Médianapló

Médianapló - Az előválasztási vita margójára: hogyan lesz a mondásból ellentmondás?

2019. június 24. 08:06 - Zöldi László

Torzít a látószögem. E rovatban mindent és mindenkit a média nézőpontjából értelmezek, ezért a jó kommunikátorok óhatatlanul fölértékelődnek. Ezzel magyarázható, hogy a budapesti főpolgármester-jelöltek tegnap esti vitájában furcsa sorrend alakult ki. Rögtönző képességével a Demokratikus Koalíció támogatásával induló Kálmán Olga bizonyult a legjobbnak.

Ha valamelyik versenytársa mondott valami figyelemre méltót, rögtön reagált rá, röviden és hatásosan, ahogy megszokta a rádió- és tévéműsorokban. Elvitte a show-t a másik két jelölttől, különösen az MSZP-Párbeszédet képviselő Karácsony Gergelytől. A momentumos Kerpel-Fronius Gábortól kevésbé, mert ő nem is mondott érdekeseket. A mintegy órányi vitában Karácsonytól négy erős mondatot hallottam, Kálmántól egyet, Kerpel-Froniustól egyet sem. A stúdióba ültetett támogatók (a felsorolt pártokhoz tartozó politikusok) körében a legélénkebb tetszést a termetével kimagasló jelölt mondása aratta: „Lehet, hogy Tiborcz nem közszereplő, de közpénz-szereplő.”

Ma még tudhatjuk, hogy a bíróság nem tekintette közszereplőnek a miniszterelnök közpénzzel gazdálkodó vejét, ezért Tiborcz István néhány napja bejelentette, hogy a róla elnevezett adójavaslat miatt - ha Karácsony Gergely lesz a főpolgármester, akkor megadóztatja az 500 millió forintnál többet érő fővárosi lakásokat - bepereli a nyurga politikust. Csakhogy a kétségkívül ütős mondatból valószínűleg nem lesz szállóige. Időre van ugyanis szükség ahhoz, hogy a digitális kávéházakban üldögélő (fészbukozó) választópolgárok szájról szájra adhassák. Mire a folyamat végére jutnának, már talán nem is tudják majd, ki volt az a Tiborcz. Legföljebb Tiborc panaszára gondolnak a kötelező olvasmány Bánk bánból.

Amúgy pedig a jelöltek közül Kerpel-Fronius Gábor hatott a legrokonszenvesebbnek. Tegnap este ő volt az egyedüli, aki be merte vallani, ha a műsorvezető kérdéseire nem tudott válaszolni. A másik kettő kísérletezett a számokkal, többnyire sikertelenül. A legkevésbé ismert jelölt abból indult ki, hogy egy városmenedzsernek nem kell a legapróbb részletekig ismerni a számokat. Inkább az a dolga, hogy jó szakembereket válasszon maga mellé, máskülönben nem lesz képes üzemeltetni a települést. Az előválasztás ironikus ellentmondása, hogy ehhez előbb ügyes rögtönzésekre és ütős mondatokra lett volna szüksége. Nélkülük aligha lehet ősszel Tarlós főpolgármester ellenzéki kihívója.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr9214908752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2019.06.24. 20:01:44

A legjobb ötlet az ingatlanadó bevezetèse lenne , hiszen ,vègre lehetősèg lenne a fèk nèlkül, pofátlan módon gazdagodó elit orra alá borsot törni...Egyèbkènt, a legtöbb nyugati államban komoly szintű ingatlanadó van, csak nálunk vannak ilyen paradicsomi viszonyok, holott az elmúlt nèhány èv ingatlanpiaci boom- jából egyesek mesès vagyonokra tettek szert...Sajnos, mindhárom jelölt elèggè fajsúlytalan ahhoz, hogy hatalomra kerülèsük esetèn "beverjennek" egy hatalmasat a rendszernek, de az 500 millión felüli ingatlanok megadóztatása nagyon jó ötlet ( kezdèsnek...)

Brix 2019.06.24. 20:07:53

Bocsánat a hibáèrt.." Beverjenek a rendszernek" - akartam írni....

Európai téridő 2019.06.24. 21:55:37

Akkor sem elég ütős K.O. programja, ha a vitában olyan frappánsan, mutatósan tudott reagálni.

Zabalint 2019.06.24. 22:24:04

@Brix:
És ha valaki becsületesen szerzett jövedelemből vett egy 500 milliós ingatlant? Vagy az ingatlan boom tetején veszi 500 millióért? Na és ha más befektwtési eszközben tartja a vagyonát? Miért kellene evidensnek lennie, hogy akinek sok van, attól elveszünk? Tiborc kapcsán meg nem ennek kellene felmerülnie, hanem annak, hogy milyen ebédet kapjon a börtönben.

Netuddki. 2019.06.25. 09:16:20

Azért kíváncsi lennék egy közvélemény kutatásra, hogy a Tiborc névről elsőre a Bánk bán vagy a nemzeth veje jut-e eszébe az embereknek? Már ugye akinek bármi is eszébe jut a név hallatán, mert sajnos arra tippelek, elég sokan vannak.

A 500 milkás vagyonadót meg elég könnyelmű ígéretnek tartom. Ekkora parlamenti fölénnyel, a tolvaj bűnözők 1 nap alatt hoznak egy olyan törvényt, hogy ilyen adó itt ne lehessen. Ha kell, akár még az alaptörvénybe is beírják. Ez itt a probléma, nem a fizessenek a gazdagok... :/