Médianapló

Médianapló - Már megint az a fránya 90 százaléknyi kormányzati túlsúly

2019. június 16. 09:37 - Zöldi László

Ma van Nagy Imre újratemetésének 30. évfordulója. A kormánypárti sajtó kezdi eszményíteni az 1989. június 16-án elhangzott Orbán-beszédet. Ez önmagában is megérne egy bejegyzést, megvárom azonban a folyamat kibontakozását. Addig is beérem egy másik Orbán-beszéddel.

Apáti Bence, a Magyar Nemzet publicistája tegnap megemlítette Kálmán Olgát, aki „a vörös korszakában egészen ügyesen végezte a dolgát”. Majd erre jutott: „A mai jobboldali újságírókat propagandistázók láthatják, hogyan is működött akkoriban a sajtó 90 százaléka.” E rovatban sokat bajlódtam a számokkal, ha a média-túlsúly került szóba. Az ellenzéki politikusok és újságírók nem érték be annyival, hogy a kormányzati túlsúlyt jelzővel illessék. Számot is biggyesztettek hozzá, így állapodtak meg a 90 százaléknál. De hogy bármiféle szám kijöjjön, föl kellett volna mérni 11277 médiaterméket. Vannak hiteles adatok a médiumok hatásfokáról vagy az állami reklámpénzek sorsáról, ám ezekből nem lehet a kormányzati és ellenzéki orgánumok számarányát megállapítani. S most, íme, a másik oldal értelmezésében az a fránya kormányzati 90 százalék 2002 és 2010 között.

Orbán Viktor a 2002-es választási vereség után, augusztus 30-án beszédet mondott. A Magyar Televízió székháza előtt kifejtette: „Mi nem vitatjuk el azok jogát, akik az új szeleknek hódoló szocialista televíziót nézik szívesebben. Legyen meg az ő közszolgálati televíziójuk. Ám azoknak a millióknak is joguk van a saját szívükből beszélő, az ő lelkükhöz szóló közszolgálati televízióhoz, akik képviseletében ma itt megjelentünk. Éppen ezért olyan médiatörvényre van szükség, amely ezeknek az igényeknek maradéktalanul eleget tesz. A mai törvény nem ilyen. Olyan törvényre van szükség, amely két egyenrangú csatornára osztja a Magyar Televíziót. Már nem elég, hogy csak egy szocialista legyen, szükség van egy polgári és nemzeti értékeken állóra is.”

Másnap reagált Medgyessy Péter: „Akinek saját tévére van szüksége, az vegyen magának.” A miniszterelnök megtagadta a gesztust az ellenzék vezérétől. Orbán Viktor pedig fogta magát, és Simicska Lajossal együtt kiépítette a Fidesz médiabirodalmát. Jókora szeletet hasított ki a korabeli nyilvánosságból, amely mintegy 8000 médiaterméket számlált. Akkori fölmérés híján becslésbe se bocsátkoznék, de hogy az ellenzéki médiumok száma több volt tíz százaléknál, azt az is sejteti, hogy Orbán 2010-ben erős újságírói-szerkesztői háttérrel vette vissza a hatalmat.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr3114896400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.06.16. 15:51:18

2002 után milyen Fideszes médiatermékek voltak? Hír tv,Magyar nemzet,Heti válasz,Info rádió.Oszt nagyjából ennyi..
Míg az ellenérdeket oldalnak RTL,TV2,Index,Origo, Népszabi ,Népszava,Atv,HVG,168 óra,köztévés Napkelte,Klub rádió,Sláger rádió stb.Elég egyértelmű médiafölény..Mára sikerült nagyjából egálba hozni a médiaviszonyokat..

vöröspimpi 2019.06.16. 17:10:53

Ez arról szólt ,hogy Orbán már akkor közpénzen gründolni akarta magának a tévéket,rádiókat és a sajtót ,Medgyessy szerint elég egy közszolgálati televízió és nincsen szükség külön jobboldali, külön baloldali adóra. Medgyessy Péter kijelentette: akinek saját tévére van szüksége, az vegyen magának egyet.
Azt gondolom, egy ország van és nem kettő, ebből következően úgy vélem: egy versenyképes, korrektül tájékoztató közszolgálati médium kell hogy legyen, amelynek a műsorkészítéséből a politika kivonul.
www.politicalcapital.hu/konyvtar.php?article_read=1&article_id=796

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.06.16. 18:43:00

@vöröspimpi: Többet kellett volna tanulni,hogy a „kellett” szó helyes elválasztásának módját elsajátítsa.Hogyha már másokat minősítget,legalább ne hibázzon!Nem áll jól..;)
Azt meg komolyan gondolta,hogy a Magyar Narancs és a Népszava hazugságai meghatnak?

vöröspimpi 2019.06.16. 18:58:59

@Veszéjben a lyogállamiság !: Mindjárt gondoltam,hogy a kendféle érzelmi és értelmi tehetségteleneknek:";)"kitalált betűjelek,a két szó már meghaladja az értelmi képességét,szó sincs elválasztásról,csupán voltam szives felhívni a figyelmét ,hogy kihögteti magát ,de tőlem......

Európai téridő 2019.06.17. 09:23:36

Én pl. csak a feleségem kedvencét, a Nők Lapjá-t olvasom printben, esetleg a levélszekrénybe bedobott ingyenojságokat. Az interneten egymást tülekedve lökdösődnek a balfék oldal blogjai és portálkái.

h.kovacs 2019.06.17. 11:02:51

2010 előtt médiaegyensúly volt, sőt a közszolgálati inkább a fidesz szekerét tolta !

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.06.17. 16:42:04

@vöröspimpi: Ó persze drága,én elhiszem..;) (Nem..)