Médianapló

Médianapló - A Gergő mögül miért ment el a támogatás?

2019. június 10. 10:15 - Zöldi László

Azzal tisztelt meg egy bekerült álnevű hozzászóló, hogy 2019. június 7-én a fejemre olvasta: „Erős fenntartásai vannak Gyurcsány Ferenccel szemben, azt is mondhatnám, hogy gyűlöli a DK vezetőjét.” Azóta firtatom önmagamnál, vajon hányadán is állok a volt miniszterelnökkel.

Egy biztos, idestova két évtizede a meghatározó politikusok egyike Magyarországon. A másik Orbán Viktor. Érdekel, vajon miként tartanak kapcsolatot a nyilvánosság képviselőivel és a választópolgárokkal. Följegyeztem tőlük néhány ezer idézetet. Gyurcsánytól két és fél ezret, Orbántól ezerrel többet, mert az ő politikusi pályája tíz évvel hosszabb. Egyik iránt sem táplálok érzelmeket. Amikor ugyanis 2002 elején elkezdtem írni a Médianaplót, úgy döntöttem, hogy hagyom magamra hatni a pillanatnyi benyomásokat, és ha jól végzem a munkámat, akkor a bejegyzésekből hiteles kép kerekedik mindkét politikusról. Tevékenységükben bizonyára lesznek dicsérhető és elmarasztalható mozzanatok, e kétféle megítélés azonban nem a jellemüket minősíti majd, hanem a kommunikációs képességüket.

Gyurcsánnyal az idén ötször foglalkoztam. Utoljára akkor, amikor tíz mondatot közöltem a sikeresen kampányoló Dobrev Kláráról és a mögötte álló férjéről. Mások szavait idéztem róluk, volt köztük dicsérő és elmarasztaló is. Csak annyiban nyilvánítottam véleményt, hogy a politikus-házaspár értelmezéseiből kihagytam a legdurvábbakat. Annyit azért elárulok bekerültnek, hogy az uniós kampányban háttérbe húzódott Gyurcsányt ügyes politikusnak vélem, aki nem megy a szomszédba egy kis csalafintaságért.

Ő maga vallotta be az egyik tévéstúdióban, hogy a kampány előtt azt javasolta Karácsony Gergelynek, az MSZP-Párbeszéd-DK közös budapesti főpolgármester-jelöltjének, hogy jobban teszi, ha tartalékolja magát az ősszel esedékes önkormányzati választásra. Karácsony kivonult az uniós kampányból, és az MSZP-Párbeszéd pártszövetség pórul járt, mert a legnépszerűbb politikusa híján csupán egy mandátumot szerzett az Európai Parlamentben, a DK pedig elvett néhány tízezer vagy még több szavazatot a szocialistáktól és kapcsolt részüktől. Erre jött a drámai bejelentés, amely így hangzott Gyurcsány Ferenc szájából: „A Gergő mögül elment a támogatás.” (ATV, 2019. június 7.)

Alábecsülném a DK-elnök kommunikációs felkészültségét, ha nem gondolnám tudatosnak a pártjához kötődő új főpolgármester-jelölt, Kálmán Olga megnevezésében. Ezért vélem ügyes politikusnak. 

43 komment
süti beállítások módosítása