hogy fővárosi lakos vagyok. S mert igyekeztem megismerni a szűkebb környezetet, éreztem már magam zuglóinak, hűvösvölgyinek, terézvárosinak, józsefvárosinak és újlipótvárosinak is. Budapestinek még nem. Bizonyára ezzel magyarázható, hogy fejcsóválva olvastam egy megállapítást két hangszerelésben. A főpolgármesteri előválasztásról Böcskei Balázs politológus kifejtette: „Az ellenzék hosszú idő után végre tematizálta a közbeszédet.” (ATV, 2019.06.24.) Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke pedig ezt írta: „Hosszú idő után az ellenzék tematizálta a közbeszédet.” (Facebook.com, 2019.06.26.)

Az egybehangzó mondatokban van igazság, mégis az a benyomásom, hogy a tematizálás eluralkodott a Budapesten szerkesztett ellenzéki médiumokon. Menedzsereiben, munkatársaiban (cikkíróiban és műsorvezetőiben) talán föl sem ötlött, hogy a befelé fordulás napjaiban megfeledkeztek a fővároson túli országról. A nyilvánosság nem kormánypárti fórumain szinte kizárólag a főpolgármesteri jelöltválasztás részleteit láthattuk, hallhattuk. Úgy rémlik, az ellenzék Budapestre költözött. Vagy ki se mozdult a fővárosból?

Lehet persze, hogy pártjai, egyesületei szervezik magukat és egymást a vidéki Magyarországon, ebből azonban gyakorlatilag semmi sem került be a média országos vérkeringésébe. A kormánykritikusba azért nem, mert elfoglalta magát a budapesti előválasztással, a kormánypártiba pedig azért nem, mert mindent bagatellizált, ami ellenzéki. Néha már azt érzékeltem, hogy két országban élünk. Van egy Magyarország nevű királyság, amelyet a budai Várból irányít egy kormányzó (erre volt példa a két világháború között is). S van egy Budapest nevű köztársaság, amelynek republikánus állampolgárai le akarják váltani a budai kormányzó Pestre telepített helytartóját.

A leváltás talán megtörténik ősszel, ebből azonban korántsem következik, hogy a köztársaság bekebelezi a királyságot. A kormányzó jól ismeri a fővároson túli országot, annak is a falusi fertályát, és minden eszköze megvan ahhoz, hogy fenntartsa a hatalmát. Az ellenzék ugyanis alig látszik a kisvárosokban, és egyáltalán nem látszik a falvakban. Értem, hogy jól esett neki önmagával foglalkozni, és a fővárosban összpontosulni. Elismerem, hogy erőfeszítései az országos politika részét alkotják De ha médiumai nem lépnek ki a központi buborékból, akkor a pesti republikánusok még sokáig nézhetik, hogyan integet nekik az uralkodó a Karmelita-kolostor erkélyéről.     

63 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1014917498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baromállatevagy 2019.06.29. 20:34:37

Már a cím is baromság.

2019.06.29. 21:05:51

a királyság (regnum) eleve nem a köztársaság (res publica) ellentéte. lengyelország egyszerre volt királység és köztársaság.

2019.06.30. 12:08:18

@Tarlós elvtárs patkányos városa:
az első rzeczpospolita a lengyel királyság is volt egyben. és unióban állt a litván nagyfejedelemséggel. az is "náci" volt?

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.30. 16:00:28

Jó, hogy a ballibek visszahúzodtak Bp-re. Így könnyebb lesz megverni őket.

luis5 2019.06.30. 18:45:06

Lofuttyot fogtok ti levaltani....

nemecsekerno_007 2019.06.30. 20:23:36

"az ellenzék Budapestre költözött. Vagy ki se mozdult a fővárosból?"

Ki se jött onnan...

A többség dönt, ilyen a parlamentáris demokrácia...

A főváros egy vízfej, az isten pénze nem lenne elég, hogy élhetővé tegyük. Ezt már sokszor írtam.

Olyan beruházásokkal kell javítani az élhetőségen mint a Kecskemét-Székesfehérvár autópálya ami 2023-ra készül el.
Meg a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetése...

nemecsekerno_007 2019.06.30. 20:30:39

@Tarlós elvtárs patkányos városa: Ha megválasztjátok KariGerit, Budapest még ennyi pénzt se kap majd... :))

Aztán a csóró prolik majd eszik a patkányokat. Mondjuk így legalább egy probléma megoldódik...

Anselmo 2019.06.30. 21:52:43

Nem, vidéken csak a "mucsai parasztok" laknak, a balliberálisoknak egyáltalán nem kell foglalkozni velük :)

ben2 2019.06.30. 22:00:12

@nemecsekerno_007:

Az ellenzéknek az lenne a legrosszabb, ha KariGerit megválasztanák. Egy év alatt megbukna és nem a Fidesz törné ki a nyakát, hanem a mögötte álló csalamádékoalíció. Azzal el is dőlne a 2022-es választás.

enrikokaruszo 2019.06.30. 22:59:19

számomra ezekből a tisztán hatalomszerzési esélyekről szóló okoskodásokból nem derül ki, mit is akarna ez a félreértett élbrigád? a hatalmon kívül, természetesen

comte de lippaud 2019.07.01. 08:11:50

"S van egy Budapest nevű köztársaság, amelynek republikánus állampolgárai le akarják váltani a budai kormányzó Pestre telepített helytartóját."

Nyugi, nyugi, nem fogják leváltani.
A valóság elfogadása, első lépés a gyógyulás útján.

Zabalint 2019.07.01. 08:42:47

@nemecsekerno_007:
Jó irány lenne a Budapest vízfej jelenség visszaszorítása, csak szólok, hogy a Fidesz erősen ellenérdekelt benne. Ugyanis a vidéki holdudvarát nagyrészt az tartja egyben, hogy a legtöbb vidéki városban, községben padlón van a gazdaság, ezért a kevés munkahelyet protekciós vagy kihálásos alapon töltik be, míg a vállalkozások is hasonlóan működnek, a Fidesz pedig erre a kapcsolati hálóra épül rá. Vagyis az emberek egzisztenciája erősen függ a politikától, a fiatalok pedig, akik a jövő ellenzéki szavazói lehetnének, legfeljebb szüleiken keresztül kapnának lehetőségeket, de pont emiatt a többségük Budapestre vagy Nyugat-Európába menekül.

Egy normális vidéki infrastruktúra, majd az azt követő gazdasági fellendülés szétverné a Fidesz támogatottságát. Ahol megjelennek piaci alapon új munkahelyek, ott megszűnik az állampárttól való függőség. Pontosan emiatt nincs Budapesten a Fidesznek többségi támogatottsága, nem azért, mert másmilyenek lennének az emberek, hanem mert mások a lehetőségeik.

Zabalint 2019.07.01. 08:45:25

@nemecsekerno_007:
"Ha megválasztjátok KariGerit, Budapest még ennyi pénzt se kap majd... :))"

Azt hittem, hogy nem részlehajló, zsaroló kormányunk van, hanem becsületes tisztességes. Vagy talán ballipsi lettél, hogy kritizálod a kormányt?

2019.07.01. 09:21:44

@Zabalint:
nem lipsi, hanem libsi. persze lipótvárosinak is lehet gondolni. de ez eredendően a liberális biboldó rövidülése. a biboldó cigányul a zsidó. persze ezeknek az emberek valójában már nem zsidók, különösen nem a zsidók. hanem identitásukat vesztettek. fingjuk nincs a nyelvről, a vallásról. ha a befogadók ellen fordulnak, akkor annak zsoldja a halál. ezek az emberek hitükben nem zsidók és valójában nem liberálisok. ennélfogva a libsizés értelmetlen.

nemecsekerno_007 2019.07.01. 09:43:58

@Zabalint: Marhaságokat írsz. A vidéki gazdaság nem ilyen egyszerűen épül fel, nagyon sok a területi különbség. Bár a "ballibek" szeretik ilyen faék egyszerűséggel szemlélni a dolgokat, kb. ezért ilyen sikertelenek. Torz a gazdaság térszerkezete és ezen változtatni kell és ennek nincs sok köze a Fideszhez v. a politikához.

nemecsekerno_007 2019.07.01. 09:51:29

@Zabalint: Egy ilyen balfácánnak kevesebb pénzt adni nem becstelenség, sokkal inkább józanság. Egyébként, ahogy leírtam a főváros túlterheltségén közvetett eszközökkel kell javítani mint pl. déli autópálya, M8, Debrecen-Szabadka gyorsvasút mert az sokkal több embernek segít. Meg kell értenie a fővárosiaknak, hogy ez a mindent összegüzülő mentalitás csak ront a helyzeten, gazdasági, társadalmi és politikai szempontból is, az a változás amit a "ballibek" olyan nagyon várnak csak a vidék fejlesztésével működhet de persze az se 1-2 év alatt.

2019.07.01. 10:23:08

@nemecsekerno_007:
az alapprobléma, hogy budapest nem állít elő valós árut. és magyarországnak nincsenek külső gyarmatbirodalmai. amelyek ezt megtennék helyette. és úgy nem működik a kapitalizmus. így az van, hogy a főváros kizsákmányolja a vidéket, a vidék a fővárost. egy ilyen adok kapokban egyik nyerhet. vagy az van, hogy a multik "liberális" helytartó elitje maga alá gyűri a vidéket. vagy ezt felszámolva a vidékiek visszafoglalják fővárost és a a nem idevalósiakat civilizált módon "kipaterolják" a magyar fővárosból. erre szerveződött a fidesz. a nem-fidesz ez ellen. az a "nyugat" kiszolgálását célozza.

2019.07.01. 10:36:50

@Zabalint:
a kormány gazdaságpolitikája a termelői, az ellenzék a fogyasztói piacot támogatja. budapest valós árut termel. nem csak materiális jószágokat nem, hanem szellemi javakat sem. szinte semmit. csak fogyaszt. hordják befelé a temérdek árut. és kifelé jön a szenny, a húgy, a szarlé, a média mocsok. ez a fogyasztói piac. ez is termeli a "gdp"-t. mert a gdp számításban az egyik tag a fogyasztás, a másik a beruházás. a harmadik az export-import különbözete. és a főváros a külkereskedelmet is uralja. de valós árut nem hoz létre. 10 milliós államban egy ekkora főváros nem tartható. budapest jelenleg nem a kárpát-medence pénzügyi-kereskedelmi központja. mert ilyet a pesti "liberálisok" nem akarnak valamiért. azzal, hogy szétverték a magyar királyságot szétverték a multikulturalitást. őket verik szét. félre értés ne essék, nem a zsidókat, hanem a senkiháziakat. ők valójában nem nyugatosok. a legjobban a nyugati árják utálják őket. londonból is igyekeznek őket kipaterolni. ezért van brexit. és new yorkból is. ezért van trump. és ez azért lehetséges, mert izraelnek nincs ellenére.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.01. 10:51:53

@uniót erdéllyel: téged ápolnak, ugye?
U.K. Az ipar 16.5%-ot, a mezőgazdaság 8%-ot ad hozzá a gdp-hez. 70%-ot a szolgáltatások. Igen, a pénzügyi szolgáltatások.
Tudod, a mai világban a tudás is érték. Ja, ez neked semmit nem mond.

Zabalint 2019.07.01. 11:17:07

@nemecsekerno_007:
Tehat te egyetértesz azzal, ha a kormány azzal zsarolja a valasztópolgárokat, hogy kevesebb pénzt kap a városuk, ha nem a Fidesz jelöltjét szavazzák meg. Ennyi, ezek utan ne gyere hangzatos eszmékkel, te egyszerűen csak azt élvezed, ha árthatnak a kedvenceid az országnak, mindegy hogy Budapesten vagy vidéken.

Az M8 továbbra is csak ígérgetés, ahogy az M9 is, volt jópár éve eddig a kormánynak, de továbbra is csak a Budapest-vidék irányú autópályák épültek ezidáig.

2019.07.01. 11:20:30

@Igazamvanvagyigazamvan?:
gdp = fogyasztás + beruházás + külkereskedelem (=export - import)
ezeket akarja kisajátítani a főváros. mit termel budapest? "dzsídípít". hordják be az árut és kifelé szinte semmi se jön. mit kapnak győriek vagy a békéscsabaiak budapesttől? pénzt. a multik lekönyvelik a nyereséget. az állam ennek egy részét elveszi és újraosztja. és a győriek kapnak pénzt azért, hogy árut termeljenek. és egy helytartó elit él mint marci hevesen. ilyenformán irányítaná forintgazdaságot. a szocik eladósítják az államot. a libsik eladják. ezzel pareto hatékonyság javítást végre. privatizációval végbe megy a modernizáció. és magyarország gyarmati sorba kerül. ez volt a rendszerváltó gazdaságpolitika 1990-2010 között.

és ez módosult úgy, hogy az orbán kormány kizárólag a termelő multikat támogatja. a betelepülő gyáriparosokat. akik nagyrészt németek. a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektort nacionalizálják. ebből igyekeznek kipaterolni a külföldieket. a kormánnyal ellenséges vállalatot megadóztatják, a többit kivásárolják. így viszont nincs szükség a 2010 előtti helytartókra. őket igyekeznek elzavarni.

Zabalint 2019.07.01. 11:20:43

@uniót erdéllyel:
Mit értesz valós áru alatt? Ma már a szolgáltatások nagyobb arányt tesznek ki a gazdaságban, vagy a nem fizikailag kézzel fogható termékek (pl. szoftver). Budapesten rengeteg irodában dolgoznak külföldi piacokra, amiből bevételei vannak az országnak. Ideális esetben vidéken is lennének irodahaz folyosók, de sajnos Debrecen és Szeged is erősen le van maradva ezen a téren Kolozsvárhoz képest.

Zabalint 2019.07.01. 11:22:13

@uniót erdéllyel:
Te alapból vagy ilyen ostoba, vagy te is azok közé tartozol, akiknek célja az ország tönkretétele, a lakosság egymásnak uszítása?

Zabalint 2019.07.01. 11:29:04

@uniót erdéllyel:
Csak egyetlen példa:
Mivel Csányinak ellensége Bige, Csányi meg jó kapcsolatokat ápol a NER-el, ezért országszerte arra bíztatjak a gazdákat, hogy a cseh műtrágyát vegyék, ne a pétit, ezzel próbálva ellehetetleníti Bige bizniszét. Tehát ha az aktuális érdekeik ezt kívánjak, simán a külföldi gazdaságot tamogatják a hazaival szemben.

Ami pedig Budapest mint pénzügyi-kereskedelmi központot illeti, érdemes megnézni miért nem tud mondjuk a magyar tőzsde nem hogy regionális központta válni, de a hazai tőkefinanszírozásban is jelentéktelen maradt. Pedig lehetőségek lennének, csak ez nem működik úgy, hogy van 4 nagy cég a tőzsdén, meg 1-2 komoly középvállalat, a többi meg úgynevezett tolvajrészvény, illetve egyre nagyobb hányad Lölö cége...

2019.07.01. 11:31:44

@Igazamvanvagyigazamvan?:
budapest nem állít elő metrószerelvényeket. innentől kezdve az a kérdés, hogy a siemes-alstom vagy a metrovagonmas fizeti meg a "szakértőket". akik azt mondják, hogy ezt vedd meg. aztán lehet mondani, hogy nyugati oligopol vállalatok jobbak, mint a keleti oligarchák. ha nincs valós árutermelés és nincsenek külső gyarmatbirodalmak, amelynek tőkejövedelmén osztozkodni lehet (ebből következik a politikai váltógazdaság), akkor csak az a kérdés, hogy ki privatizálja magának a közszolgáltatások egy részét. kié legyen a parkolás. kit hoznak helyzetbe a belvárosban. és kinek a kezébe kerül idegenforgalmi bevétel. kinek haverjai ülnek a kereskedelmi bankokban. kereskedelmi médiában. ki nyúlja le a kiskereskedelmi hálózatot, ki veszi meg a hipermarketeket. de ez mind fogyasztói piac. tisztességes piac a valós árutermelésen alapul.

WLaci 2019.07.01. 12:04:27

Jó lenne, eddig is furcsa, hogy itt nyertek a parasztok. A fidesz meg pestet nem tudja kicsinálni, az ország legjobb városa, Szeged, egy ciklust kivéve soha nem volt fideszes.

WLaci 2019.07.01. 12:08:05

@Zabalint: +1 polgárok kellenek, és arra basz rá a fidesz, hogy a polgárság elkerülhetetlenül ki fog alakulni. mindegy, hogy a ner-oligarchák gyerekeiből vagy másból, de ha autonóm vagy, többé nem dumálhat neked egy népvezér.

2019.07.01. 12:09:49

@Zabalint:
kormányzati, önkormányzati támogatás nélkül nem nagyon jöhet létre közép és nagyvállalat. lehet egy kisbirtokod, kisüzemed, kisüzleted. de ezek után ahhoz, hogy szintet ugorj tőkepiaci kapcsolatok kellenek. szellemi szabadfoglalkozás esetén kockázati tőkealapok. lehet egy kis szoftverfejlesztő céged, de állami segédlet nélkül nem nagyon lehet óriásvállalatot építeni. ez persze lehet az egyesült államok is. a prezi ahhoz kötődik. legfeljebb nem olyan nyíltan, ahogyan magyarországon. ahogyan szerveződik mészáros vagy rogán üzletei. vagy szerveződtek kóka üzletei. az szdsz is foglyul eljtette az államot. a létező kapitalizmus: államkapaitalizmus. a közönség arról dönthet, hogy ki ejtse foglyul az államot. orbán, gyurcsány vagy akárki. dr dobrev klára vagy karácsony gergely. és innentől kezdve kérdés, hogy kit ellenőrizzen elég szigorúan a hatóság, és ki legyen az, aki egy kicsit lazábban. ki kapja az állami megrendelést, visszatérítést, munkahelyteremtő támogatást, ki mennyit adjon, és mennyit kapjon. ezt a rendszert nem orbán találta ki. ez a világrend. ezt szervezik az amerikai "republikánusok", a "demokrata" párt, az egységes oroszországért párt, a kínai "kommunista" párt és az összes többi. a cdu/csu is ezt szervezi, a zöldek is ezt szerveznék. a "szociáldemokrata" pártok se a munkásosztályt szolgálják ki, hanem a kormányközeli "ügyes" üzletembereket.

2019.07.01. 12:19:29

@WLaci:
szegednek ugyanúgy nem nagyon van termelő ipara, ahogyan pécsnek se nagyon van. és budapestnek sincs. azokban a városokban erős a fidesz ahol nincs, vagy alig folyik valós árutermelés. nyilván szarabb lenne szegeden az élet hogyha lenne egy vegyipari kombinátja. szolnokon is jobb lesz a levegő azzal, hogy bige bezárja a tiszamenti vegyiműveket. és csak néhány száz munkahely szűnik meg. építsenek belvárosi kávéházakat szolnokon. és csak fogyasszanak és beruházzanak, irányítsák a külkereskedelmet. termeljék a gdp-t. valós árut nem kell termelni hozzá. és lehet szidni orbánt.

Minden ballib bérretteg 2019.07.01. 12:40:00

Valóban két orszég van.

Az egyik felét az ellenzéki média próbálja hülyíteni, és uszítani, így Index, 444, Hvg, meg a többi hírhamisító, a másik felét meg a kormányzati média.

Ám az emberek nagyrésze felnőtt és pontosan lárta és tudja az igazságot. Meg tudja szűrni az Indexes uszítást, és a Magyar Nemzetes, M1-es hurrá optimizmust is.

Megnézi 2002-2010 között volt jobb neki, vagy utána. Megnézi hogy Demszky vagy Tarlós alatt fejlődött többet a főváros. Nagyjából ezért nyer a Fidesz 10 éve.

Az más kérdés, hogy a ballib bloggerek és hírhamisítók előszeretettel kenik a demokratikus döntést a tájékozatlanságra. Merthát sokkal könnyebb elhitatni magunkkal, hogy mindenki hülye aki mást gondol, mintsem elfogadni a tényt, amit az emberek többsége pontosan tud, hogy egy nagy rakás szarkupac az ellenzéki paletta.

Kivlov 2019.07.01. 15:55:06

Miért kéne leváltani???

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.01. 16:11:39

@uniót erdéllyel: tehát a szolgáltatások a fidesz által kisajátítva, ami Budapestet erősíti...
Ezért van az, hogy a vidék fideszes. Mert ott termel az internáci.
Kaptál ma gyógyszert?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.01. 16:16:48

@uniót erdéllyel: valós árutermelés nincs tőke nélkül. A tőke a bankoktól , vagy a tőzsdéről van. Ez pénzügyi szolgáltatás. Ha a pénz az államtól van, akkor az államkapitalizmus. Nem szokott jól működni.

2019.07.01. 16:57:43

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a létező kapitalizmus államkapitalizmus. nem szokott jó vége lenni, mert a semmiből történő pénzteremtés permanens válságokat idéz elő. de nincs másik kapitalizmus. az államtól független szabad piac és az állam nélküli társadalom ugyanolyan utópia, mint az, hogy a szocializmus átmegy kommunizmusba. tgm álma, hogy létrejön a kommün és közös lesz a gatya is. vegyes gazdaságot lehet építeni. abban elsődlegesen a a valós árutermelést lehet piacivá tenni és azt kiegészítik a szolgáltatások ott ahol nincsenek külső gyarmatbirodalmak. és amíg egy ország nettó tőkeimportőr addig szopóágon van. addig nem lehet valódi liberális demokráciát csinálni. addig a társadalom gazdasági-kulturális kényszerpályát fut be.

2019.07.01. 17:30:18

@Igazamvanvagyigazamvan?:
egy szóval se állítottam, hogya fidesszel budapest megerősödött volna. a fidesszel elsődlegesen a fidesz erősödött meg. és azok a városok amelyek polgársága a termelő gazdaságot helyezte előtérbe. budapest nem ilyen. nagyon nem. budapest népe a közszolgáltatásokat privatizálná ki maguknak. a parkolást. csak ne az egyik pártté legyen hanem a másiké. a luxus ingatlanokat ne az egyik párt holdudvara vásárolja fel, hanem a másik. ne a fidesz "maffia" uralkodjon, hanem a nem-fidesz. mert az a "liberális" demokrácia. aha.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.01. 17:39:38

@uniót erdéllyel: " ez módosult úgy, hogy az orbán kormány kizárólag a termelő multikat támogatja. a betelepülő gyáriparosokat. akik nagyrészt németek. a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektort nacionalizálják. "
Te írtad. Tehát a fidesz az ipart eladja idegen kézbe. Ez a vidék. A pénzügyet lenyúlja. Ez Budapest. Ahol nincs termelő munka...

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.01. 17:40:38

@uniót erdéllyel: Mészáros nem jelenti a "nacionálást".

2019.07.01. 17:42:04

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a pareto hatékonyság javítás elvben az, hogy valamely gazdasági-társadalmi szereplő jóléte növekszik úgy, hogy a többié nem csökken. és a balliberálisok azt mondják, hogy a szocik eladósítják az országot. mondjuk csinálnak egy nyugdíjemelést. és azzal költségvetési hiányt. és ezek után a libsik eladják a közszolgáltatásokat. mondjuk a közműveket. a kisnyugdíjasok jóléte növekedett. a többi társadalmi szereplőé nem csökkent. hanem a modernizáció, a magánosítás pareto hatékonyságot javította. ez szociálliberális gazdaságpolitika.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.01. 17:42:05

@uniót erdéllyel: "étező kapitalizmus államkapitalizmus."
A fidesz is államosít. Nem szokott jó vége lenni, írod...

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.01. 17:46:24

@uniót erdéllyel: években Kenneth Arrow amerikai és Gerard Debreu francia közgazdászok bebizonyították, hogy a versenyzői piac mechanizmusai által létrejött egyensúly bizonyos feltételek megléte esetén Pareto-hatékony (ez a megállapítás a jóléti közgazdaságtan első tételeként ismert), valamint hogy – kevésbé általános feltételek mellett – bármely Pareto-hatékony elosztás létrehozható a versenyzői piac segítségével"

Ezt csócsálgasd.
A pareto hatékonyság az, ha akár egyetlen szereplő hatékonyságát növeljük, úgy, hogy a többi ne szenvedjen kárt. Ehhez nem kell az állam beavatkozása.

2019.07.01. 18:13:02

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a fidesz egy klasszikus keresletélénkítő politikát folytat. államilag megtámogatták a termelő beruházásokat. a betelepülő gyáripar beruházási adómentességet kapott. ez a költségvetésnek általában nem került közvetlen pénzbe. mert a termelő beruházással az állmnak többlet adóbevétele is van. és rendszerint kompenzálja a kiadást. ez átmeneti munkaerő hiányt hozott létre. a reálbérek gyorsan emelkednek. ezzel az ország azonban veszít a tőkevonzó képességéből. ezért a kormány fogyasztás élénkítő politikába kezd. klasszikusan növeli a gyermekes családok jótétét. ha az otthonteremtési program sikeres lesz, akkor az a költségvetésre közvetlen terheket ró. és erre azt mondják, hogy ez majd felpörgeti az építőipar, a járműipar lakossági üzletágát. pont akkor, amikor jön a globális dekonjunktúra. és ez az anticiklikus gazdaságpolitika hozza el a gyors felzárkózást. de nagyon nehéz kiszámítani, hogy mikor jönnek a válságok és azt sem, hogy ezek milyen mértékűek lesznek. matolcsy azt mondja, hogy majd pont úgy és pont akkor csatlakozunk a kínai selyemúthoz és a kelethez, amikor a nyugat leszakad. és ők visszesnek valamelyest, a posztszovjet térség pedig felemelkedik. és így megy végbe a kiegyenlítődés. ezt nem tudjuk. ez így lutri. ezt orbán pontosan tudja. ő azt mondja, hogy addigra a politikai ellenfeleiket kinyírjuk. úgy nincs kormányváltás. ilyen egyszerű. ezeket simicskától tanulta el. ha megteremtik a fidesz konstruktív ellenzékét, akkor ez a politika sikeres lesz. ha nem, akkor orbán kétes megítélésű politikus marad. mint kádár vagy horthy. ha nem nyírja ki a soros alapítványt úgy, hogy konszolidáció, akkor a történelem szemétdombjára kerül. nem akkor ha kinyírja, hanem akkor ha nem nyírja ki.

2019.07.01. 18:25:01

@Igazamvanvagyigazamvan?:
na de az állam a gazdaság szereplője. tehát nem lehet előfeltételezni, hogy az nincsen. hanem azt lehet, hogy a választó ilyen vagy olyan mértékű újraosztást tart helyesnek. ez lehet 1/2 és lehet 1/20 is. a lakossági megtakarításokra alapozva a kereskedelmi bankok is generálhatnak hiteleket a szerintük arra érdemes piaci szereplőknek. ez versengő tőkepiacot és versengő reálgazdaságot eredményez. állami szerepvállalás csökkenését. remek. csak ehhez amerikanizált metropoliszok kellenek. kis-magyarországon a medián településméret 17.5 ezer fő. tehát a magyar népesség ekkora, vagy ennél kisebb városban, községben, faluban él. és még ott vannak a határ menti és határon túli magyarok, akik ha nagyobb településen élnek, akkor kisebbségben a perifériára szorultak. és ők tolják meg a fideszt. az egyetlen 100x ekkora település budapest ellenáll. azzal, hogy térjünk át az amerikanizmusra. a gyügyei paraszt a tyúkszaros mackónadrágjában ül a lócán. elárulod, hogy hogy ő lesz versenyképes. lerombolják a faluját. és beköltözik a legközelebbi nagyvárosba. de egyetlen nagyváros van. tehát ehhez a kis-magyar népességnek össze kellene költözni. és hiányoznak a külső gyarmatbirodalmak. ez az egész az egyesült államokban sem. az egyesült királyságben sem. ez eredményezte trump győzelmét, ez okozta a brexit-et. ehhez az kellene, hogy a magyar társadalom nyugatosabb legyen a nyugatiaknál.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.01. 18:59:42

@uniót erdéllyel: nincs itt semmi gond, senki nem gondolja, hogy az ipart be kéne költöztetni Budára. Maradjon vidéken, erősítse azt. Ami nálunk van, az nem távolság. Mondjuk az IBM Vácott működik. Nem látom be, hogy miért lenne a vidék fideszes, mert ott az ipar. Nincs ilyen összefüggés.

Boycie 2019.07.01. 19:08:53

@uniót erdéllyel:
Azért vannak Budapesten is működőképes cégek.Pl:
en.wikipedia.org/wiki/Gedeon_Richter_(company)
6.6 milliard USD a piaci kapitalizációja és 100 országba ad el saját fejlesztésű termékeket.
Több ilyen persze még jobb lenne.

kiskutyauto 2019.07.01. 19:32:21

Na jó reggelt kívánok! Csupán 25 éve élünk két országban... az megvan...?

Zöldi László 2019.07.01. 19:32:27

@uniót erdéllyel: 18-szor szólt hozzá, lebilincselő a teljesítménye. Ha javasohalom, most már törődjön a családjával is. Lezárom a vitát.

Boycie 2019.07.01. 19:43:34

@Zöldi László: szorgalmas ember és van neki egy koncepciója a világ dolgairól... ha politikus lenne sokkal jobban megszívnánk, inkább irogasson :)

Zöldi László 2019.07.01. 19:46:35

@Boycie: Igaza van, de két és fél nap után mégis be kéne fejezni.

Boycie 2019.07.01. 19:47:45

@uniót erdéllyel:
Szolgáltatásokban is van "igazi" pénz: pl egy rokonom hozta létre még a szocializmusban a SOTE-n a német nyelvű képzést. Ma van jól menő német és angol nyelvű képzés, kb abból él az egyetem és az idegen nyelven oktatni tudó oktatók is (hugom mindkét nyelven oktat, ebből jól megél, nem siránkozik hogy alacsonyak az egyetemi fizetések) És ez a pénz külföldről jön be, külföldi diákok fizetnek tandíjat, bérelnek lakást, költekeznek. Ez egy jó biznisz és ez válságban is pont működik mert azért jönnek ide mert jó az érték ár arány ami válságban még fontosabb. Ez is egyfajta export.

Boycie 2019.07.01. 19:49:03

@Zöldi László: majd akkor tiltsa ki, ha zsidózni kezd ;)

Zöldi László 2019.07.01. 19:51:08

@Boycie: Örülök a felhatalmazásnak, de ez már megtörtént. A zsidózás is, a kitiltás is.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.01. 20:10:05

@uniót erdéllyel: kezeltesd magad. Az állam nem piaci szereplő. Az állami vállalatok nem működnek jól. Az állam szerepe stratégiai és/ vagy nem nyereséges, de közfeladatot ellátó vállalkozásban képzelhető el. Akár az oktatás is megoldható magánkézben, nem kell állam. Az államnak szabályozó szerepe van a piacon. Lásd, az mnb sem kereskedelmi bank. Szabályozza a piacot.

Zöldi László 2019.07.01. 20:12:04

@Igazamvanvagyigazamvan?: Önnek is szól: a vitának vége. Köszönöm a hozzászólásait.