Médianapló

Médianapló - Medgyessy az útelágazásnál

2019. június 25. 10:16 - Zöldi László

A volt miniszterelnökkel készített interjú tegnapelőtt jelent meg a Boom Magazin online kiadásában. A menedzsereknek szánt újság azért szólaltatta meg, mert 2004-ben ő írta alá a Magyar Köztársaság belépését az Európai Unióba. Másfél évtizeddel később Medgyessy Péter azt fejtegette, hogy milyen következményekkel járt az Uniót feltupírozni a posztszocialista országokkal. Mondandóján el is töprengenék, ha nem említett volna meg egy nagy hírre vergődött bakit.

Szerinte „Európa útelágazáshoz érkezett - és az útelágazás szóba nem botlott bele a nyelvem, mint korábban, amivel froclizni szoktak.” A froclizott baki az egyik leggyakrabban nézett coub - ismétlődő videórészlet - a világhálón, sőt a tizenöt másodpercnyi teljes mondat 107757 érdeklődőt vonzott a YouTube-on. A miniszterelnök 2004. február 16-án évet értékelt a Parlamentben, és próbálta kimondani az „útelágazás”-t. Az a benyomásom, hogy a „logopédiai bonyodalom” (Magyar Nemzet, 2009. február 6.) mögött nem egyszerűen szónoki tehetségtelenség vagy felkészületlenség rejlik.

Olvastam a kézírásos javításokkal teletűzdelt beszédet, és azt vettem észre, hogy rengeteg összetett mondat van benne. A beszédíró kiemelt, majd mellékmondattá bővített egy-egy fontos szót, és a két elemet törvényszerűen vonatkozó névmással kapcsolta össze. Márpedig a kimondhatóság, a gördülékeny előadás íratlan szabálya, hogy ha a főmondat magánhangzóval végződik, akkor a vonatkozó névmást mássalhangzóval érdemes kezdeni. (Példa: macska, mely…) De ha a főmondat mássalhangzóval végződik, a vonatkozó névmást magánhangzóval. (Állam, amely…)

Csak így akadályozható meg a magán- vagy mássalhangzó-torlódás, amely a beszéd felolvasóját előbb-utóbb hibára készteti. Szegény és talán gyanútlan miniszterelnök igyekezett megbirkózni a hangzótorlódásokkal, és a negyvenedik perc táján elfáradt. Ekkor jutott az utolsó bekezdéshez, amely ezzel kezdődött: „Útelágazáshoz érkeztünk.” Megkönnyebbült, hogy túl van a nehezén, ezért akadt meg a végzetesnek bizonyuló szónál. Háromszor rugaszkodott neki, egyre kínosabb mosollyal. Vajon ki írta Medgyessy Péter beszédét?

Vagy olyan munkatárs, aki nem volt tisztában a retorikai szabályokkal. Márpedig ebben az esetben mit keresett a kommunikációs stábban? Vagy olyan munkatárs, aki érzékelte, hogy a miniszterelnök tekintélye megingott a szociálliberális koalícióban, és úgy vélte, hogy meggyorsítja a távozását. Ami fél év múlva be is következett.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5914910916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

renitencs 2019.06.25. 16:56:24

Azt hiszem, sokkal egyszerűbb hiba okozta a „logopédiai bonyodalmakat”. A beszédíró egyszerűen nem vette a fáradságot, hogy megismerje azt az embert, a stílusát, szóbeli kommunikációját, akinek beszédet írt. Ezért rendszeresen olyan kifejezéseket próbált a szájába adni, amelyek idegenek voltak a személyiségétől. M.P. magától soha nem mondott volna olyasmit, hogy "midőn felcseperedtem" - így aztán éles helyzetben nem is sikerült.

MACISAJT 2019.06.25. 23:38:44

Ezt a marhaságot ugyan kifogástalanul felmondta, csak éppen az nem jutott eszébe hogy mekkora blődség:
"A konkrét politikai ügyeket illetően nem kevés meglepetéssel szolgált Medgyessy Péter. Versengés helyett összefogásra szólított fel, vagyis az európai parlamenti választásokra a kormány és az ellenzék által felállítandó, közös lista elkészítését szorgalmazta. (Ezt az ötletet az Országgyűlés szocialista soraiból tapssal díjazták, az SZDSZ és az ellenzék már nem volt ilyen lelkes.) A miniszterelnök a közös EP-listát az olimpiai részvételhez, a nemzeti válogatotthoz hasonlította, s szerinte ez a megoldás mozdítaná elő a legjobban a határon túli magyarok segítésének ügyét is. " (2004)

rallus 2019.06.26. 06:46:50

Medgyessy alapos ember, a legkisebb aprópénzt sem hagyta soha gazdátlanul hányódni. Hibát akkor követett el, amikor azt tévedte, ráadásul hangosan, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. A vesztét ez okozta, egyébként a dadoghatott volna akár folyamatosan is...

br17 2019.06.26. 07:54:55

@rallus: Az SZDSZ Medgyessy Péter korrupciós vádja nélkül is eltűnt volna a politikából ugyanúgy, mint az MDF, KDNP, FKGP, és fog rövidesen az MSZP is...

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.06.26. 08:11:33

A Kárpátok cicerója..Karigerinek is az a bumburnyák charme lehet az esélye Tarlóssal szemben ,(már ha sikerül lenyomnia Olgipolgit), mint Megyónak 2002-ben..Persze az akkori brutális ballib médiafölény már a múlté..

konrada 2019.06.26. 08:35:03

...mondjuk az is ciki egy vezető politikustól - hogy ha már más írja meg neki a szöveget, akkor azt nem olvassa el előtte, és nem írja át azokat a mondatokat, ami nem rájellemző szófordulatokat tartalmaz, és ezért azokban benne van a belezavarodás lehetősége.
Ez speciel a tehetségtelenség egyik jele, és nem csak a hírfelolvasói státusnál...

Minden ballib bérretteg 2019.06.26. 09:09:36

Nem értem a felvetést. Medgyessy pocsék szónok és miniszterelnök volt.

Lehhet a sajtósokat hibáztatni, de akkor nem értjük a szocik alkalmatlanabbnál alkalmatlanabb miniszterelnök kasztingjának a valódi lényegét.

Elkúrókat kerestek, és rendre sikerrel jártak (Horn volt az egyetlen kivétel, aki pufajkás kora óta gyakorolta a politikát).

nemecsekerno_007 2019.06.26. 09:41:00

Megyó az egyik akinek a sitten kéne lennie hűtlen kezelés miatt...
De hát itt ez nem szokás...

Frh 2019.06.26. 12:42:16

"Medgyessy Péter azt fejtegette, hogy milyen következményekkel járt az Uniót feltupírozni a posztszocialista országokkal."
Ez inkább érdekesebb, minthogy egy szót nem bírt kimondani és azóta is ezen pörög néhány ember...